Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 13:27 1 516 0

Седем области в бедствено положение

  • обстановка в страната-
  • пътища-
  • без ток-
  • бедствено положение

11 населени места в област Хасково са без ел. захранване. Информация към 12 часа.

Седем области в бедствено положение - 1
Снимка Факти.бг

Не е отменена забраната за движението на всички МПС над 10 тона по републиканската пътна мрежа. Движението на територията на областите Русе, Разград, Силистра и Шумен /без участъка от АМ „Хемус” но направлението Шумен. Варна и пътя Шумен.-Карнобат/ е изцяло спряно. Предприемат се действия за почистване на пътищата от снегонавяванията и възстановяване на движението.

Продължава действието на въведеното бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд, област София и община Велинград, област Пазарджик.
Обстановката в област Хасково продължава да е тежка. Все още без електрозахранване са 11 населени места. Продължават спасителните дейности в с. Бисер и в кв. Гебран на гр. Свиленград. Откъснати са селата Любеново и Родопи в община Хасково. По решение на щаба привлечените за участие в спасителните действия сили и средства се редуцират и подменят.

В община Кърджали пътя Конево - Висока поляна е частично отнесен. Има прекъснати пътища, затворени и разрушени мостове. Без вода са 12 населени места, а без електрозахранване - 10 населени места. Поддала е баражната стена на микроязовира в с. Садовица, като водата се е оттекла в близкото дере без опасност за населението. В областта 40 микроязовира преливат без опасност за населени места

В област Русе остават затворени за движение за всички МПС. Пътните настилки на територията на областта са заснежени, на места са образувани преспи от навяване, почистващата техника работи. Седем населени места са със спряно електрозахранване - с. Червена вода, кв. Долапите - частично и с. Басарбово - частично. Няма населени места без водоснабдяване. Екипи на БЧК са обгрижили хората в отбитите тежкотоварни автомобили и автобуси в района на гр. Бяла.

В област Велико Търново язовирите „Кандашка чешма” и „Чешма дере” в землищата на с. Горски Сеновец и с. Камен са пълни на 80 %. На територията на община Елена има три потенциално опасни микроязовира от земно-насипен тип, а в община Златарица – един. На потенциално опасните язовири се извършва денонощно наблюдение.

В област Видин остават в сила наложените забрани за движение по пътната мрежа на областта.

В област Плевен продължава да е прекъснат понтонният мост до затвора на остров Белене и достъпът до острова се осъществява посредством кораб на самият затвор.

На територията на област Сливен преливат през преливниците и се изпускат контролирано 11 микроязовира, но към момента не създават пряка опасност за населението. От обилните валежи са наводнени сгради в 9 населени места – с.Чокоба, община Сливен, гр.Н.Загора, с.Любенец, с. Пет могили, с.Езеро, с.Млекарево, с.Омарчево, община Нова Загора, с.Оризари и с.Сборище, община Твърдица. Периодично се затварят за снегопочистване гл. път І-6 в участъка Гурково-Сливен и гл. път ІІ-66 в участъка Нова Загора-Стара Загора. Водоснабдяването е нарушено в с.Жеравна, община Котел.  Към момента няма информация за бедстващи хора и откъснати населени места в областта.

В област Стара Загора населените места с прекъснато електроснабдяване са с.Обручище и с. Медникарево.  Затруднено е движението в участъка между Казанлък и Гурково.

В област Шумен остава въведеното бедствено положение. Затворени са основни пътни артерии и връзки в общините Каспичан и Николай Козлево. Има населени места без електрозахранване. На всички потенциално опасни язовири са отворени основните изпускатели за облекчаване на съоръженията и освобождаване на обеми. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието на потенциално опасните язовири.

В област София остава въведеното бедствено положение в община Костинброд: в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царицина. Без електрозахранване са следните населени места:
- община Елин Пелин: Населени места без електричество - с. Огняново, с.Караполци, с.Богданлия, с.Доганово, с.Лесново. По отстраняване на аварията се работи от екипи на ЧЕЗ-България.
- община Правец: 1 населено място  без електричество. Работи се по отстраняване на аварията.
- община Костинброд: 8 населени места без електроподаване - с.Дреново, с.Дръмша, с.Чибаовци, с.Безден, с.Богьовци, с.Градец, с.Царичина и с.Бучин проход. Прекъснат е далекопровод между с. Градец и махала Беледие хан. По отстраняване на аварията продължава да се работи от екип на ЧЕЗ-България. В общината селата Чибаовци, Бучин проход и Градец са с режим на водата поради нисък дебит, неповлиян от атмосферните условия. С частично нарушено водоподаване поради липса на електроподаване са и с.Дреново, с.Дръмша, с.Безден, с.Богьовци, с.Царичина.
В община Правец две махали на с.Осиковица са без водоснабдяване.
В община Самоков пътя между Самоков и Дупница е затворен за всички МПС за снегопочистване, пътят между Самоков и Ярема е затворен за всички МПС за снегопочистване. На място е изпратена и специализирана техника от Столичното управление „ПБЗН”. В община Своге е затруднен достъпът до селата Зимевица, Миланово, Лакатник, Осенов лаг и Бов.
В община Етрополе за бедстващите в селата Лопян и Лъга с моторна шейна пътува екип от планинско-спасителната служба на БЧК-Тетевен и служители на ГДПБЗН за снабдяване на селата с лекарства и стоки от първа необходимост, организирано съвместно с кмета на Етрополе. От бедстващите села ще бъдат закарани в болница двама възрастни, нуждаещи се от медицинска помощ.
В община Горна малина има затънал автомобил с родилка на изхода на с.Саранци. Към инцидента пътува екип от РСПБЗН-Елин Пелин с автомобил с висока проходимост и екип от Спешна помощ. При затъналия автомобил работи и снегопочистваща техника от с.Саранци

В Област Разград с прекъснато ел.захранване са селата Тертер, Мъдрево, Задруга, Точилари и Бисерци.

В област Пазарджик продължава въведеното бедствено положение за община Велинград.

В област Варна без ел. захранване за момента е с.Калиманци, община Суворово.

В област Добрич е затворен пътят Добрич - Силистра през с.Коларци, Добрич-Крушари и Добрич – Тервел. Без електрозахранване са 26 населени места. Без водоподаване са 13 населени места. Състоянието  на язовирите и водоемите в областта - водата в язовирите е замръзнала. Потенциално опасните водоеми на територията на областта имат достатъчно свободни обеми за поемане на високи води.

В област Враца, община Хайредин на територията на с. Ботево микроязовирът  е с ниво малко над минимума и водата е замръзнала. Няма непосредствена опасност за населението в района.

Обстановката в област Силистра също е сложна. Всички пътища са затворени и е създадена организация за почистването от снегонавяванията.

Усложнена е обстановката и в област Бургас.  В 10 часа в община Поморие е обявено бедствено положение, поради скъсване на предпазни вълноломи. Образувалата се голяма морска вълна е наводнила крайбрежни улици и къщи. Няма бедстващи хора. Областният щаб работи по овладяване на ситуацията под ръководството на областния управител.

Пропускателната дейност на ГКПП-тата остава непроменена. На ГКПП „Капитан Андреево” и Дунав мост” дейността е преустановена. На всички други ГКПП-та не се пропускат автомобили с общо тегло над 10 тона.

Пристанищата Варна-изток и Варна-запад отново са затворени за движение на всякакви плавателни средства. Пристанище Бургас е отворено.

Към момента БЧК извършва следните дейности:
В с. Бисер екип от 7 човека щатни и доброволци на БЧК подпомагат пострадали и помагащи с топъл чай, кафе, закуски. Раздадени са комплекти от имущество от първа необходимост на 16 крайно нуждаещи се (одеала, чаршафи, възглавници, хигиенни материали, кърпи и др.). Раздават се дрехи на нуждаещите се.
В с. Бисер и Свиленград работят професионални психолози, които оказват подкрепа на хората в стрес. Екип от Пловдив с куче издирва изчезнали двама души, които още са в неизвестност. Раздава се минерална вода. Организира се раздаването на дарените от различни фирми закуски. В с. Бисер е разкрит е палатков пункт за подпомагане. В помощ на екипите на място пътуват 4 щатни служители от БЧК-София. Общо подпомогнати до момента са 50 човека.

Състояние на енергийната система в страната: по данни на електропреносните дружества общо 167 са местата без ел. захранване,  35931 са засегнатите потребители; работят 123 ремонтни екипа; от 8.30 часа досега вече са отстранени 45 аварии и е възстановено захранването на 6225 абоната.

Времето ще остане студено, снеговалежите постепенно ще отслабват, вятърът от североизток ще бъде умерен до силен. Очаква се температурите да се задържат ниски, а в някои райони да се понижат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА