Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 17:05 7 972 36

Невиждан скок на депутатските заплати

  • депутати-
  • заплати-
  • увеличение

Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 10,2%. Това съобщиха от НСИ.

Данните сочат, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. сумата е била 1138 лв. По правилник народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт.

Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие, пише в. "Труд".

За декември 2017 г. сумата е най-висока от тримесечието – 1180 лв. Това означава, че основната депутатска заплата е станала 3400 лв. За септември 2017 г. сумата е била 1081 лв., тоест увеличението е с 237 лв.

Председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите – с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи – с 35 на сто, заместник-председателите на комисии – с 25 на сто, членовете на постоянна комисия – с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание – с 10 на сто.

Към основните месечни възнаграждения се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1 на сто за всяка прослужена година, за научна степен „доктор“ – 10 на сто, и за „доктор на науките“ – 15 на сто.

От начислените възнаграждения се правят удръжки за сметка на осигурените лица за осигурителни вноски по Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравно осигуряване, за данък съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица, за други удръжки, определени със закон, както и удръжките за отсъствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 me be re

    129 1 Отговор
    Браво !!!
    Тия много от тях не стъпват в парламента, други само ходят без да се качат на трибуната нито веднъж, обаче си преизчисляват заплатите на всеки 3 месеца.

    ВИЕ СТЕ МНОГО НАГЛИ И БЕЗОЧЛИВИ, ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

    А и дали сте ни нужни толкова много ?

    Коментиран от #22, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НАТО ВЕЦ

    92 4 Отговор
    А тия "доктори" и "доктори на науките", комисионери и т.н. паплач знаят ли, че "зДравната кас/ша" вчера наложи лимит на РЕТ скенера в Плевен и болницата е принудена да връща онкоболни за преглед на "Тиквовден"?
    Няма такава гнус.
  • 4 Гост

    86 0 Отговор
    Някой знае ли друг сектор в който заплатите се преизчисляват толкова често?
  • 5 Фалшива новина

    63 0 Отговор
    Грешка! С 300 лв. се вдигат пенсиите на всички пенсионери в България. Депутатите са се отказали от повишение от срам.
  • 6 НАТО ВЕЦ

    24 3 Отговор
    Същността ми не ми позволява да "пожелая" "някои неща" на турилият минус на коментара ми, но той да се сеща...
  • 7 партокрация

    46 0 Отговор
    Само увеличението на заплатите им е повече от пенсиите за месец на близо 1 милион българи! А какво стана с партийните субсидии? Нали Бойко обеща да ги премахне?
  • 8 Пенсионер

    36 4 Отговор
    Браво
    ОП са супер
    Гласувайте за ГЕРБ
  • 9 Гост

    55 1 Отговор
    За България нито Живков нито Сталин ще се оправи трябва ни Пиночет всички на стадиона и по един в тиквата и по възможност по мощен да е долни миндили
  • 10 Хан Бойко

    45 1 Отговор
    Те скоро не им ли ги вдигаха................данъчните нека да грабят от бедния народ и да раздават с пълни шепи на депутатчетата щото голяма работа вършат............
  • 11 как ли ще ни докарат

    39 1 Отговор
    Историята показва,че след антинародно управление има бунтове или народен съд и задължително национални катастрофи,имало е и войни със съседни държави.
    Зависи как ще ни докарат скъпоплатените политици.
  • 12 ТМВ

    33 2 Отговор
    До коментар#2 Ранко,

    Ммм да,какво е казал Ботев, българина обича свободата и чака някой да му я поднесе на готово,на тепсия..!!
    И ти искаш някой друг да свърши мръсната работа и да гледаш сеир от в страни!
    Не ти стиска...
    Значи си страхливец!!
    А с такива като теб революция не се прави!
    Готов ли си на саможертва..?!
  • 13 Къртев

    28 0 Отговор
    Безсрамници!!!
    Нека, то видовден иде.
  • 14 Gost

    31 0 Отговор
    Стъкмистика е номер едно. Как пък моята заплата не доближава средната заплата?
  • 15 Не добре

    12 1 Отговор
    двоини да си ги направятце много работят
  • 16 Василий

    20 1 Отговор
    А откъде намират пари за тези увеличения, може би спестяват от своите заплати? То бива без очите ама те всички 240 хрантутници и останалите вече се оляха
  • 17 333

    26 1 Отговор
    СВИНЕ!
  • 18 гост

    28 1 Отговор
    За свещи да си ги похрчите,помияри
  • 19 Гого

    18 1 Отговор
    Сега разбрах как изчисляват средната заплата между депутатската и минималната на чистачката.
  • 20 ауди

    15 1 Отговор
    взимайте пари взимаите прасета ненаяли се
  • 21 Венков

    20 2 Отговор
    Ето вече не се трае,живота ни мина в унижения,
    да излизаме и да ги метем тези нещастници,
    3 март е добра дата,събота,
    14 часа,аз ще съм там,а вие!?
  • 22 Има Господ!

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "me be re":

    Депутат и срам, ти легуваш ли се!! Те ако можеха и от твойте и мокте пари щяха да вземат!!

    Коментиран от #23

  • 23 nekoi si

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Има Господ!":

    не прочетох някой да предложи да се направи нещо по въпроса!на клавиатурата е лесно!затова сме така!
  • 24 Plovdiv

    12 0 Отговор
    А защо не просто парламентът да бъде закрит?! И без това има одобрението на 9% от народа. Какъв смисъл има изобщо от тая така наречена "институция", която всеки мрази до смърт и ако утре някой терорист я взриви, на никого няма да му домъчнее?!...
  • 25 Бързия ПАРЛАМИНТ

    10 0 Отговор
    Пожелавам; Ви господа депутати министри и секретари приятно забогатяване. Но не забравяйте ,че не сте си платили кръвния данък . Който трабва да заплатите с вашите ДЕЦА и ВНУЦИ.ЕДИН МИНИСТЪР СИ ПЛАТИ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ и вашия ред .наближава. БОЙКО ТИ СЪЩО НЕ ДИ ЗАСТРАХОВАН.ПРОДАЖНА СЛУГА
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "me be re":

    Не , те не са нагли и глупави.
    Ние сме тъпи ,че ги търпим.
  • 28 Бесен съм

    9 0 Отговор
    Хей " народните избранници" имаите малко лолност към тези който ви избират. Идва голямо недоволство. Защо ващите заплати с 240 лева минимум нагоре, а майките нищо 380 лева на месец за втората година. При минимална 510. Не е ли срамно и гавра с хората. Като дигате парите вдигаите на всички нали за това сте избрани.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Виц

    7 0 Отговор
    Както каза Цачева депутатите са особена порода животни и не са като обикновените българи. Те имат два гъза, ядат по две прасета и други животни пият и ядат на кьорсофра докато се посерат т.е пречистят. нека ги охраним кво се жалите. Така е 240 разбойника, а Али баба е имал само 40. Нали другарю Борисов ти се грижиш да не заслабнат щото цачката и винетката няма да ти харесат. Правителството няма пари ,за образование щото не е нужно-циганите не трябва да са учени, за култура да не говорим. За престъпност- ами нали те крадат обществени поръчки. За здраве не Ви е нужно по дабре нацията да се прочиства самостоятелно не насилствено. Казах, Б.Борисов Вожда и цар цигански. лето 2018.
  • 31 Гост

    8 0 Отговор
    Парламентът трябва да кандидатства за вписване в рекордите на Гинес в раздел "Да не правиш нищо и да си повишаваш заплатата"!
  • 32 БатПетьо

    7 0 Отговор
    Най великият политик в съвременната история на човечеството се казва ген. Аугусто Пиночет
  • 33 monk

    7 0 Отговор
    Хора,докато не се вдигнем да и строшим главите,България няма да се оправи,всички само говорят,но всички спим.
  • 34 Боклуци

    2 0 Отговор
    Бъдете проклети ,долни и алчни политици ,,разграбихте и унищожихте тази хубава държава ,,,
  • 35 Циганина

    2 0 Отговор
    Вече 25-30 години не се наядохте на пари ,,,бе безсрамници такива ,намерихте будала народ ,и си правите каквото си искате ,,,Дано Господ ви накже,,
  • 36 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Какво каза гръцкият министър- Теодорос Пангалос за турците ? Очевидно това важи и у нас , но за някои други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове