Last news in Fakti

17 Февруари, 2018 16:09 1 207 9

Радев: Важно е Македония по-бързо да стане член на НАТО

  • румен радев-
  • георге иванов-
  • скопие-
  • македония-
  • сътрудничество-
  • бизнес

Президентът е на официална визита в Скопие

Радев: Важно е Македония по-бързо да стане член на НАТО - 1
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев е убеден, че търговско-икономическите връзки между България и Македония ще продължат да се задълбочават. В събота в Скопие президентът и македонският му колега Георге Иванов разговаряха с с представители на стопанските камари на двете държави.

Бизнесмени поискаха от Радев и Иванов да съдействат пред изпълнителната власт за разработването на повече проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата. И двамата президенти бяха единодушни, че икономическите отношения в последно време бележат ръст, но все още има области, в които може и трябва да се работи за постигане на икономически растеж, предаде БНР.

Стокообменът между България и Македония е нараснал и в последно време е около 600 милиона евро годишно, пък съобщи председателят на македонската стопанска Бранко Азески. Той обаче подчерта, че стокообменът може и трябва значително да се увеличи.

По време на срещата с бизнеса българският държавен глава декларира готовността на страната ни да окаже съдействие на Македония при разработването на различни проекти и заяви, че България може да бъде полезна и с опита си като член на Европейския съюз.

Радев и Иванов бяха единодушни, че свързаността и инфраструктурните проекти между България и Македония трябва да се развиват. Българският президент отбеляза, че за развитието на бизнес отношенията е много важно да има ясна визия и сигурност.

"Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО. Защото чуждестранните инвестиции винаги могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, но истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, да строи, да създава производство, промишленост, той живо се интересува от сигурността и затова първото условие е членството в НАТО. Просто е задължително, за да има инвестиции с дългосрочен характер в Република Македония. Второто важно условие, това за мен е добросъседството", заяви той, цитиран от БНР.

От своя страна Георге Иванов посочи, че Македония се стреми и към развитие на дигиталните и цифрови технологии. Той се надява, че българският комисар, отговарящ за дигиталните технологии в Европа, ще помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна дигитализация на обществото, и на бизнеса.

В рамките на посещението на президента Румен Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и "Инвест"- Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМОРО

    5 1 Отговор
    Какви са тези пронатовски и проевропейски изказвания от президента Радев, другари? Защо така се получава?
  • 2 со кротце со благо со малко кютек

    1 2 Отговор
    Нали знаете поговорката за макетата ?
    Що е маке все е юнАк
    самО маке -комита
    две макета -чета
    три макета чета с предател
    и те така :)
  • 3 onq s konq

    3 0 Отговор
    Че кажете едно "браво" на Президента си Радев за пронатовските му изказвания бе русофили!А толкова се гордеехте с него...Винаги ви е липсвало възпитание и явно принудително се налага да се набута в съзнанието ви,ама после да няма "ама що така бе,боли"!?Ех мъкъ,мъка...
  • 4 ВМОРО

    0 0 Отговор
    От мъки е името Македония. Мъки - Македония.
  • 5 НАТО

    0 2 Отговор
    Генерал Радев е дезертьор от НАТО и си покани господаря Путин на Националния празник!:):):)Искаше да купи и самолети от страна извън НАТО,та най-добре да мълчи по тия въпроси за да няма Компот!:):):)Не го виждаме да изкара пълния мандат!!!:):):)

    Коментиран от #6

  • 6 моя страна моя България

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО":

    вас никой не ви пита, ние пък го виждаме да изкара два мандата.......което не може да се каже за пронатовската и евроатлантическа подлога Боко(и другарчето му Плевню).......досега не е изкарвал цял мандат, няма и да изкара, колкото и пъти да си купи изборите(то май вече и така няма да спечели избори)
  • 7 СЛАВА РОССИИ !

    0 1 Отговор
    ЗА ВОЙНА НА ИЗТОК СА НУЖНИ ЮРДЕЦИ ! И ТЕ ТИ ГИ НА ! ПЪРВО ХВЪРЛИХА ЗРЪНЦА - ЗАПАДНИ ЦЕННОСТИ, ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ, ЕФЕКТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ И ИКОНОМИКА. ЖИВОТ - ЩАСТИЕ, ИДЕАЛ, МЕЧТИ ! ЙОДЕКЪТ У НАС В ШЕМЕТ ПОВЯРВА В ЧУДОТО НЕВИЖДАНО И СЕ ЗАЛЕТЯ, ВСИЧКО У НАС ЩЕ Е В ИЗОБИЛИЕ И ЕКСТАС , НА ТУРСКИ - БУЛЛУК КЕЛЕПИР И ДА БАЯЛДИСАШ. РАЗБИХМЕ ВСИЧКО ЩО СМЕ СТРОИЛИ С РУСКА ПОМОЩ. И НИЩО ЗА 30 сет ГОДИНИ НЕ СЕ ПОСТРОИ. ЮРДЕКА ПРОДЪЛЖАВА ДА КЪЛВЕ - В НАТО АКО ВЛЕЗЕМ ЩЕ СМЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ. УНИЩОЖИХМЕ АРМИЯТА ИЗ ОСНОВИ. КАДРИ НЯМА И КОЙ ДА Я КОМАНДВА И Я РЪКОВОДИ, НО 2% ОТ БНП ЗА ЦЕЛТА ЩЕ БРОИМ ТОПТАН. ОТ КАКЪВ ЗОР ? КОЙ НА НАС ЗЪБИ ТОЧИ? РУСИЯ ? ДА . НО АКО СИ ЮРДЕК ! ОПАСТНОСТ ИМА ОТ НАШИТЕ СЪСЕДИ, ВСЕКИ ЧЕРГАТА СИ, КЪМ НЕГО ДЪРПА, НИЩО ЧЕ УЖ СМЕ РАВНИ. ПРИМЕРА Е пред нас всички - Гърция и Турция , Две НАТОвски сестрички, и КАКВО ? СИЛНИЯТ СЕ РАЗПОРЕЖДА А КЪМ СЛАБИЯТ НИТО НАТО, НИТО ООН КЪМ НЕГО ПОГЛЕЖДА. САМО ЙОРДЕКА В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ЧАКА БМВ ета, пари БЛАГОДЕНСТВИЕ и живот блянуван във мечти. ИЗМАМА ! ЖЕСТОКА ИЗМАМА ! РИТНАХМЕ СИ КАНЧЕТО САМИ И ВЪРВИМ САМИ КЪМ ГИБЕЛ.
  • 8 ЗВУЧИ ЛИ ГОРДО ДНЕС ?

    0 0 Отговор
    ЯЗ СЪМ БЪЛГАРИН?
  • 9 щор

    0 0 Отговор
    Какво ще правят макетата в кочината, наречеа НАТО - ние сме гольовци с 2 летящи самолета, а те нямат самолети, имат само няколко вертолета. Нфалшивиа макетата не им трябва и фалшивия ЕС, влязат ли там, ще станат същите беднюхи като българите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове