Last news in Fakti

16 Януари, 2012 15:57 1 373 0

Шествие срещу готвените промени в Закона за горите

  • закона за горите-
  • за да остане природа в българия-
  • шествие-
  • промени в закона

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи организират шествие в защита на българските гори и Природен парк Витоша.

Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях” ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. ”Цар Освободител” и до пл. „Народно събрание”, където ще има митинг, съобщават от коалицията.

Подготвяните в момента промени в Закона за горите могат да доведат до изсичане и застрояване на това най-ценно богатство, при това в места, обявени за защитена природа на България. Промените ще се гласуват на първо четене в сряда в парламентарната комисия по земеделие и гори.

Ако парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени от Министерски съвет на 28 декември 2011 г. и станали известни като поправката „Витоша ски”, според Коалиция „За да остане природа в България” ще се стигне до:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно
2. Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план
3. Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко
4. Гола сеч в хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски
5.  По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на министъра на земеделието и храните

Природозащитниците предлагат текстовете да се променят така, че:

-  Горите на България да могат да се ползват след конкурс.
-  Да може да се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това да не е за сметка на изсечени гори.
-  Да се премахне монопола в ски курортите.

Дискусии за промените в Закона за горите и Природен парк Витоша ще има тази вечер, понеделник, от 19 ч. в „+ това” на ул. „Марин Дринов” 30, както и в четвъртък, 19 януари, от 19 ч. в “Чай във фабриката” на ул. “Г. Бенковски” 11.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА