Last news in Fakti

14 Януари, 2012 14:32 1 298 3

Стотици казаха "не" на шистовия газ

  • шистов газ-
  • природа-
  • протест

София и Варна най-активни, в Шумен гонят шистовия газ с кукери

Стотици казаха "не" на шистовия газ - 1
Протестът в София. Снимка: БГНЕС

Противници на шистовия газ излязоха по улици и площади в 12 големи града на страната. Активистите протестират с барабани, вувузели, стари будилници. Искането им е правителството да забрани проучванията и добива на шистовия газ у нас, тъй като технологията на хидравличен удар е опасна за околната среда и хората.

В София и Варна  протестите бяха най-многолюдни. Софийското шествие на екоакитистите стигна до парламента, където се проведе митинг.

Над 1000 варненци излязоха с плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!", "Можем да живеем без газ, но не и без вода!", "Шеврон, идете си с мира или ще получите секира!", "Каварна иска рок, не рак!", "ГАЗирана вода – Не! Благодаря!", "Не на шистовия газ!" и други, предаде БГНЕС.

В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ, допълва БНР. В центъра на града се събраха 200 души, а в Бургас протестът събра 50 души.

Протестиращите в Добрич обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас, а след края на акцията си тропната едно българско хоро.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. В протеста пред театъра се включи и фолклорната група "Черните кукери" от шуменското село Веселиново. Така кукерите също гониха шистовия гад.

Организаторите, обединени в гражданска инициатива, са категорични, че шистовата технология ще нанесе непоправими щети върху земята и водата на България. 

Вчера екоактивисти предупредиха правителството, че може да не завърши до край мандата си, ако не изпълни обещанието си да предложи налагането на мораториум върху технологията на хидравлично разбиване, която се използва при проучването и добива на шистов газ.

Най-много бяха софиянци:

 

Ето как протестираха във Варна

 

По-скромно присъствие в Пловдив:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 1 Отговор
    Браво на хората! Жалко само че няма кой да ги чуе ...

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    @1 dobre che nikoi negi chuva .tia sa ludi.
  • 3 алабала

    0 0 Отговор
    Чуха ниииии и ако пак ни излъжат ще вдигнем още шум! сото гранде, подкупен глупак, ние няма да оставим НАШАТА земя да стане на пустиня!