Last news in Fakti

11 Април, 2012 14:13 1 272 5

Дянков търси инвеститори за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

  • аец козлодуй-
  • аец белене-
  • симеон дянков

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се строи като пазарен проект, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на кабинета.

Министерският съвет прие днес решение, с което се отваря за инвестиционен интерес 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Такова решение трябва да се вземе преди да започне какъвто и да е инвестиционен проект. От Министерството на финансите настояхме и в решението има текст, в който се казва, че новият проект за 7-ми блок ще се прави по пазарен принцип и държавата няма да дава нито държавна гаранция, нито ще взима пари от бюджета", коментира министър Дянков.

Според него за проекта за нов реактор ще трябва да се създаде нова проектна компания. "Ако ще се създава проектна компания, тя ще може да взима заеми за финансирането на изграждането на реактора, но не може да има тежести върху държавния бюджет", обясни Симеон Дянков.

Решението на правителството има за цел приватизацията на АЕЦ „Белене“, заяви пред Факти.бг депутатът от БСП Петър Димитров. Той не разбира защо сме се отказали от проекта АЕЦ „Белене“, за да отворим вратите на европейската ядрена енергетика за капитали от целия свят.

Нямаме гаранция, че покрай 7 блок в АЕЦ „Белене“ инвеститорът няма да получи и другите два реактора, предупреждава Петър Димитров. Според него в ЕС няма страна, която по този начин да се е отказала от контрола над ядрената си централа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 angel

    0 0 Отговор
    продажна американска п...га...
    не излизай на улицата сред обикновенните хора, че и майка ти няма да те познае, а и част от откраднатото ще отиде за зъболекари...
  • 2 1111

    0 0 Отговор
    Дянков ти крадеш ли като другите?
  • 3 Филия с мас

    0 0 Отговор
    Къде в г.за на географията ли?
  • 4 роки

    0 0 Отговор
    вместо да търсят инвеститори да върнат всички изкрадени пари от комунизма насам и държавата ще е номер едно ,ама не им отърва нали да крадът от себе си некъкси не върви ,крадци и мошеници са милите народни представители ,докараха народа до лудост и немотия
  • 5 Радо

    0 0 Отговор
    Едва ли ще намери инвеститори в Германската преса пише че 40% от Германците не искат да инвестират във България по простата причина че в страната корупцията е навсякъде. Другото което отблъсква инвеститорите че няма прозрачност на сделките и не се чувстват сигурни. Ако ще и премиерът до Марс да ходи няма луди които да си хвърлят парите като знаят че ще потънат в нечии джоб.