Last news in Fakti

24 Януари, 2012 12:11 1 348 1

И „Софийска вода“ иска увеличение на цените

  • вик-
  • вода-
  • цена-
  • дкевр-
  • дкевр

Най-вероятно няма да разрешим поскъпване в столицата, заявиха от ДКЕВР

Около десет ВиК дружества са поискали от ДКЕВР увеличение на цените на водопреносната услуга, съобщи председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев. Сред градовете, в които се иска поскъпване на водата са София, Пловдив, Хасково, Враца, Монтана. Както „Софийска вода“ АД, така и останалите дружества настояват за около 10-12% увеличение на цената.

Предстои комисията да разгледа всички техни съображения защо точно се налага поскъпване на цената на водата. Всички те трябва да докажат пред държавния регулатор, че наистина имат нужда от покриване на допълнителни разходи.

„Самото подаване на заявлението е началото на процеса, но се търсят всички възможности да няма повишаване на цената“, изтъкна Ангел Семерджиев. „Това че едно дружество иска увеличение на цената, съвсем не значи, че ние ще му го дадем“, добави той.

Според него повечето дружества нямат основание за такива искания или не в искания от тях размер. Семерджиев даде пример с ВиК Видин, където през миналата седмица комисията е постановила минимално увеличение на цената на водата и не е изпълнила искането на дружеството.

„Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената“, каза Семерджиев. „Софийска вода“ в най-голяма степен изпълнява инвестиционната си програмата. Обикновено изпълнението е около 80-90 %, но въпросът е дали с инвестиционната програма се постигат показателите за качество, които следи държавният регулатор.

Един от тези показатели са загубите, които в софийското ВиК дружество продължават да надхвърлят 60 %. Друг проблем за „Софийска вода“ е аварийността.

Един от обективните фактори, който няма как да не се отрази върху цените на водата, е ръстът на инфлацията, но с повишаване на ефективността на ВиК услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален, посочи още председателят на регулатора. Затова при последната корекция на цената на водата в Пловдив повишението е било по-малко от ръста на инфлацията, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жаден

    2 0 Отговор
    А дали някой изобщо знае как идва водата в София? Няма да ви отегчавам с много информация. Имало едно време един много добър кмет на София - Иван Иванов. /На него братята Георгиеви са дали пари и имот да построи СУ/. Той бил по професия хидроинженер. И още от негово време почти 90% от територията на София се захранва гравитачно /без да има нужда от подкачващи помпи и други щуротии/ благодарение на язовир Искър и разумно планирана пречиствателна станция в Бистрица /Бункера/ - което обуславя и ниска цена. Спирам с историята. Само искам да попитам кое е нещото /касаещо доставката на вода за София/, което си е вдигнало цената та и Софийска вода да си вдига цената за доставка. Уважаеми господа концесионери, дори и в природата няма как само да се взима - трябва и да се дава /респективно да се влагат част от печалбите ви в поддръжка и развиване на инфраструктурата/