Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 10:13 2 413 11

Руският газ е вреден за България

  • русия-
  • хилари клинтън-
  • шистов газ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският газ е вреден за България. Вашингтон призова София да приключи с енергийната си зависимост от Москва. Зависимостта на повечето европейски страни от доставките на руско гориво все повече дразни американците. До такава степен, че тези дни американският държавен секретар Хилари Клинтън предложи на България алтернативни доставки на енергия, за да може един път и завинаги да се сложи край на енергийната зависимост от Русия. Междувременно помощта отвъд Океана ще бъде скъпа, а от екологична гледна точка – доста мръсно удоволствие, пише Сергей Куликов в „Независимая газета“, цитиран от БГНЕС

След преговори с премиера Бойко Борисов по време на посещението си в София на 5 февруари Клинтън съобщи, че САЩ са партньор на България по пътя на нейната енергийна сигурност и редица американски компании са готови да окажат съдействия на страната по този въпрос. За това следващата седмица /т.е. тази седмица/ в София ще пристигне специалният посланик по евроазиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар.

Ще отбележим, че българските власти вече се обявиха за алтернативни доставки на енергия, по-конкретно на шистов газ. През юни 2011 правителството даде на американската петролна компания "Шеврон" лиценз за търсенето на шистов газ в североизточната част на страната, надявайки се да намали зависимостта от руския газ, но под натиска на зелените поръча екологична оценка на проекта. В неделя Борисов отбеляза, че проучванията на шистов газ могат да започнат само, след като българските специалисти се убедят, че добивът на газ чрез технологията хидравлично разбиване на пластове е безопасна за околната среда.

Междувременно шистовият газ вече доведе до революция в газовия отрасъл на САЩ, а сега много страни от Източна Европа привличат чужди компании за неговото търсене. Румъния и Сърбия планират да започнат геоложки проучвания, а Полша се надява да започне добив през 2014-2015 г. В същото време Франция забрани технологията, предвиждаща разбиването на шистовите скали с помощта на химикали, вода и пясък за извличане на газ. Противниците на този метод твърдят, че фракингът замърсява подземните води, а също така може да предизвика земетресения. Великобритания прекрати проучванията в района на град Блекпул след слаби земетресения през пролетта на 2011 г.

Според анкетираните от "Независимая газета" експерти, американската помощ за България и останалите страни може да изиграе лоша шега. "Американците по цял свят рекламират своите технологии за добив на газ от шисти. Но това е скъпо удоволствие – себестойността на добива на 1000 куб.м. шистов газ в САЩ е около 150 долара. В Европа този показател може да бъде два пъти по-висок, тъй като тук шистовите залежи се намират на голяма дълбочина и са далеч по-слабо проучени. Освен това, съществува риск от заразяване на подземните води от разтворите, използвани при геоложките проучвания. За осъществяване на хидравличен удар са необходими около 1000 куб.м. вода с химикали", заяви директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов. САЩ традиционно се стремят да откъснат страните от Източна Европа от Русия, затова стимулират присъствието на своите компании там, смята той.

На свой ред, директорът на департамент в компанията "2К Аудит – Деловые Консультации/Морисон Интернешнл" Александър Щок напомня, че за момента САЩ остават единствената страна, в която шистовият газ се добива в индустриални мащаби. "Междувременно Европа разполага с големи запаси, затова регионът представлява интерес за американските компании. По тази причина американската администрация се опитва да защити техните интереси", уточни той. Тук са възможни различни сценарии. "В САЩ съществува Комитет за разработването на газовите находища (Potential Gas Committee), в който работят специалисти в областта на шистовия добив. Тези специалисти могат да бъдат изпратени в европейските страни за планиране на дейността", отбелязва анализаторът. Не е изключено, че САЩ ще се опитат на правителствено равнище да фиксират условия, при които американските компании ще получат достъп до шистовия газ в Европа. Възможно е това да бъдат някакви отстъпки в замяна на достъп до технологиите. "САЩ се опитват да подтикнат Европа към разработването на шистовите находища, да ги направят икономически привлекателни. Но за момента Европа се отнася скептично към разработването на находищата. За момента някои страни, като Полша, Гърция, Украйна все още разчитат на шистовия газ.

Съществени запаси има в Германия, Ирландия, Австрия, Швеция, Унгария. Не е изключено на някои места да започне добив. Но едва ли е възможно със съществуващите технологии добив на шистов газ в промишлени мащаби в Европа. Находищата на шистов газ са огромна площадка, която фактически трябва да бъде взривена. До какво може да доведат хидравличните разбивания в близост до градове – вече видяхме във Великобритания. За това усилията на САЩ за прокарването на добива на шистов газ в Европа могат да се окажат напразни", заяви експертът.

Водещият експерт на аналитичния департамент на UFS Investment Company Алексей Козлов смята, че американските предложения към България лежат по-скоро в политическата плоскост, отколкото имат икономическо основание. "За момента няма информация за наличието на шистов газ на територията на България в достатъчни количества, за да има смисъл от прилагането на толкова скъпа технология", заяви анализаторът. Основните известни за момента запаси от шистов газ са концентрирани в Северна Европа – Полша, Германия, Франция, Украйна, Швеция, Норвегия и др. Съществуват малки запаси в черноморския шелф, но те не са големи и не може да се говори за тяхното разработване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    0 0 Отговор
    "фракингът замърсява подводните води" а надводните води дали ги замърсява или просто пак има грешка (за пореден път) и искат да кайат подземните води, смешно е такъв сайт да няма редакция
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Стига с тези манипулативни статии. Американците нямат граница на арогантността си и наглостта си. България и без това единственото което има хубаво е природата. Толкова ли ни завиждат американците, че искат да я унищожат. Това американците са най-безкрупулната нация, арогантна, с прекалено излишно високо самочуствие. Могат да мислят само за интереси, влияние и пари...
  • 3 логобот

    0 0 Отговор
    не на 6истовия газ
  • 4 тоня

    1 0 Отговор
    Браво и пак браво , на американката, явиш ти ама тия много ни обичат, че чак искат да ни изтровят с тоя газ само и само да спечелят а какво ще стане с нас и разбирасе да разкара МЕЧКАТА за да заеме местото ама тема бате а като ни обичат , защо не ни пускат без визи ,мислят се за нещо ама Българският народ не яде домата с колците
  • 5 соти

    1 0 Отговор
    Тия америкосите са БЕЗКРУПОЛНИ ТИПОВЕ!!!!!!! Те заслужават презрението на цял свят!!!! Само своите интереси гонят___ама да го дух-т!!!!!!!!
  • 6 ...

    0 0 Отговор
    Хора, не трябва да допускаме добива на шистов газ да стане факт, трябва да протестираме до последно/ако не бунт/нашите политици за жълти стотинки ще продадът и майките си, какво остава за други хора. Алчните американци смучат от кадето могат, това са паразитите на света.Ще си намерят майстора все някой ден, но ако седим с кръстени ръце няма да доживеем да го видим. Да кажем не и на АСТА!!! Трябва да си отсояваме правата, иначе ще ни мачкат докато мърдаме!
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    ДА скъсаме отношенията си с Руся и да се обвържем с тия продажни, измамни американци ще е най -голямата политическа глупост. Не сава дума за комунизъм или демокрация; Американците са си кофти типове и не ни обичат, а Руснаците е ясно, че ни използва като им даваме, ама и имат едно по друго отношение към партньорите си и особенно преди обичаха България... Ама ако разчитаме на наще политици.......
  • 8 Стопанин

    0 0 Отговор
    Не на шистовия газ! Аз съм против съсипването на България и експлоатация на природните и богатства от американски компании, които после дори да намерят ще го продават на бг народ на уникално високи цени! Напишете в гугъл "Говорейки свободно с Джон Перкинс" и ще се убедите колко "хубави" неща ни мислят американците
  • 9 жоро

    0 0 Отговор
    нямам думи за тези шматки Американците! Много гнил народец!
  • 10 Shadow

    0 0 Отговор
    Аз не искам да ме управляват продажни политици!Не искам някакви американци да определят кое е добре и кое не за България!
  • 11 ссср

    0 0 Отговор
    Да си добиват газа американците в Америка и да не се бъркат на нашите отношения с Русия , че с това вмешателство по цял свят ще му ядад главата.