Last news in Fakti

8 Януари, 2012 13:08 787 1

Режим на водата няма да има

  • караджова-
  • шистов газ-
  • вода

Караджова опроверга слуховете, че проучванията за шистов газ са започнали

Режим на водата няма да има - 1
Снимка: БГНЕС

Валежите дават повод за оптимизъм. МОСВ следи всеки ден информацията за нивото на язовирите, заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Няма рискове за режим на водата към момента, категорична е тя.

Водата има няколко аспекта. От една страна това е ресурсът, без който не можем, от друга страна са необходими мерки за защита от наводнения. Правят се проучвания и най-късно 2013-2014 г. ще имаме планове за това кои са най-рисковите места в България.

Тя съобщи, че започва изграждането на 3 малки язовира, които ще решат въпросите с водата в района на Трявна, Панагюрище и Мадан.

За цената на водата, Караджова коментира, че при всички положения тя ще бъде според потреблението, тоест колкото вода потребяваме, толкова ще плащаме. "За по-пестеливите граждани са въведени мерки да плащат по-малко вода", добави Караджова.

ВиК дружествата са два вида – или 100% ВиК дружества, тоест държавно-общински или общински, или както е в Столична община – "Софийска вода" е общинско частно дружество, само в София е така.

Караджова категорично отрече твърденията, че проучването за шистов газ вече е започнало в България. “Абсолютни глупости, такова нещо няма. Категорично заявявам, че подобно нещо не се е случило. Бяха направени проверки във връзка със сигнали на граждани и слуховете са опровергани", подчерта министърът.

На въпрос дали проучването и добивът на шистов газ е едно и също, Караджова отговори, че проучването има няколко етапа, добивът е също различен. "Ние ще оценим по реда не само на Закона за околната среда, а по реда на още 5 закона, ще преценим дали проектът за проучване на шистов газ, ако такъв бъде представен и ако някога се докаже, че има наличност, единствено, когато проектите се внесат в МОСВ по реда на 6-те закона, ще бъдат екологично оценени", отбеляза екоминистърът.

На въпрос ще има ли санкции от ЕК ако не изпълним това, което сме поели като ангажименти, Караджова отговори, че е нормално да се предприемат наказания към страните, ако не се изпълняват ангажиментите си. "С много голямото ускорение, което направихме в строителството на пречиствателни станции и на депа за отпадъци, мисля да убедим ЕК за това какво правим и кога ще бъде изпълнено", категорична е Нона Караджова. Тя заяви, че 1,2 млрд. лева са усвоените европейски средства по отношение на околната среда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАНАФА

    0 0 Отговор
    Защо като влязат във властта,хората стават страшно противни?!