Last news in Fakti

26 Януари, 2012 14:53 1 137 1

ГЕРБ предлагат анкетна комисия по случаите в Перник, Мировяне и Иса Бесоолу

  • анкетна комисия-
  • мировяне-
  • иса бесоолу-
  • мирослава николова
ГЕРБ предлагат анкетна комисия по случаите в Перник, Мировяне и Иса Бесоолу - 1
Снимка: БГНЕС

От ПГ на ГЕРБ внасят проект на решение за създаване на временна анкетна комисия по случаите с убийството на Мирослава Николова от Перник, за случая в Мировяне и за случая, който вчера беше оповестен в Народното събрание, свързан с Иса Бесоолу, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Комисията ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства относно изнесените данни и информация в общественото пространство за случаи на полицейско насилие, както и за опити за оказване на влияние и политически натиск върху правоохранителни и правораздавателни органи, поясни той.

Предлагат комисията да извърши съответните действия и в срок от 14 дни да извика компетентните органи, които да представят своята информация. От ГЕРБ предлагат комисията да бъде оглавена от представител на тяхната Парламентарна група.

Междувременно 57 народни представители от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и независими внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на действията на правоохранителните органи по разкриване и разследване на убийството на Мирослава Николова от Перник и начина на прилагане на законите при тяхното извършване.

„Смятам, че по този начин отговаряме и на очакваното искане и на министър-председателя за създаване на подобна анкетна комисия, която да разследва полицейското насилие и действията на правоохранителните органи“, заяви червеният депутат Атанас Мерджанов.

„Комисията е само за случая в Перник, но това е първо наше действие, тъй като до момента управляващите не са дали никакъв знак, че имат желание да убедят обществото, че се действа законно и навременно, тъй като изслушването на министър Цветанов и шефа на ГДБОП се отложи за вторник, а обществото иска ясен и конкретен отговор по тези въпроси“, каза още той.

„Моето мнение е, че трябва да се създават не две, а три анкетни комисии в парламента“, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“ Първата анкетна комисия трябва да е за разследване на случая в Перник, втората – за разследване на случая в Мировяне, а третата – за разследване на общинския съветник от ДПС и кандидат за депутат Иса Бесоолу, каза премиерът Борисов. 

36-годишният Иса Бесоолу е общински съветник от ДПС в Павел баня и бивш кандидат-депутат на движението. Наскоро Апелативен съд - Пловдив го пусна под гаранция от 3000 лв., след като той беше задържан на 7 август 2010 заради предлагане на подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на пари от касата на общината. Ден преди това беше задържана 28-годишната му приятелка Милена Кавръкова, която е финансов директор на общината. Тя е присвоила от касата на местната администрация 28 000 лв., които дала на Бесоолу.

Състав на Окръжен съд - Стара Загора остави Бесоолу в ареста с постоянна мярка задържане под стража, но след обжалването й Апелативният съд в Пловдив го пусна под гаранция. Сумата бе върната с протокол от задържания.

Вчера в парламента министър Цветанов се обърна към Лютви Местан от ДПС и попита: „Вие проявявали ли сте интерес по разследването на Иса Бесоолу, който в момента получи условна присъда и дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и върху правораздавателната система, и дали търсите съдействие на по-горни инстанции това да бъде решено. Точно тези политици, които днес учат партия ГЕРБ, учат министър Цветанов, учат премиера на страната на морал. Как не ви е срам!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕФОРМА

    0 0 Отговор
    ДА СЕ РЕФОРМИРА ПОЛИЦИЯТА

    В 15-милионен Ню Йорк има 33 000 полицаи, у нас са 47 000 на 7 млн. население.

    В СМЕШНА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ !

    ВЪВ РУМЪНИЯ СЪС 3 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ ИМА 46000 ПОЛИЦАЙ И ОЩЕ ПО МАЛКО ВЪТРЕШНИ СЛУЖИТЕЛИ !!

    ДВАМА ОТ ТРИМА ПОЛИЦАЙ СА НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ ДОРИ БИХ КАЗАЛ ТРИМА ОТ ТРИМА !

    В СМЕШНА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ !