Last news in Fakti

20 Януари, 2012 14:48 1 125 4

Спираме износа на ток

  • мини марица-изток-
  • стачка-
  • електроенергия

Проблемите не се решават с шантаж, заяви министър Трайков

Спираме износа на ток - 1
Снимка: БГНЕС

В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков пред журналисти в парламента по повод стачката в „Мини Марица-изток”. Министърът обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, посочи Трайков. В резултат на стачката тази сутрин към ТЕЦ „Марица изток 2“ е блокиран влак с доставка на въглища от Пернишкия регион. Те пречат на работата на колегите си от „ТЕЦ Марица изток 2“, каза Трайков.

„Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, каза министърът. „Стачката, освен че почервенява, се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица-изток”, отбеляза Трайков.

Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, бе блокирана тази сутрин, съобщиха от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. Договорените количества пристигнаха на ЖП гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите от „Мини Марица-  изток” ЕАД направиха невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД в невъзможност да работи ефективно и възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия.

Спиране доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията. При настоящите тежки зимни условия, централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността.

Според лидера на КНСБ в мините Валентин Вълчев някой се опитва да прави локаут във връзка с доставката на кафяви въглища от Пернишкия басейн. „Нямаме ангажимент в арбитражното решение да пропускаме вагони с въглища от другаде. В решението пише, че ако има недостиг, трябва да има добив на въглища от „Мини Марица-изток“, а не от Перник. Който си ги е докарал, да отива да си ги пази, каза Вълчев.

"Имаме становище от ДАНС, че стачката в „Мини Марица-изток” застрашава енергийната система и същевременно - националната сигурност", каза още Трайков. „Основната ми цел е да се възстанови работата в „Мини Марица-изток”.

„Не искам да мисля, че синдикатите бутат в друга посока освен тази, която декларират открито. Преговорите вървят, но ми прави впечатление, че ръководителите на синдикатите тази сутрин отказаха да преговарят с мотива, че не харесват дневния ред. Предложихме им да добавят и свои точки”, коментира Трайков. „По мои указания, ръководството прави всичко възможно за промяна в структурите, така че да не се налага освобождаване на хора”, каза министърът.

По думите чу синдикатите не желаят намаляване на администрацията. Според Трайков в „Мини Марица-изток” има четири отдела „Човешки ресурси”, четири юридически отдела и т.н.

„Трудно целият дебат може да бъде сведен до изплащането на една шапка с пари. Убеден съм, че в ръководството на „Мини Марица-изток” няма неизпълнени ангажименти. Ако и синдикатите бяха убедени в тяхната гледна точка, щяха да отидат на арбитраж. Единствената точка, по която не постигнахме споразумение преди началото на стачката, беше за 1000 лв. извънредни бонуси на работниците“, заяви още Трайков.

„Убедили са хората, че цялото нарастване на печалбата на мините може да се раздаде като извънреден бонус. За 2010 година „Мини Марица-изток” имаха близо 9 млн. лв. печалба, 2011 година имат 19 млн. лв. печалба и синдикатите са убедили хората да искат цялата тази печалба да се раздаде като бонуси”, отбеляза министърът.

„Впоследствие синдикатите добавиха и искания, които нямат нищо общо с мините, но пък имат много общо с интересите на една личност, собственик на енергийни активи“, каза Трайков. От думите му стана ясно, че става въпрос за бизнесмена Христо Ковачки. „После темата яхнаха БСП, вчера видях, че и президентът Първанов се е присъединил“, каза още министърът.

Валентин Вълчев категорично отрече зад стачката да стоят политически интереси и тя да „почервенява”. „Няма никаква политическа сила. Няма червено, няма синьо, ние не сме допуснали нито един политик и нямаме политически искания“, заяви той.

Ефективната стачка в мините продължава и днес. 96% от работниците в нощната и първа смяна в рудниците стачкуват. Междувременно ръководството на „Мини Марица-изток“ е оттеглило от Окръжния съд в Стара Загора исковата си молба срещу законността на стачката. Според синдикатите, това не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, а юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филия с мас

    0 0 Отговор
    Ми Цецо шестте апартамента да ги арестува всичките.
  • 2 синдикат

    0 0 Отговор
    Трайков е прав. Синдикатите явно изпълняват поръчка от някого. Не е честно сега заради тях да се вдига тока. Ибез това е много скъп. Да се съкращават и там работници както е навсякъде.
  • 3 до 2

    0 0 Отговор
    Там в момента не достигат 400 работни места ! За ,какви съкращения пишеш ?
    Директора иска еднолично да определя и отделни звена за приватизиране,което означава преливане на държавни пари в частници и нови схеми на корупция...
  • 4 МАНГАЛИТЕ

    0 0 Отговор
    АЗ НЕ ИСКАМ ДА АЖИВЕЯ В БАНАНОВА РЕПУБЛИКА !!!
    ПРОСТО НЕ ИСКАМ !!!!

    АКО МЕ ИСКАТЕ ТУКА В ТАЗИ ДЪРЖАВА ИСКАМ ИНДУСТРИЯ ЦЕНТРАЛИ И ИЗНОС !!!!

    ИНАЧЕ СЕ МАХАМ И ЩЕ СИ ЖИВЕЕТЕ С М.....ТЕ !!!