Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 14:58 1 862 0

ВСС отказа да повиши Росен Димов

  • росен димов-
  • всс-
  • едвин сугарев
ВСС отказа да повиши Росен Димов - 1
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да повиши Росен Димов на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Кандидатурата на Димов бе отхвърлена с 10 гласа „за“, 3 - „против“ и 7 въздържали се.

Около час членовете на съвета дебатираха дали бившият председател на Асоциацията на прокурорите и два мандата апелативен прокурор на Пловдив притежава високи нравствени и морални качества, за да бъде повишен във ВКП.

Членът на съвета Вельо Велев изтъкна, че ако колегите му сметнат, че Росен Димов има морала да отиде във ВКП, то тогава съветът трябва да отмени всички наложени дисциплинарни наказания по случая „Красьо“, защото кадровиците на Темида са наказали редица магистрати за уронване престижа на съдебната власт и нарушение на етичния кодекс, без да има доказателства за лобиране, а в случая има явно нарушение на валутните разпоредби, извършено от Димов, което самият той е признал.

Радка Петрова и Пламен Стоилов защитиха Димов, с думите, че той е изключителен професионалист и много добър прокурор.

Главният прокурор Борис Велчев пък предложи Росен Димов да бъде изслушан, но бе репликиран от Георги Шопов, че няма такава процедура по изслушване и че това ще бъде в ущърб на останалите участници в конкурса.

Божидар Сукнаров добави, че ако поканят Димов, ще трябва да поканят и Едвин Сугарев, а това ще разводни допълнително нещата. На Сукнаров му било ясно какво ще кажат и единият, и другият, така че нямало смисъл да ги канят.

В средата на януари Едвин Сугарев разпрати писмо до ВСС, министъра на правосъдието Диана Ковачева, главния прокурор Велчев, посланиците на ЕС в София, заместник-председателя на ЕК и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и до медиите, в което остро разкритикува кандидатурата на Димов.

Той обвинява прокурора, че е погазвал българското и чуждото законодателство, че е осигурявал чадър над Цар Киро и над банкерите от Агробизнесбанк Христо Данов и Христо Александров. Според него, ВСС трябва да си отговори и дали е уместно един магистрат да участва в разточителни ловни фиести заедно с олигарси, чиято дейност буди основателни подозрения – както е в случая с организираното през 2007 г. сафари в Намибия, в което Росен Димов е заедно с Емил Димитров, купувач на фирмата "Сида – С", чрез която Петър Драшков придобива 15 декара общинска земя в кв. "Стрелбище" – с фалшифициран подпис на Бойко Борисов. И дали не е симтоматично друго едно присъствие на това парти – на банкера от Райфайзенбанк Момчил Андреев, отпуснал 10 милиона евро на Емил Димитров именно за покупката на тази фирма. Като съмнителни и неморални Сугарев определя и близките отношения между Росен Димов и бившия главен прокурор Никола Филчев.

В сряда Асоциацията на прокурорите в България обяви, че е готова да помогне на Висшия съдебен съвет при преценка на моралните и нравствени качества на бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов. В писмо до медиите организацията заявява, че отговорността за евентуалното назначаване на Димов е на ВСС и изразява готовност да помогне за взимането на решението, в това число и със становище на нейната комисия по професионална етика, ако такова бъде поискано.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА