Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 12:58 1 265 3

БХК иска бързо разследване за побоя над ромския поет

  • христо христов-
  • побой-
  • ром-
  • поет-
  • бхк
БХК иска бързо разследване за побоя над ромския поет - 1
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет прати писмо до премиера Борисов, министър Цветанов и медиите, с което настоява за бързо разследване на жестокия побой над ромския поет и журналист Христо Христов. Той бе жестоко пребит ромският поет на 14 февруари от трима нео-нацисти. Те са го преследвали, повалили са го на земята и са го удряли и ритали в продължение на минути, преди да бъдат спрени, описва инцидентът поетът.

Българският хелзинкски комитет (БХК) настоява за бързи и ефективни действия от страна на полицията за разкриване на извършителите на това брутално престъпление от омраза. 

БХК изразява нарастващата си тревожност от ръста на нео-нацисткото насилие в България и очевидната липса на системна работа от страна на властите в посока разкриване и предотвратяване на тези престъпления.   

„От многото неотдавнашни примери на престъпления от омраза ще изтъкнем:  убийството в Борисовата градина в София на момче, "заприличало на гей" на извършителите;  побоя в трамвай 20 над хора, отиващи на митинг в защита на чужденците; множеството побои над бежанци и мигранти; побоя над две момчета в Борисовата градина, понеже едното било с розова коса;  нападението над "Свидетели на Йехова” в Бургас;  нападението над джамията в София;  побоя над група младежи след последния "София Прайд", пишат от БХК.

В по-голямата част от тези случаи реалнитеизвършители на престъпленията не са установени и няма наказани. Логично, чувството на безнаказаност води до още повече насилие.  

„Престъпленията от омраза, расизмът, ксенофобията, хомофобията, нео-нацизмът са изключително сериозни феномени, на които трябва да се отговори адекватно и категорично. Липсата на санкция от страна на държавата на практика ги легитимира и способства за разрастването им“, обръщат се правозащитниците към вътрешния министър Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    0 0 Отговор
    -"...тревожност от ръста на нео-нацисткото насилие в България..."-а ние за какво да не се тревожим-от множащата се циганска и мюсулманска,за която бе доказано статистически,че след 15,до 20 г. ще са ни претопили-евала на борците за запазване на Българската ни националност,независимо какви се опитват да ги изкарат-пък било то и престъпници-всички ще ни обявят за такива,след 15-20г. когато тръгнем да защитаваме семействата и домовете си от "етносите",които никой не понася,но умишлено им стимулират репродукцията в държавата ни-Да живей България и Българщината....
  • 2 Българин 1

    0 0 Отговор
    До българин - Евала, брато!
  • 3 balgarin 3

    0 0 Отговор
    4e i pismo pratili do ministara ba.i m....lite tva ve4e ne e balgariq a ciganiq