Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 19:00 1 360 0

Пропускат автобуси, леки и товарни автомобили през ГКПП- Дунав мост

  • обстановка в страната-
  • гкпп дунав мост-
  • ледоход по дунав

Поради увеличен ледоход е спряно корабоплаването по р. Дунав

Пропускат автобуси, леки и товарни автомобили през ГКПП- Дунав мост - 1
Снимка БГНЕС

Обстановката на територията на страната продължава да е усложнена. Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра и Шумен. Бедствено положение е обявено и в гр.Ахелой, обл. Бургас и община Антон, обл. София, съобщиха от МВР.

В област Хасково продължават спасителните и аварийно – възстановителните работи. В кв. Гебран, Свиленград, водата се оттича, като в най-ниските части на квартала е около 50 см. Възстановено е електрозахранването, хората се връщат по домовете си.
Приключи събирането на загинали животни. Предстои уточняването на отнесените от водата животни, съвместно със стопаните, кмета на с.Бисер и ветеринарните власти. Доставени са допълнително 10 тона концентриран фураж за изхранване на оцелелите животни.
Чрез Министерството на земеделието и храните за пострадалите са доставени хранителни продукти и хляб. Приемането се извършва от инспектори от Агенцията по храните в Хасково, които стриктно следят за срок на годност, партидност, маркировка и етикировка на продуктите, както и всички придружаващи ги документи.
За провеждащите спасителните дейности в района на с. Бисер по искане на ГДПБЗН са осигурени от централна складова база на БЧК ръкавици, чорапи, ботуши и ушанки. Продължават работа на място екипите на БЧК – спасители с кучета и психолози, както и подкрепителният пункт.
Военнослужещи с два бронетранспортьора от мобилната група на МО изпълняват задачи в района на Свиленград, доставят храни на жителите на с. Черна Могила и околните махали, както и одеала за жителите на с. Бисер.
В област Кърджали вследствие на снеговалежите и свлачища са прекъснати пътищата между с. Горни юруци и с. Долни юруци, с. Конево и с. Висока поляна. Има прекъснати пътища в общините Крумовград, Джебел и Момчилград. Без вода са няколко населени места в общините Момчилград и Кърджали. Продължават да преливат микроязовирите в района без опасност за населението. Все още няма електрозахранване в 10 населени места.
В област Русе продължава действието на заповедта за обявено бедствено положение. От снежните преспи са извлечени множество автомобили и са транспортирани хора до близките населени места. Поради затварянето на Дунав мост от румънска страна в международен влак София-Москва са блокирани 13 чужди граждани. Осигурена им е топла храна, чай и закуски.

Поради увеличен ледоход е спряно корабоплаването по р. Дунав. Отворен за движение в двете посоки е пътят Русе-Бяла-В.Търново само за леки автомобили.
От 17.30 ч. започва поетапно пропускане през ГКПП-Дунав мост на леки автомобили, автобуси и товарни автомобили до 10 тона.
Остава сложната обстановка в община Поморие. Екипи на ГДПБЗН работят в района на активизиралото се свлачище при комплекс „Ахелой Палас”.
В област София спасителният екип с представители от ПСС при БЧК и ПБЗН е транспортирал с моторна шейна двама възрастни от с. Ямна, общ. Етрополе, до болнично заведение. Продължава работата по доставяне на лекарства, медикаменти и стоки от първа необходимост до селата Лопян и Лъга.
От 14 часа е възстановено пропускането на вход на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона през ГКПП – Лесово.
Пътят Стара Загора – Нова Загора е отворен за движение за всички МПС.
По данни на Центъра за аерокосмическо наблюдение към ГДПБЗН, на 9 февруари облачността над страната ще се разкъсва, но ще остава предимно значителна. Все още слаби превалявания от сняг ще има в крайните югозападни и югоизточни райони и по Черноморието - там ще се образува нова снежна покривка от порядъка на 1-5см. Вятърът в Източна България (на изток от линията Русе-Казанлък-Асеновград) е с посока северозапад/североизток със скорост 8-12м/с,  с пулсове до 13-17м/с. Вятър в Горнотракийската низина (Южна България): слаб, локален до тихо. Вятър в западната и централната част на Дунавската равнина и в Софийската област: от 5-8м/с. Минимални температури: между -16 и -11 градуса. Максимални температури: между -10 и -5.
Очакваните количества валежи от дъжд до 8 часа на 9 февруари в Източната и Южната България ще са около 5 mm. Очакваните количества снеговалеж до 8 часа на 9 февруари в крайните източни и югоизточни райони на Черноморието до 5 см нова снежна покривка.
Очаква се дебелината на снежната покривка към 8 часа на 10 февруари за Източна България да е около 10 см, с максимална дебелина около 15 см за крайните югоизточни /планински/ райони.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА