Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 11:33 777 0

Трябват още пари за затварянето на реакторите

  • компенсация-
  • реактор-
  • аец козлодуй

България, Литва и Словакия се нуждаят от допълнителни 2,5 милиарда евро за затварянето на осем ядрени реактора, съобщи Европейската сметна палата. Сметната палата публикува доклад във връзка с процеса по затварянето и изваждането от експлоатация на ядрените реактори в трите страни от 1999 до 2010 г., за което те поеха ангажимент в преговорите по присъединяването си към ЕС.

В доклада се посочва, че България, Литва и Словакия са затворили реакторите в съответствие с поетите ангажименти и е постигнат значителен напредък в изваждането им от експлоатация, но основният процес все още предстои и за завършването му са необходими допълнителни 2,5 милиарда евро.

Сметната палата препоръчва на ЕК да изготви подробен доклад за нуждите, който да показва напредъка в програмите, дейностите, които все още трябва да бъдат извършени, и цялостен финансов план, установяващ източниците на финансиране.

В края на ноември м.г. ЕК предложи да осигури допълнителна помощ от ЕС в размер на 500 млн. евро за подпомагане на извежданията от експлоатация в България, Литва и Словакия. Предложението предвижда за България допълнителни 185 млн. евро до 2020 г., за Литва - 210 млн. евро до 2017 г., а за Словакия - 105 млн. евро до 2017 г. (по цени за 2011 г.).

Тези средства ще допринесат за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали „Козлодуй “, „Игналина“ и „Бохунице“.

Новата финансова помощ следва да подкрепи усилията на трите държави-членки, които носят пълната отговорност за ядрената безопасност, включително за финансирането на извежданията от експлоатация.

Помощта на ЕС за извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали има за цел постигане на необратимост на процеса на извеждане от експлоатация и отстраняване на основните източници на радиационна опасност.

До 2013 г. дадените на Литва суми ще достигнат 1.4 млрд. евро за два спрени реактора в АЕЦ "Игналина" с обща мощност около 2500 мегавата. За същия период компенсациите за Словакия ще са около 600 млн. евро за два блока в АЕЦ "Бохунице" с капацитет по 440 мегавата всеки. Също до края на 2013-а България ще получи общо 850 млн. евро за четирите изключени реактора в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е със същата мощност – по 440 мегавата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА