Last news in Fakti

17 Януари, 2012 21:53 1 278 1

Катуница почете паметта на прегазения Ангел

  • катуница-
  • ангел петров-
  • кирил рашков

Днес той щеше да навърши 20 години

Катуница почете паметта на Ангел Петров, който днес щеше да навърши 20 години. Смъртта на прегазения Ангел провокира безредиците в селото миналия септември.

Приятелите на младежа подготвиха и празнична заря. Със свещ в ръка те посетиха лобното място на Ангел и Павел, за да покажат с присъствието си, че никога няма да ги забравят.

Събитието организира приятелката на Ангел-19-годишната студентка Радост. “Катуница никога няма да забрави, нека и България не забравя", призоваха жителите на селото.

До няколко дни Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу 55-годишния Симеон Йосифов, който прегази и уби Ангел. На Йосифов са му повдигнати обвинения за умишлено причиняване на смърт при нарушаване на правилата за движение.

От обвинителния акт срещу него става ясно, че Кирил Рашков - Цар Киро е обещал по 100 лева и безплатни кебапчета на ромите, които извикал на помощ на 23 септември в Катуница. Дъщеря му Събка Рашкова е организирала ромите в Столипиново. Целта на Рашков била да респектира вуйчото на Ангел - Веселин Христов и жителите на Катуница. Мястото на срещата била пред училище "Найден Геров" в Пловдив. Близо 100 души потеглили към Катуница.

Ангел Петров и баща му излезли да защитят Веселин Христов и приятелката му. Ангел бил с кучето си. Тогава внукът на Цар Киро - Кирил Рашков-младши, който държал двуостра сабя, се заканил пред всички на Веселин Христов, че „ще му отреже главата". На улица "Стадиона" Ангел заедно с кучето си се насочил срещу буса, управляван от Симеон Йосифов. Той форсирал двигателя и тръгнал срещу момчето, бутнал го и го качил на капака. Ангел успял да се захване с ръце и да се задържи, но Йосифов усилил скоростта и продължил да го влачи 20 метра. Младежът паднал на пътното платно. Във всеки момент до падането на Ангел, при задействане на спирачката, Йосифов не би го прегазил, посочва прокурорът в обвинителния акт.

След седмица соченият за виновен за конфликтите в селото Кирил  Рашков – Цар Киро се изправя пред съда. Надеждата на бащата на Ангел Атанас е за справедлива присъда. Той разкри, че днес на гробището е имало хора от цяла България, които да му окажат подкрепа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диди

    0 0 Отговор
    цар Киро и Рашков да мрат .....роми