Last news in Fakti

21 Април, 2012 11:56 1 461 3

Нона Караджова: Ще има две цени за водата

  • вода
Нона Караджова: Ще има две цени за водата - 1
Снимка: БГНЕС

Много пари са необходими за ВиК мрежата. В зависимост от качеството на услугата парите варират от 13 млрд. до около 40 млрд. лева. Това каза пред обзорното политическо предаване „Седмицата“ по радио „Дарик“ министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Двете големи теми са водите като природен ресурс, като количество и качество, и съоръженията във водния сектор. Поставихме добра диагноза на водите сега и след 35 години. Родени сме в благословена държава, имаме най-важните природни ресурси за една нация, сред тях са водите. Независимо от това, че има световна тенденция за проблеми с водните ресурси, нашата страна е сравнително добре обезпечена с водни ресурси, добави Караджова.

Според нея, може да възникнат проблеми в Източно-беломорския регион, по Черноморското крайбрежие след време, но и там прогнозите са, че към момента има два пъти повече вода там, около 60% повече. Екоминистърът каза, че се очакват в дългосрочен аспект екстремно сухи сезони или екстремно влажни сезони. Съоръженията, които са изградени и за защита от наводнения, и за водоснабдяване, и пречистване на питейни води са доста амортизирани, те имат нужда от подмяна, а някъде въобще не са изградени, алармира Караджова.

"Ние ще се справим ако имаме ясен план за това кои са ни приоритетите, как да инвестираме, убедена съм, че решение на въпроса има. Става въпрос за съоръжения, които ще решат въпросите за 30-50 години напред. Ние ще доизградим и рехабилитираме тези съоръжения, независимо кое правителство и ще дойде на власт", подчерта Нона Караджова.

Тя обяви, че МОСВ предлага координираност на всички отрасли по водната инфраструктура. Предлагаме в МРРБ да се поддържа централен регистър на съоръженията – и за язовирите, и за дигите, и за водопроводите, и за хидро-енергийните съоръжения, допълни Караджова. При всички случаи, според нея, трябва да се създадат държавно-общински ВиК дружества, за да може всички да участват във вземането на решения.

За найлоновите торбички министърът на околната среда и водите каза, че екотакса за големите найлонови торби в супермаркетите няма, но от октомври тази година ще има. "Употребата на торби за многократно ползване няма да удари хората по джоба, а за една година всеки ще спести 300 лева, а следващата година 400 лева и т.н. На никого няма да му се намали социалният статус от използването на торби за многократна употреба. Общо взето българинът на домакинство сега купува на година по около 1000 торбички. Целта не ни е да събираме пари, а да доведем хората до по-добър начин на пазаруване", подчерта Караджова и добави, че от октомври всяка найлонова торбички ще струва по 35 стотинки, независимо от дебелината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стр.

    0 0 Отговор
    Бездарниците от ГЕРБ даже не крият мозъчната си недостатъчност!

    Дано хората спрат да се лъжат по "управници-спасители", а досегашните да ги пратят да копаят уран!
  • 2 GOGO

    0 0 Отговор
    Никъде не видях и дума за необходимостта от две цени на водата! Само, че едно време ни разказваха /по време на лошото тоталитарно минало!/, че колкото повече вода се употребява за битови нужди, толкова обществото е "по-културно"! Сега искат с финансови инструменти да ни правят "по-прости"!
    Разбрах, че ни очакват "екстремно сухи или екстремно влажни сезони"! Аз не съм специалист по тези проблеми, но мога с голяма доза достоварност да прогнозирам същото!
    Никъде ни видях колко средства е бил задължен да вложи концесионерът на "Софийска вода" в модернизация на мрежите и колко е вложил?!?
  • 3 TNN

    0 0 Отговор
    Тези теми не са с преценка в МОСВ. В и К секторът е към МРРБ и съответните общини. Правилно е Лиляна Павлова и представителите на ДКВР да разяснят защо им са въобще две цени. Антилогично е вземащите душ всеки ден да плащат още повече за доставената вода.