Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 13:45 1 071 0

Награждават граждани и военни, участвали в спасителните действия в с. Бисер

  • бисер-
  • спасители
Награждават граждани и военни, участвали в спасителните действия в с. Бисер - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството ще награди трима души от село Бисер за проявената от тях гражданска доблест и героизъм в спасителните действия при опустошителното наводнение. С тяхна помощ от бедстващия район бяха изведени над 60 човека, от които 18 възрастни, съобщиха от правителствената информационна служба.

По 5000 лв. ще получат Атанас Димитров Атанасов, Атанас Георгиев Георгиев и Красимир Колев Колев. Атанас Атанасов и Атанас Георгиев са предложени и за удостояване с медал „За заслуга” за заслуги в областта на борбата с бедствия и аварии. При създалата се бедствена ситуация в с. Бисер на 6 февруари т. г. те със собствени сили и средства предприемат спасяване и извеждане от жилищата им на жители на селото, застрашени от наводнението и срутващите се постройки.

Впоследствие активно се включват в организацията и извършването на аварийно-спасителните мероприятия. Денонощно съдействат и подпомагат работата на създадения на място Кризисен щаб. Вземат активно участие в сформирания Социален комитет, подпомагащ организацията по разпределение на материални средства в помощ на населението на с. Бисер.

На Президента на Република България ще бъде предложено да награди с орден „За военна заслуга” и членовете на екипажа на вертолет с борден номер 701. Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24 вертолетна авиобаза – Крумово, ще бъде удостоен с първа степен на ордена, старшина Петко Кирков – старши инструктор в отделение „Търсене и спасяване” в авиобазата, с втора степен на отличието, а майор Крум Семов – старши помощник началник на отделение „Летателно-тактическа подготовка”, старши лейтенант Васил Ганчев – старши техник в група „Вертолет и двигател” на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника”, офицерски кандидат Димо Костов – старши техник-борден в група „Вертолет и двигател” и цивилен служител Антон Христозов – борден съпроводител в отделение „Търсене и спасяване” в 24 вертолетна авиобаза – с трета степен на ордена.

Ордените ще бъдат връчени за проявения от тях изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни работи.

Екипажът на вертолета беше изпратен за оказване на помощ на бедстващите в районите на селата Стойково, Родопи и Бисер. При изпълнение на задачите с риск за живота си петимата военнослужещи и цивилният служител спасиха двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция в гр. Любимец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА