Last news in Fakti

18 Януари, 2012 13:07 764 0

Президентът Желев с най-паднал рейтинг

  • жельо желев-
  • петър стоянов-
  • георги първанов-
  • росен плевнелиев-
  • президент-
  • нциом
Президентът Желев с най-паднал рейтинг - 1
Снимка: БГНЕС

При встъпването си на поста (през февруари 2002 г.) Георги Първанов е одобряван от 44% от населението – дял, съпоставим с този, с който той приключва втория си мандат. Първанов приключва управлението си с доверие, съизмеримо с това на Петър Стоянов от края на неговия мандат – също 44%. Тези данни за рейтинга на президентите предоставят от НЦИОМ.

Президентът Желю Желев в началото на своя мандат, през ноември 1990 година, е бил одобряван от 82% от пълнолетните българи, а президентът Петър Стоянов през април 1997 година е одобряван от 86%. Мандатът на Желю Желев приключва с 25% одобрение, докато този на Петър Стоянов – с 44% одобрение. Георги Първанов е бил одобряван от над две трети от българите в края на първия си мандат.

Непосредствено след избирането си за президент на България, Росен Плевнелиев е одобряван от 55% от избирателите. Най-изразителна е подкрепата за него сред хората на възраст между 30 и 50 години, сред високо образованите респонденти, както и сред жителите на столицата и на големите градове.

Към момента негативни нагласи към Росен Плевнелиев има у една пета от българите, предимно избиратели на партии, които са политически опоненти на ГЕРБ. Една пета от симпатизиращите на новия президент се определят като хора с десни политически възгледи, една четвърт като дясноцентристи и 28% – като центристи. Едва 5% от гласувалите за Плевнелиев посочват, че са хора с леви политически възгледи.

По традиция постът на президента у нас в по-малка степен търпи конюнктурни негативи в сравнение с останалите високи постове в държавата. Въпреки това, обаче, и рейтингът на президентската институция се свива по логиката на растящата политическа апатия и на неодобрението към политиците, като цяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА