Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 14:58 2 307 6

Банкерите при Борисов заради идеите на Дянков

  • бойко борисов-
  • симеон дянков-
  • лихви-
  • банки
Банкерите при Борисов заради идеите на Дянков - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Министерския съвет с представители на банковия сектор в страната, съобщиха от правителствената пресслужба. На срещата е присъствал и финансовият министър Симеон Дянков.

По време на разговорите са били обсъдени моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени в сферата. На срещата е решено да се създаде работна група между представители на банките и Министерство на финансите, която да продължи да обсъжда предложените мерки.

Миналата седмица стана ясно, че финансовото министерство е подготвило промени в законодателството, с които да се въведат по-ясни за потребителите правила при кредитирането. Мерките са част от идеите на Симеон Дянков за намаляване на лихвите по кредитите, към каквото той наскоро призова търговските банки.

Едно от намеренията е основният лихвен процент, който сега всяка банка определя самостоятелно и по своя методика, да бъде еднакъв за всички банки, както е в останалите европейски държави, съобщи Дянков в интервю за БНТ. „Сега в България всяка банка решава по собствена методология какъв основен лихвен процент да даде на домакинствата, докато на европейско ниво съществува основен лихвен процент EURIBOR (а в България - SOFIBOR), към който се определя надбавката на банката. В България не е така и ако сравняваш условията на отделните банки, не можеш да прецениш кое ти е по-изгодно. Затова ще въведем един от двата“, каза той.

Друга идея е по-голямата част от таксите, които банките взимат от получателите на кредитите или да бъдат обявени за незаконни или да се поделят между кредитополучателя и банката. „Сега вие плащате някой да изчисли стойността на активите, с която гарантирате кредита, докато в повечето страни разходите се поделят приблизително 50:50. Банката също трябва да плаща, защото получава от лихвите на този кредит", каза финансовият министър.

В помощ на малките кредитополучатели пък ще бъде включването на малките кредити - до 400 лв., в общите регулации, за да излязат те от "зоната на лихварството". Половин милион кредита, отпуснати през миналата година, са за такива суми, каза Дянков. 

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 г., когато България въведе валутния борд. „Тогава политическата класа реши, че основният фактор, за който трябва да следи БНБ, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо, особено за малки икономики, каквато е нашата страна”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 b...

    4 1 Отговор
    г-н Борисов там е истината да паднат липвите по банките, тези откраднаха държавата и за това вече нищо не върви. Прават си каквото искат не се ръдоводят от ЕС
  • 2 Георги Палпурин

    2 2 Отговор
    Ако започне стойността да се определя в МС вместо от пазара, никой няма да е застрахован, че в даден момент няма да посегнат на бизнеса му.
    Още повече, че предложенията за връзване с Юрибор са меко казано неудобни за днешните кредитополучатели. Юрибора сега на нива 1-2%, при спокойна бизнес среда е над 5%. Всеки може да си направи сметка, като мине кризата и с днешните банкови надбавки и ръст на Юрибора каква ще му е лихвата тогава.
    Тогава пак ще се очаква МС да свали лихвите

  • 3 b...

    3 1 Отговор
    Номер 2 не ми говори глупости - БЪДИ НОРМАЛЕН, не може банката ми даде едни пари сега да ми иска още 400лв. ВСЕКЕ МЕСЕЦ Повече Над Уговорката. ПРОСТО МЕ КРАДНЕТЕ – АЙСУЦИЙ, Хората измряха Посягайки си на живота от вашата Алчност.
  • 4 МАРС

    0 0 Отговор
    ЕЙ БОЙКО ! слез от МАРС и осъзнай реалността в БГ !

    95% от влоговете в банките са едва на 5% от населението. Само за януари 2012 година 48% от длъжниците не са можели да си обслужват заемите.

  • 5 b...

    0 0 Отговор
    МАРС бъди Нормален, Влоговете са много по малко в държавата 10% и те бизнеса икономиката не движат. А Кредитите в държавата са 80% и с такава висока лихва КРАДВИВА не може да ни душите. надушиха Ви крадливостта. Бойко дори слабо действа Аз ако сам на 2 ден в стъпването тази проблем го елиминирах. ЛЕСНО ВИ Е ДА ЦИЦИТЕ ОТ ЦИЦИТО КАДЕТО МНОТО ПУСКА НАПРАВЕНО ОТ МОШЕНИЧЕСТВО. Няма Депозити ПРИМЕР ИРАН Хайдуци
  • 6 МММ

    0 0 Отговор
    Аз изплащам кредит който е вързан с Юробор и да споделя от години вноските ми си е едни и същи +/- 25лв. Говоря за 600лв. месечно
    Имам познати които изтеглиха кредит по същото време като първоначално вноските им бяха под 400лв. а в момента са около620лв.