Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 12:22 803 0

Сините зоват НС, МС и президента да защитят Закона за досиетата

  • досиета-
  • кс-
  • синята коалиция

Конституционният съд е образувал дело за обявяване на противоконституционен на текста от Закона за досиетата, който дава възможност бившите агенти да се разкриват на базата само на произхождащи от тях документи. Искането за това е на Върховния административен съд, заявиха с декларация от парламентарната трибуна от Синята коалиция.

Конституционните съдии предстои да решат дали агентите на бившата Държавна сигурност, чиито досиета са унищожени или в тях не се съдържат агентурни донесения, трябва да бъдат публично обявявани.

В началото на февруари Конституционният съд допусна за разглеждане искане за установяване на противоконституционност на чл. 25 , т. 3 от закона, с който се обявяват т. нар. картотекирани сътрудници, за които съществуват само картони в картотеките на ДС, а също така и агенти, в чиито дела има сведения единствено от кадрови служители на ДС.

Според този член наличието на документи от ръководилия щатен или нещатен служител, както и наличие на данни за дадено лице в справочните масиви (регистрационни дневници и картотеки), протоколи за унищожаване или други информационни носители, въпреки че не изхождат от лицето, са достатъчни, за обявяването на неговата принадлежност към ДС.

КС е сезиран от състав на Върховния административен съд (ВАС), който е заседавал по дело, заведено от Стоян Сталев срещу решението на комисията по досиетата, с което той беше огласен в списъка на агентите сред дипломатите през декември 2010 г. Аргументът на ВАС да иска произнасяне бил, че КС е провъзгласил сходен текст за противоконституционен със свое решение от 1997 г.

Синята коалиция се обяви в защита на атакуваната законова норма. Според нея по този начин Конституционният съд може да ограничи разкриването на сътрудници на бившата Държавна сигурност и да даде възможност да се скрие истината за миналото в страната, се казва в декларацията на сините депутати.

Сините изтъкнаха, че законът беше приет по настояване на ЕС и със съгласието на основните политически сили, което направи ефикасно действието му. Според тях прилагащата закона комисия е доказала своята обективност и безпристрастност и затова работата й не бива да бъде ограничавана.

Осветени бяха голяма част от лицата в държавните институции, медиите, обществените организации и други. Много от тях представляват държавата или различни нейни органи, влияят върху ценностите и възпитанието на българските граждани, се посочва още в декларацията.

Атакуваният текст включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата в предходния закон, която през 1997 г. беше обявена от Конституционния съд като противоконституционна.

Днес се прави опит за втори път да се скрие част от истината за миналото на страната ни. Ще напомним, че през 1997 г. затова България не скъса истински с комунистическото си минало. Призоваваме конституираните заинтересовани страни – Народното събрание, президента на Република България, Министерския съвет и министъра на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове от Закона за достъп до досиетата. Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се скрие отново истината”, е записано още в декларацията.

Надявам се, че парламентът и Комисията по правните въпроси ще са първи с решение на този въпрос. Да не се отмени този текст, с който можем да погледнем какво се е случвало в миналите години”, призова Екатерина Михайлова от парламентарната трибуна.

По-късно на днешното си заседание правителството одобри становище по конституционното дело, образувано по искане на тричленен състав на ВАС. Правителството не подкрепя искането, смята, че е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. В становището подробно са изложени аргументите на кабинета.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА