Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 12:49 923 0

Законопроектът за публично-частното партньорство мина на първо четене

  • публично-частно партньорство

Законът е правен от асистентка на Хари Потър, критикува независимият депутат Георги Терзийски

Законопроектът за публично-частното партньорство мина на първо четене - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за публично-частното партньорство. Гласуваха 111 народни представители, от които 75 дадоха своя вот „за”, 19 „против”, а 17 гласуваха с „въздържал се”. 

Въпреки че мнозинството одобри законопроекта, не липсваха и крикити. Независимият депутат Георги Терзийски заяви, че законът явно е правен от асистентка на Хари Потър и в него е сложена щипка от Закона за концесиите, щипка от Закона за обществените поръчки, за да стане вещерски бъркоч в сектора.

От БСП определиха законопроекта като „мешавица“. „И преди, когато сме говорили за закон за публично-частното партньорство, целта е била да се запълни празнина, но става една мешавица, от която започват съмнения, че се прави в много по-облекчен режим, за да се достигне до общинска и държавна собственост”, заяви Петър Мутафчиев от Коалиция за България.

Мартин Димитров от Синята коалиция уточни, че не е въведен текст, който е много важен. „Това е пример за лошо и неправилно прилагане на европейската Директива. Винаги, колеги, четете текстовете в оригинал, защото преводачът ги превежда в свой интерес. Иначе се получават съвсем различни неща и лобизъм и добрата идея на българския парламент ще бъде изопачена”, посъветва Димитров.

Михаил Миков от Коалиция за България заяви, че тук се уреждат два типа концесии, които и сега съществуват. Създава се противоречие. Процедурите в този закон са от Закона за обществените поръчки, подчерта той.

Огнян Стоичков от „Атака” посочи, че при непредвидени обстоятелства се допуска изменение на договор за строителство. „Въвеждаме неясна терминология, по силата на която ще изменяме договора“, подчерта той.

Съпартиецът му Павел Шопов заяви, че законът има достойнства за тези, които чакат поредната порция държавни активи, за да ги обогатят. „Не мога да си представя комисиите да са констатирали толкова много недостатъци в един закон и въпреки всичко да изказват положително становище и да предлагат той да мине“, допълни той.

От своя страна, Аспарух Стаменов от управляващата партия изтъкна, че така предложеният законопроект е в унисон и голяма крачка към постигане на високата цел, която си е поставило правителството на премиера Бойко Борисов, а именно по думите на дупитата да превърне страната в една средноразвита европейска държава.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че хипотезите, които пораждат много дебати, въобще не се съдържат в законопроекта.

Министерството на финансите ще води и поддържа публичен регистър на ПЧП, до който ще има свободен и безплатен достъп чрез интернет. Министърът на финансите ежегодно ще  утвърждава приходите и разходите за концесионната дейност на министерствата и ведомствата по Единната бюджетна класификация.

Съответният областен управител ще има право да оспорва решенията на общинските съвети, приети в процедура за предоставяне на концесия.

Петнадесет на сто от паричните постъпления от концесионни плащания за държавни концесии се превеждат по бюджета на общината по местонахождение на обекта на концесия.

Основната цел на закона е да осигури развитие на висококачествени и достъпни дейности от обществен интерес чрез постигане по-добра стойност на вложените средства.

Също така се дава възможност за насърчаване на частните инвестиции в изграждането, поддържането и/или експлоатацията на обекти на техническата и социалната инфраструктура и на извършването на други дейности от обществен интерес.

Законът също така ще осигури публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, недопускане на дискриминация, равно третиране и пропорционалност при сключването на договорите за ПЧП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА