Last news in Fakti

26 Март, 2018 14:47 3 131 13

Вкарват второ ЕГН в личните ни карти?!

  • лична карта-
  • егн-
  • есграон-
  • идентификатор-
  • самоличност

Монтират електронен идентификатор в новите ни лични карти

Вкарват второ ЕГН в личните ни карти?! - 1

Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. Това е една от идеите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност, пише "Труд". В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три компонента. Първият са биометричните данни - снимка и пръстов отпечатък. Вторият е електронния идентификатор - наричан от спецовете е-ЕГН, а третият - електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва заяви изрично, че желае. Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Електронният идентификатор няма да замени сега съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, НАП, КАТ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разширява. В същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи, защото се смята, че поне няколко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние. При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.

Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения - ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н., допълва изданието. Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    31 3 Отговор
    По-евтино ще ви излезе да ни лепите по един стикер на челото със всички данни ... Големи технократи се извъдихте бе ! Целата Мара втасала та до тук опрехме !!!

    Коментиран от #7

  • 2 mediator37

    25 0 Отговор
    Представям си бай Мангал с е-ЕГН и електронен подпис с ПИН-код.
  • 3 Iv -nik

    15 0 Отговор
    Ти бай Мангалито, не го мисли, те ще са в час още от сега ! Ниии с гегите да му мислим, че и наште мънъци без патъци, хич ги нема ...
  • 4 Треба да напълним хазната

    19 1 Отговор
    Ай ся пак пари за нови лични карти............после е ред на шофьорските книжки..........
  • 5 Иванов

    15 0 Отговор
    Колкото повече закони,
    толкова повече престъпници.
    Лао Дзъ
    Колкото повече документи,
    толкова повече документи!
    ГЕРП
  • 6 густо майна

    3 0 Отговор
    поне да се вдигне избирателната активност,аз лично последно гласувах по времето, когато Жорж Ганчев се пънеше за президент
  • 7 ПСШ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Йоцо":

    Да всеки да лепи по един стикер на челото за ЕГН, адреса , винетката и квитанцията от нея, гражданската, пътният данък, семейното положение, образование, месторабота, полит. принадлежност, свидетелство за съдимост за улеснение работата на полиция, адвинистрация и всякакви проверки.
  • 8 ICAO

    4 0 Отговор
    Идеята за електронни лични карти е много добра и полезна.Въпроса че във нашата държава тази система ще бъде съчетана със множество и лесни измами.Измамите с притежатели на такива карти ще скочи до небето

    Коментиран от #9

  • 9 фсджфдж

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "ICAO":

    Всеки завършил основно образование знае, че колкото е по-сложна една система - толкова по-нестабилна е, толкова по-лесна за измами и по-изгодна за корупция. С други думи - забравете за 'улесниния'.
  • 10 The TRAPPER

    4 0 Отговор
    Да ни вкарат по една камера в задника и всичко ще е наред!!!
  • 11 картечаря Шмид

    2 0 Отговор
    Ще ни ги татуират на ръцете.Както я карат ще почнат да правят абажури и сапун от нас.Само да угодят на шепа извънземни отвъд океана.Премахнаха парите,премахват половете.Ще ни дават и въздух с карти.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!
  • 12 Именно

    2 1 Отговор
    Хубаво ама айде стига го гледахте! Че от поне 8 години го гледате все същия въпрос!
    И ако пак сложите някакъв псевдо-номер, а не нормален цифров подпис ще е очевидно че нарочно го избягвате ... в смисъл по-очевидно от сега
  • 13 Именно

    0 0 Отговор
    Това го слушам от 2009-та още.
    Ако ЕС не заплаши да ни глоби вече ме съмнява да се случи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове