Last news in Fakti

25 Март, 2018 18:50 1 148 5

Лъвът Асен от Разград също замина за Холандия

  • асен-
  • лъв-
  • разград-
  • холандия

Преди четири месеца той беше на прага на смъртта

Лъвът Асен от Разград също замина за Холандия - 1

И лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия. Там вече са други две лъвчета от зоопарка – Терез и Масуд.

В края на ноември миналата година 3-годишният Асен пристигна в тежко състояние в София, след като месеци наред бе живял в лоши условия. Тогава специализираният екип, събран от международната фондация „Четири лапи“, установи, че той е обезводнен, отпаднал и с дистрофия на мускулите заради липсата на движение.

„Той беше на прага на смъртта – коментира пред бТВ Явор Гечев от „Четири лапи“. – Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент“.

Фондацията открива Асен съвсем случайно, оказва се, че дори в областната дирекция по безопасност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка и то – при тези условия, каза Гечев. Именно от ОДБХ се свързали с „Четири лапи“ и помолили за помощ.

Няколко месеца Асен живя в Столичния зоопарк, докато състоянието му се подобри. Освен видимата промяна в теглото, вече има промяна и в поведението му – има самочувствие, много по-спокоен е и е много по-стабилен като походка, благодарение на лечението. За съжаление, до края на живота си Асен ще бъде на лекарства, под постоянно наблюдение и грижи.

Гечев очаква до утре вечерта Асен да е в Холандия и най-вероятно във вторник сутринта ще е в новия си дом.

Родителите на Асен – Рая и Хектор, също са в София, където на този етап се полагат най-добрите грижи. За тях също ще се търси дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    10 0 Отговор
    Щом и животните напускат България какво остава за хората.
  • 2 me be re

    10 0 Отговор
    Има едни 240 магарета, що не ги пратим и тях там ?
  • 3 впечатлен

    2 0 Отговор
    България е известна с безобразията си, дължащи се на крайно ниска култура и безотговорност. Преди години си спомням как някакво дете невъзмутимо разправяше на всеослушание как в местния зоопарк, не помня точно къде, може би в Разград, се родили две лъвчета, които били застреляни, защото нямало какво да ги правят. После разбрах, че това е практика, прилагана навсякъде в провинцията. Софийският зоопарк също не може да се похвали с кой знае какви условия за живот и добро отглеждане на животните. Хигиената е на крайно ниско ниво, в терариума, където се намират вътрешните клетки на хищниците, не може да се диша от амонячни изпарения, мечката през лятото се разхлажда в мръсна локва гъмжаща от какви ли не паразити. И не ни е неудобно, и не се срамуваме, и не се взимат мерки. Просто си караме така, не ни пука! И сме европейска държава!!! Да, ама друг път! Дружеството за защита на животните, пред което се покланям, не може да се справи с всичките безобразия. Със закрилата на животните трябва да се заеме държавата, да се обменя опит с развити в това отношение страни. Иначе срамът и безобразията продължават! Защото навсякъде са назначени хора неразбиращи, не искащи, не знаещи, жестоки и алчни! Не вярвам всички да сме такива!
  • 4 Гост

    0 1 Отговор
    Има толкова много болни деца,които единствено лечение в чужбина им дава шанс за живот но за тях пари няма. Но за лъвове,орли,лешояди,костенурки и бръмбари има. Крадливи помияри,дано вие не застанете пред дилемата лъва или детето ви. Интересно ми е какво ще изберете.

    Коментиран от #5

  • 5 Kiro

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    По твоята логика всички животни трябва да умрат ли ? И не само деца има болни защо забравяте и възрастните хора те душа не носят ли? Радвам се за лъвчето че си е намерило нов дом далеч от алчни и прости хора дето се чудят само как пари да изкарват и нищо друго не ги интересува. Един лъв не може да отгледаме като хората защото парите се крадат и за животното нищо не остава и гладува както и с хората в България. Просто с подобно мислене отиваме към собствената си гибел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове