Last news in Fakti

29 Януари, 2012 20:13 1 565 0

Филчев: Правителствата си отиват, съдиите остават

  • никола филчев-
  • алексей петров-
  • едвин сугарев

Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, на това явление. Това заяви Никола Филчев, бивш главен прокурор пред Нова телевизия.

 
Как стана преходът - държавните пари станаха частни, така се влияеше включително и на съда, така възникнаха олигарсите. Съдебната система не е достатъчно ефективна, посочи Филчев. Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата не питаха съдиите дали е справедливо, и когато ги раздадоха, следваха редица промени. И после казаха, а сега съдиите да възстановят справедливостта, каза още той.
 
В резултат на тази приватизацията без участието на съда, се случи това. И днес политиците казват това, което вече е казано от Маркс и Енгелс - материалните условия за живот определят мисленето и политиката. Като искаме капитализъм, ето ви капитализъм, отсече Филчев. Какво е капитализмът – общество на парите. Има обективна основа за състоянието на съдебната система.
 
От времето на Костов бяха дадени няколко министри на съда. Александър Божков, покойният, беше осъден. / осъден условно, но беше оправдан от ВКС - бел. ред/ Софиянски не е осъден, но е много обеднял, казват.
 
Иван Костов, аз не искам да го коментирам, премълча бившият главен прокурор. По повод конфликта между изпълнителната власт и съда, Филчев каза, че правителствата си отиват, но съдиите остават. Той обаче припомни, че когато е работил с Бойко Борисов като главен секретар на МВР, той е съблюдавал много стриктно закона. Филчев отказа да коментира личните им отношения с настоящия премиер. "Главният секретар на МВР генерал Борисов уважаваше много законността, уважаваше прокуратурата", заяви Никола Филчев и допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. Според Филчев с това трябва да бъде запомнен Борисов, не с репликата "Ние ги хващаме, те ги пускат".
 
За призоваването му като свидетел по делото Октопод Филчев каза, че прокуратура се е опитвала да му се подиграва. Убеден съм, заяви той. Не е редно да ми задават въпроса дали съм бил главен прокурор хора, които съм назначавал, повишавал, пращал в командировка, каза бившият главен прокурор. Аз го отдавам това на грешка на разпитващия прокурор, посочи той. Сценарият на това дело не го определям аз. Отговорът, който съм дал, е според въпроса. Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл, по този начин, който е писал обвинителния акт, каза Филчев. Обвинителният акт няма да го коментирам, нито качеството на обвинението, но известно е, че първото нещо е да бъдат разпитани пострадалите свидетели. Ако има изнасилване или изнудване или грабеж, първо се пита жертвата. Тук не се започва с това, а с Филчев, Атанасов и Сугарев, изказа се като магистрат бившият прокурор. За твърденията, че Алексей Петров е бил посредник между Филчев и Първанов, бившият главен прокурор заяви, че това са клюки.
 
За създаването на спецсъда Никола Филчев каза, че това са стъпки към засилване на държавния контрол. Трябва да има баланс между запазването на правата на хората и контрола върху престъпността. Когато е бил главен прокурор, Филчев каза, че тогава се е приемал закона за конфискуване на имуществото, придобито от престъпна дейност, но е имало сериозни ограничения. Законът се приема въз основа на европейската конвенция за мерките срещу изпирането на пари, където ясно е казано, че става дума, че се конфискува имущество, което е придобито от престъпления или пък предварително се замразява. Аз не съм противник на този закона, аз съм противник на това да се нарушава Конституцията, на това да се нарушава презумцията за невинност. Вземат ти имуществото, след като съдът установи, че е извършено престъпление с влязла в сила присъда. Тук се прокарва една друга идея, че могат да ти конфискуват имуществото, без да е ясно извършил ли си престъпление. Аз съм против такава идея. Това е моето лично мнение, обобщи Филчев. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА