Last news in Fakti

20 Януари, 2012 12:33 1 190 0

Шефовете в „Мини Марица-изток“ оттеглиха иска срещу законността на стачката

  • мини марица-изток-
  • стачка-
  • иск
Шефовете в „Мини Марица-изток“ оттеглиха иска срещу законността на стачката - 1
Снимка: БГНЕС

Ефективната стачка в мините продължава и днес. 96% от работниците в нощната и първа смяна в рудниците стачкуват. Междувременно ръководството на „Мини Марица-изток“ е оттеглило от Окръжния съд в Стара Загора исковата си молба срещу законността на стачката. Според синдикатите, това не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, а юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.

Парите съвсем не са най-важната част от преговорите с ръководството, заяви пред БНР Генчо Генчев - лидер на КТ „Подкрепа“ в дружеството. Той уточни, че премията от 10,3% за четвъртото тримесечие на миналата година влиза в средната работна заплата от 1500 лева, а не е бонус върху нея. Синдикатите искат гарант от кабинета при воденето на преговорите.

Досега преговорите са несериозни и ръководството не иска да преговаря по точките от стачната декларация. Това каза Валентин Вълчев от КНСБ, преди да влезе в централното управление на „Мини Марица-изток“ в Раднево, където тази сутрин започна втория кръг от преговори между работодатели и синдикати.

Председателят на КТ „Подкрепа“ във въгледобивното дружество Генчо Генчев каза, че вчера преговорите по стачното споразумение така и не са започнали.

„Вчера изпълнителят ни събра, за да ни обяснява колко зле бил ТЕЦ-2 и да иска коридор въглищата от Перник да минават по линиите на „Мини Марица-изток“. Ние никъде нямаме такова задължение в арбитражното решение, така че не сме съгласни", обясни Генчев.

Той добави, че синдикатите искат гаранция от правителството или министерството да се водят преговори, тъй като работодателят избягва да води преговори по исканията.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев предупреди за намерението на ръководството на „Мини Марица-изток“ да извърши масови уволнения на синдикални членове, които участват в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.

Стачката започна на 15 януари, а по данни на ръководството, загубите за това време възлизат на 5 600 000 лева. Вчера преговорите между синдикати и работодатели бяха подновени, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите и да бъде оттеглен съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд-Стара Загора.
Въпреки това съгласие по спорните въпроси не бе постигнато. Работниците в дружеството настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, да се подобрят условията на труд и модернизира оборудването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА