Last news in Fakti

16 Януари, 2012 16:35 953 7

МИЕТ: 75% от българите "за" проучвания за шистов газ при екогаранции

  • шистов газ-
  • добив-
  • проучвания

 

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за еко-средата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.

На въпрос „Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?“ 64.8 на сто от анкетираните отговарят „да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване“, а 9.6% посочват отговор „да го направи задължително“.

18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономичеките ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на „синьото гориво” чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).

Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности – за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда – изчерпателна, добре структурирана и вярна информация.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков

    0 1 Отговор
    Те 99% от българите гласуваха и за Тодор Живковата конституция с ръководната роля на партията!!!!!!!!!!!!!
  • 2 марс

    0 1 Отговор
    Ia marsh s tia smeshni procenti be,moje bi samo 1 na 10 e za tazi divotiq.Zashto golemite nacii ne praviat tozi dobiv v sobstvenite si darjavi-zadaite si samo tozi prost vapros i shte namerite otgovora,zashto horata sa protiv.Ako pak ne uspeete,vlezte v google ili vbox napishete dobiv na shistov gaz za da vidite istinata.75% procenta ot Bulgarite sa "za" drug pau-lajci !!!!!!!!!
  • 3 Атанас Велики

    0 1 Отговор
    Ти марш! В Америка има 14 000 сонди за добиване на шистов газ, в Германия се добива, в Полша ще се добива, Китай и още много страни! Нашата мизерна икономика няма кво да се прави на хипарска! Ако има газ и е в големи количества, това ще е една прекрасна инжекция за и без това демографски умиращата ни страна! Има разни замърсявания, да, но са минимални! Трябва да се проучи и да се реши! Заслужава ли си риска?!!?
  • 4 БДС

    0 0 Отговор
    Ако малко поне разбира някой какво значи да си имаш собствени природни източници на енергия, няма изобщо да се обажда. Печалбата от добива на шистов газ ще надхвърли очакванията, защото ние сме върху МОРЕ ОТ ГАЗ И НЕФТ. Не случайно американски компании се интересуват от разработките. А това за замърсяването са глупости които наливат вода в мелницата на руснаците, защото ще ги изместим до няколко години от пазара в региона. В началото и арабите са се противили на добива на петрол, но сега са най богатите страни.
  • 5 Иван Николов

    0 1 Отговор
    Изгледай филма http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc и отново направи коментар.Когато хората са дезинформирани са лесно маниполируеми.Без инфо повечето от решенията изглеждат правилни. @3
  • 6 Ники Николов

    0 0 Отговор
    много ми е интересно кой е информиран и кой е толкова специалист в проучванията на тоя газ и с тоя филм в ютуб може да ни манипулират
  • 7 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Абе тоя филм е пълен п . к о ч! Там няколко са закинали! Тука говорим за предимства за целия български народ, а не за няколко селянина! Най-развитите и богати страни го правят, защо не и ние? Какво ни е специалното пък на нас??? Всичко тва за мен е комплексарщина!