Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 10:46 978 0

Водя се от интереса на обществото, с огромно уважение към съдиите и прокурорите

  • цветан цветанов-
  • съдии-
  • прокурори-
  • корупция
Водя се от интереса на обществото, с огромно уважение към съдиите и прокурорите - 1
Снимка: БГНЕС

Обществото очаква от нас, когато има извършено престъпление, то да бъде разкрито бързо и да има един бърз съдебен процес. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на семинар на тема „Противодействие на корупцията”, организиран от фондация „Ханс Зайдел”. 

„Когато хората имат очаквания от МВР, прокуратурата и съда, решенията, които се взимат от съответните органи, трябва да бъдат адекватни. Има проблеми, които трябва да решаваме, за да защитим правата на българските граждани и гостите на страната и тук идва превенцията на корупцията и на организираната престъпност“, подчерта министърът.

Той отбеляза съществения принос на фондация „Ханс Зайдел” за постигнатото в тази сфера.   „Създадохме специализираните звена за знакови престъпления, за да имаме една ефективност срещу тежката организирана престъпност. Ние разчитахме много и на нашите европейски партньори, включително и Германия”, каза той.

По думите на Цветанов, когато става въпрос за корупция, има много аспекти, които трябва да бъдат дискутирани. „Важна е работата на Специализирания съд и специализираната прокуратура, МВР, Прокуратура, ДАНС и НАП за разкриване на финансовите престъпления във високите етажи на властта“, изброи той.

Според вътрешният министър борбата с корупцията трябва да бъде основният акцент в съвместната ни работа с европейските партньори и по-специално с продължаване на добрия модел за специализираните дела, създадени през 2009 г. „В момента тези дела преминаха към Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Това, което сме договорили с главния прокурор и в момента се работи за продължаване на съвместната работа с институциите, са финансовите престъпления и корупционните практики“, допълни той.

„През последните години това беше отчетено, като изключително важна стъпка в ефективното противодействие, както срещу организираната престъпност, така и срещу корупцията и финансовите престъпления, извършени на територията на страната и в страни от ЕС с представители от България“, каза Цветанов. Той отчете като добри, решенията взети през 2009 г.

„Тогава беше подписано едно споразумение между прокуратурата в лицето на главния прокурор, председателя на ДАНС и министърът в мое лице и създадохме специализираните звена за разследвания на тежката организирана престъпност, корупцията и всичко свързано с най-знаковите и обществени престъпления от обществен интерес“, посочи министърът.

„Резултатът беше една ефективност в реалното противодействието на тежката организирана престъпност. Впоследствие се роди и идеята за създаването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, което е факт и от 1 януари 2012 г. те започнаха да изпълняват реалните си функции“, посочи Цветанов.

„Винаги съм се водил единствено от интереса на обществото и държавата, с огромно уважение към съдиите и прокурорите. В немалко случаи, за формата и начина за предизвикване на някакво противопоставяне между МВР и съда, което се тълкува от някои представители на съдебната система, мога категорично да заявя, че винаги съм се водил единствено от интереса на обществото и държавата, и с огромно уважение към съдиите и прокурорите“, каза още Цветан Цветанов. 

„Защото в съвместната ни работа това, което трябва да бъде водещо, е върховенството на закона. Иначе няма как да бъдем ефективни и да отговорим на добрите практики и препоръки, които се дават за България през последните години“, допълни той.

„Когато говорим за корупция, това означава, че има генериране на сериозен финансов ресурс от организираната престъпност, който на по-късен етап може да бъде много умело използван като подход, както към полицейските структури, така и към прокуратурата, следствието и към съда“, посочи министърът.

Цветанов даде пример със случай, свързан с германската прокуратура в близост до Инсбург.
„Миналата година имаше европейска заповед за лицето Марин Стоянов – организатор на организирана престъпна група, източила на територията до Инсбурк над 270 хил. евро. Лицето трябваше да бъде задържано на територията на ЕС, съгласно европейската заповед за задържане. Лицето беше задържано от полицейските органи. Впоследствие имаше прокурорско разпореждане, с което лицето беше предадено в ареста.

Първата инстанция на съда беше за неговото постоянно оставане в ареста, докато се изпълни процедурата по неговото екстрадиране. Когато имаше последваща инстанция обаче, лицето беше пуснато под парична гаранция от 500 лв. След това последва и вербална нота от Германия. Тогава немският посланик у нас каза, че съдебната ни система има двоен аршин – каза Цветанов.

Не казвам това, за да се противопоставяме, а трябва да споделяме проблемите, които петнят страната ни пред общите усилия, които се полагат от честните, трудолюбивите, всеотдайните прокурори, съдии и полицейски служители. След вербалната нота, предприехме действия по задържането на това лице, но то не си стои вкъщи при съпругата си, и в момента това лице е в неизвестност”, посочи Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА