Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 11:34 1 305 3

Костов бесен заради Перник, готви контракомисия

  • иван костов-
  • мирослава николова-
  • полицейско насилие
Костов бесен заради Перник, готви контракомисия - 1
Снимка: БГНЕС

Изпращам писмо с 10 въпроса във връзка с трагедията в Перник до председателя на временната анкетна комисия, която трябва да проучи фактите и обстоятелствата за насилие, Красимир Ципов. Това заяви на брифинг парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.

Създаването на анкетна комисия в парламента, която да нищи последните случаи на полицейско насилие и натиск, отне няколко часа на депутатите в сряда. В остър спор за предмета и състава на комисията влязоха всички парламентарни групи. След гласуването стана ясно, че трагичните събития в Перник, свързани с убийството на 17-годишната Мирослава Николова, няма да бъдат разследвани отделно от депутатите, които отхвърлиха такова предложение на червения депутат Мая Манолова.

Ябълката на раздора се оказа предложението комисията да бъде съставена на квотен принцип, с което числено предимство в нея да има ГЕРБ. Опозицията отказа да участва в подобен орган, с което на практика управляващите ще останат сами в бъдещата комисия. В крайна сметка се оказа, че в нея ще участват само 7 депутати – шестима от ГЕРБ и един независим. Органът ще ръководи Красимир Ципов (ГЕРБ).

„Искам да предупредя г-н Ципов и колегите от ГЕРБ – пернишката общественост знае отговора на повечето от въпросите и ги задава чрез мен, за да се увери, че Народното събрание е в състояние на брани интересите на обществеността. Няма да оставя този случай така и вървя по стъпките си. Няма да оставя този случай така”, категоричен е Костов.

„Бесен съм. Ако видим, че комисията не започне на работи или не даде резултати, ще предложим на колегите от БСП, ДПС и „Атака“ да създадем контракомисия, която да потърси отговора на всички тези и други въпроси. Легитимността на комисията ще бъде легитимността, с която разполага всеки един от народните представители”, заяви синият лидер.

Въпросите, които задава Иван Костов са:

1. Бил ли е Стойчо Стоев сътрудник на някоя от службите на МВР?
2. Защо му е разрешено да ползва оръжие, след като е бил осъждан за умишлено криминално престъпление?
3. Защо след издаването на заповедта за задържането му не е било иззето оръжието?
4. Да бъдат изслушани поемните лица и присъствалите на местопроизшествието журналисти, за да се изясни дали огледът на жилището на Стоев е извършен по реда на НПК.
5. Защо, след като е заподозрян за участие в умъртвяването на Мирослава Николова, Стойчо Стоев не е разпитан пред съдия?
6. По силата на кой нормативен акт разпитът на Стоев е направен при условията на СРС и има ли записът доказателствена стойност пред съда?
7. Колко случая на изнудване има в България, при които обектът на рекет няма кръвна или роднинска връзка с похитеното лице?
8. В колко от известните досега случаи жертвата е била умъртвена непосредствено след отвличането?
9. Съдията при гледане на мярката за неотклонение на Марио Любенов заявява, че върху един от пликовете с писма за искане на откуп има отпечатък, който не е на Стоев, нито на Любенов. На кого принадлежи този отпечатък?
10. Има ли връзка въпросното лице със Стоев и местните босове на наркотрафика?
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    1 0 Отговор
    Иванчо,само не ми е ясно ти "хърбела" или "щърбела" се явяваш в ситуацията...
  • 2 яз

    0 0 Отговор
    просто не заслужава да бъде коментирано
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Kostov pak naglee