Last news in Fakti

11 Януари, 2012 17:05 1 764 1

Божидар Джамбазов е кандидат за апелативен прокурор на София

  • всс-
  • вичо вичев-
  • борислав джамбазов-
  • апелативен прокурор
Божидар Джамбазов е кандидат за апелативен прокурор на София - 1
Снимка: БГНЕС

Заместник-градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов е кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет. Това е единствената кандидатура засега. Крайният срок за подаване на документи е до 20 януари.

В момента Джамбазов е заместник-председател на Софийската градска прокуратура. Той е известен прокурор, ръководител на спецзвеното в СГП, което разследва престъпления с пари от европейски програми и фондове. Гледал е делата срещу Валентин Димитров-Вальо Топлото, сега е наблюдаващ по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Зам.-градският прокурор доведе до успешен край на първа инстанция и друг знаков процес – срещу Петър Петров – Амигоса за пране на близо 100 милиона лева от контрабанда на цигари.

В началото на миналата година заместникът на градския прокурор Николай Кокинов пое и преписката, образувана по жалба на БСП срещу вътрешния министър Цветан Цветанов заради прочетените от него СРС-та в парламента по случая с мъртвото бебе от Горна Оряховица. Джамбазов отказа да образува разследване срещу Цветанов, като прие, че огласената от него информация е била декласифицирана предварително от прокуратурата във Велико Търново. Така Цветанов бе оневинен.

Софийската апелативна прокуратура потвърди отказа, въпреки че в Закона за СРС изрично е записано, че данните добити чрез този разследващ способ могат да се ползват единствено за целите на разследването.

На 1 декември ВСС не успя да избере ръководител на Апелативна прокуратура-София. Нито един от двамата кандидати не можа да събере необходимите 13 гласа.

В последния момент третият кандидат – настоящият апелативен прокурор Вичо Вичев оттегли кандидатурата си, след като стана ясно, че срещу него има преписка за използване на документ в невярно съдържание в Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Така за поста останаха да се състезават двама кандидати – Венцислав Андреев, прокурор в Софийска градска прокуратура, и Стойчо Ненков, прокурор в Апелативна прокуратура гр. София.

За Андреев гласуваха четирима от представителите на ВСС, а за Ненков – 6. 14 от пуснатите бюлетини от членовете на ВСС са недействителни.

Главният прокурор Борис Велчев каза след изслушването на концепциите на двамата кандидати, че предстои труден избор. "Аз лично имах намерението да кажа, че г-н Вичев имаше един успешен мандат", отбеляза Велчев, но посочи, че самият Вичев е взел решение да не участва в този конкурс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутен гражданин

    0 0 Отговор
    Хитър е Цветанов , хитър.Сега ще си има послушен апелативен прокурор който държи, а те както много хора знаят са само за украса.Някои хора казват , че Джамбазов е свестен , но ако и другото което казват е вярно едва ли ще бъде човек който трябва да заеме такова място.За там трябват топки , ама мъжки.Както винаги в България обаче нещата излизат наяве прекалено късно когато кашата вече е зъбаркана и резултата не може да се промени.Но така е в българския преход , целия той е едно състезание с куци коне.