Last news in Fakti

31 Януари, 2012 09:07 920 0

Помилването на осъдени престъпници е скандално

  • цветан цветанов-
  • откопод-
  • помилване-
  • ангел марин
Помилването на осъдени престъпници е скандално - 1
Снимка: БГНЕС

За мен е изключително скандално да помилваш престъпници, които са осъдени, които са признати за престъпници в една демократична България. Това коментира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред ТВ7 по повод помилванията на бившия вицепрезидент Ангел Марив.

„Вярвам, че президентът на страната в лицето на Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова действително ще има възможност парламентът да бъде запознат с всичко това, което трябва да бъде показано на обществото. Защото това са реалните години, в които някой е обслужвал организираната престъпност. Защо не се помисли за жертвите? Защо, когато някой помилва някого, не помисли какво е причинил той на тези граждани?”, заяви Цветанов.

„Факт е, че имаме голяма критичност към българската съдебна система и когато и малък процент престъпни лица получават наказания, се получава, че на последваща, последна инстанция те биват освободени“, посочи той.

Наблюдавайки делото „Октопод“, което е вече в съдебна зала за него е удовлетворително, защото е ясно и обществото е запознато с това как е функционирала държавата.

Категоричен е, че разследването не е приключило с внасянето на съдебния акт, а по време на самия процес могат да бъдат добавени и нови факти. Министър Цветанов увери, че единственото нещо, от което се ръководи е върховенството на закона и ще направи всичко възможно всичко по делото „Октопод“ да излезе наяве.

„Не случайно в парламента преди няколко дни се видя, че тримата опозиционни лидери, тези три опозиционни партии днес – БСП, ДПС и ДСБ, реално са били едно цяло всичките тези години. Едни са гравитирали в дясно, другите – в ляво“, каза още вътрешният министър. 

„Това, което казах от трибуната на Народното събрание, е да наблюдаваме много внимателно всичките дела, които са свързани с годините на прехода – поръчковите убийства за „Килърите”, „Октопода”, „Наглите”. В тези дела има някаква взаимна връзка на определени политици в годините на прехода, в тази връзка и самият г-н Първанов, т. нар. „Гоце” също попада в този общ знаменател. Всичко е въпрос на интереси и на зависимости в целия този процес”, каза Цветанов.

„Нека да наблюдаваме внимателно всичко, което се изнася в публичното пространство. Това са процеси, които за последните 20 години нито едно правителство не е мислило по тази тема, защото всеки би предпочел медийния комфорт”, каза вътрешният министър.

Цветанов коментира и предстоящата реформа в МВР. Ще бъдат съкратени 3000 души, но, по думите му, това е плавен, осъзнат процес, който се провежда в рамките на 2 години. Министърът уточни, че са водени разговори със синдикатите.

„Годишно напускат по нормалните процедури – по собствено желание, поради пенсиониране, около 3000 души. В рамките на последните две години са около 6000 души. При преструктурирането, оптимизацията на работа на съответните звена в МВР доведе до възможността днес да обявим съкращаване на 3000 щатни бройки, с което щатът на министерството за реално заети бройки ще бъде 53 440”, каза Цветанов.

По думите му със законодателни промени предстои до началото на лятото да бъдат обединени криминална и охранителна полиция на централно ниво. „Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма – сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР, което беше направено в началото на мандата”, обясни вътрешният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА