Last news in Fakti

16 Януари, 2012 12:11 1 517 0

Възможна е водна криза в София

  • водна криза-
  • софия-
  • вода
Възможна е водна криза в София - 1
Язовир "Бели Искър"

25% от населението на София се водоснабдява от язовир "Бели Искър" по рилския водопровод. Ако снеготопенето не достави необходимото количество вода, тези 25% са заплашени от водна криза. Това алармираха на пресконференция от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България.

Пресконференцията беше на тема “След 17 години София отново е пред водна криза. Обемът на язовир Бели Искър достигна критичния минимум. Мерки за преодоляване на кризата”.


От комитета настояват да се създаде технологична възможност да се използва резерва на язовир "Искър", който да може да се прехвърли в рилския водопровод.

Не може да се даде точна прогноза дали ще има водна криза в София, подчертаха от комитета. Съществува обаче сериозна опасност от гледна точка на съоръженията, които не са ремонтирани от години.

Скрита причина за недостига на вода е и демографското състояние на София. Столицата не може да понесе повече от 2-2,5 милиона човека, заедно с приходящите.

Нормативите в България са съизмерими с тези в Русия и САЩ. Можем само зда се гордеем с изграденото от нашите хидросъоръжения, подчертаха от комитета на въпрос за земетръсната устойчивост на язовирите у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА