Last news in Fakti

10 Февруари, 2012 13:01 747 1

Плевнелиев: Свалянето на лихвите зависи от икономиката

  • плевнелиев-
  • бнб-
  • банки-
  • лихви
Плевнелиев: Свалянето на лихвите зависи от икономиката - 1
Снимка: БГНЕС

„Банковият сектор е стабилен, добре капитализиран. Банките в България имат ликвидност двойно по-голяма от тази, каквато имаме средно в европейските банки“, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като се срещна с ръководството на БНБ.

„Регулаторът е силен и консервативен. БНБ е най-старата и уважавана институция в тази държава. БНБ се ползва с изключителното доверие на Президентската институция и двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм и на култура на стабилност", добави той.

„Българските банки са стабилни, конкурентни и въпреки кризата продължават да бъдат и печеливши", каза още държавният глава.

„Лихвите в една държава трудно могат да бъдат свалени с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката", изтъкна президентът.

Той коментира и идеята на финансовия министър Симеон Дянков за стандартизиране на лихвите.

„Рано е да се коментират тези идеи, тъй като те трябва да бъдат сложени на масата в тяхната обоснованост и пълнота. Ние ще внимаваме какви идеи и конкретни формулировки ще бъдат сложени на масата следващата седмица, като не изключвам в края й да организираме в Президентската институция дебат по идеите, които вчера бяха представени от министъра на финансите", заяви той.

„Идеята да се регулират по-добре малките кредити до 400 лева за мен лично е добра, защото повече прозрачност означава повече права и по-голяма защита на интересите на хората. Всички останали идеи нека бъдат добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава Президентската институция ще излезе със становище", каза още той.

„Централната банка с огромната си експертиза и опит винаги е била един добър партньор на правителството през всичките години и когато видим нещо на масата и ако бъдем поканени да си кажем мнението, ние ще бъдем едни добри партньори за обсъждане. Винаги има нещо за подобряване. Нашето законодателство е изцяло съгласувано с европейското", коментира от своя страна управителят на БНБ Иван Искров.

Държавният глава е обсъдил с ръководството на БНБ по някои важни приоритетни за 2012 година. "Важно е дългосрочното планиране, важно е стартирането на нискорискови проекти, които биха задвижили икономиката. Това са проекти за енергийната ефективност, за подкрепа на малките и средните предприятия", изтъкна Росен Плевнелиев.

Според него българската държава трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система.

Ръководството на БНБ е запознало екипа на президента с тяхното виждане относно процесите, които в момента текат в световен мащаб, в ЕС и в Еврозоната, както и тяхното влияние върху района и върху нашата страна. "По отношения на банковите регулации България е напреднала страна", отбеляза управителят на БНБ.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гос

    0 0 Отговор
    Плевневлиев разбира от финанси Колкото магаре от военна музика, та той не знае ли, брутният вътрешен продукт куца защото икономиката е свита заради висиките лихви на погасяване, пълни банки с пари икономика нула, да го попитаме откъде ще плаща пенсиите на хората след като няма вече фирми които да работят и плащат данъци. частните банки заграбиха капитала на хората и не отпускат благоприятен процент за развитие. Надуват срочният влог с висок процент въртят пари пак пари ааа икономиката си отива създава се изкуствена инфлация с неработеща икономика.