Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 17:10 1 404 0

Руски мафиот се възползва от казуса „Марин”

  • софия-
  • казусът "марин"-
  • константин циганов-
  • георги колев

Защитникът на сочения за бос на руската групировка „Уралмаш”  Константин Циганов е обжалвал във ВАС отнемането на натурализацията за българско гражданство  на Циганов на 20 януари тази година, научи Факти.бг.  Той се обосновава, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не е имал правомощия по надлежния ред през втория си мандат да отнеме натурализацията.

На 19 декември Софийски административен съд не се е произнесъл по жалбата му и е прекратил делото с мотива, че по Административно процесуалния кодекс не подлежат на обжалване укази на Народното събрание, президента и вицепрезидента, когато е упълномощен по надлежния ред.

Името на Константин Циганов неотдавна се оказасв епицентъра на поредния скандал между вицепремиера Цветан Цветанов и опозицията в парламента. Тогава вътрешният министър отрече Циганов да е ритал футбол през 2008 г. с премиера Бойко Борисов и заяви, че Циганов е получил българско гражданство с указ на вицепрезидента от 12 март 2001 г. на основание български произход и с указ на вицепрезидента от 12 март 2010 г натурализацията му била отнета.

За извършени нарушения на българското законодателство председателят на ДАНС издал заповед от 18 март 2010 г за неговото принудително експулсиране, отнемане на правото на пребиваване в България и забрана за влизане в страната за 10 години. След временно настаняване и издаване на документ за задгранично пътуване Циганов е експулсиран в Русия, добави тогава Цветанов.

Групировката Уралмаш се прочу с жестокостта си сред руските мафии. Циганов бе заподозрян и за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

Казусът „Марин” стига до Конституционния съд?

Запознат съм с казуса, мога да ви кажа какво е моето лично становище в случая. Няма как ние да коментираме на този етап дали при втори мандат би следвало да има отново указ, който да упълномощи вицепрезидента, тогава Ангел Марин, именно с тези функции, или е бил достатъчен първият. Това коментира в интервю за в. „Монитор” и  „Фокус” председателят на ВАС Георги Колев в отговор на въпрос: „преди няколко дни държавата беше разтресена от скандал, след като стана ясно, че липсва указ, с който бившият вече президент Георги Първанов дава правомощия на вицепрезидента Ангел Марин да помилва и да издава български гражданства. В крайна сметка този казус стигна до Върховния административен съд и се очаква вашите съдии да вземат решение по него. Какво очаквате да е то?”

„За съжаление, не мога да отговоря на този въпрос, Но за нас има една друга техническа възможност, тя е следната, да спре съответните производства, независимо кои са те, и да бъде сезиран Конституционният съд. Всеки един състав на Върховния административен съд има това право и съответно в зависимост от резултата от това да се вземат и решения по тези дела. Дали Конституционният съд въобще ще го допусне до разглеждане, няма как да се ангажирам с такова становище, това си е изцяло приоритет на Конституционния съд, но така или иначе сме длъжни да проведем тази процедура поне по мое лично мнение. Крайното решение е на съответния решаващ състав и дали все пак те ще се възползват от тази процедура, не мога да кажа, това е все пак мое теоретично становище. Възможно е точно това да стане, но е възможно и да решат, че трябва да гледат делото по същество”, заявява още Георги Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА