Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 13:52 1 572 1

НДСВ: Кабинетът на ГЕРБ е в ликвидна криза

  • фискален резерв-
  • сребърен фонд-
  • ндсв-
  • дълг

Кабинетът на ГЕРБ е в състояние на ликвидна криза. Фискалният резерв е значително под критичния минимум.

Той е бил на ниво от около 3 – 3,3 милиарда лева миналата седмица. В такава тежка ситуация не сме били от времето на Жан Виденов (1995-1996). За това предупреди икономистът и бивш заместник-министър от НДСВ Любомир Дацов.

„Стената на язовира, наречен фискален резерв, подава и парите изтичат“, образно представи състоянието на публичните финанси бившият финансов министър Милен Велчев.

Фискалният резерв е стопен доста под половината от сумата, която завариха през 2009. Тази втора половина се харчи доста по-трудно. Сегашното управление трябва да търси достъп до капиталовите пазари, а не с парите на пенсионерите да плати облигациите догодина, заяви Велчев.

Той заяви, че е категорично против парите от Сребърния фонд да се инвестират в български акции.

Това ще бъде най-голямата кражба, заяви той. Подобна ситуация имаше в Гърция преди няколко години, която изяде мандата на правителството на Нова демокрация, оглавявано от Костас Караманлис и стана една от причините за днешното плачевно състояния в южната ни съседка, коментира Милен Велчев.

От своя страна Любомир Дацов припомни, че Сребърният фонд е част от фискалния резерв. България е страна, която се намира във валутен борд и фискалният резерв е част от валутния борд.

Правителството иска да извади Сребърния фонд от валутните резерви и да ги даде на някого си. Това е скандално, смята Дацов. Той е категоричен, че тези пари трябва да се управляват единствено от Централната банка.

Според него няма логика схемата предлагана от правителството, при която да "инвестираме в самите себе си". Т.е. парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа /ДЦК/. "Инвестираме сами в себе си. Заменяме едни реални пари с хартийки. Целта на Сребърния фонд е да гарантира доходите на пенсионерите в бъдеще време", припомни Дацов.

Николай Василев нагледно обясни опасностите от идеята на Симеон Дянков за Сребърния фонд така: все едно някоя голяма компании да инвестира пенсионния фонд на своите служители в собствени акции. Ами ако с компанията нещата не тръгнат добре, къде отиват тези спестявания, попита Николай Василев.

Същата схема предлага министерството на финансите, защото не си направи труда да се подготви преди година и половина за плащанията по облигационните заеми, предвидени за 2013 г., поиска Дацов.

Според Велчев след рухването на митовете, че България е отлично подготвена за влизане в Шенген и успешно се бори с корупцията, ще рухне и митът, че можем да обслужваме безпроблемно дълга си.

„България нямаше проблем да обслужва дълга си по времето на Иван Костов, когато той беше 100% от БВП. Нямаше проблем по време на управлението на НДСВ, когато беше 75%, нямаше проблем и при Тройната коалиция, когато бе 35%. Още по-малко трябва да има проблем да го обслужва днес.

ГЕРБ наследиха един от най-ниските дългове в Европа – едва 14% от БВП", заяви Велчев. Според него, кабинетът на Бойко Борисов е изгубил последните 2 години, чудейки се какво да прави с капиталовите пазари.

Николай Василев се спре по-подробно на проблема с голямата междуфирмена задлъжнялост. Според него, големият проблем представляват не парите, които се дължат на банките /30% от цялата сума/, а средствата, които фирмите дължат една на друга.

Той предложи следните мерки за преодоляване на този проблем: да се реформира търговския закон, за да се улесни процедурата по обявяване в несъстоятелност; да се обърне по-сериозно внимание на развитието на капиталовите пазари чрез първични публични предлагания /IPO/– повечето български фирми се нуждаят от свеж акционерен капитал, а не от кредити; кредиторите на фирми, които имат големи просрочени дългове, да преобразуват своите дългове в ценни книжа, които да търгуват вторично на борсата и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 логобот

    0 0 Отговор
    Б Б Б се издани прави само една тапа магистрала която на се знае дали 6те стане и която се прави от не ка4ествен материал и назна4ава постоянно нови броики полицаи които станаха по ло6и и от мутрите и които на вси4кото отгоре са даржавни храненици с две думи лежат на гарба на хората сире4 данакоплатеца пак краде и лаже 4е ве4е като приказва по тв се обарква в лажите и ония сме6ник херфлик от сериала ало ало"д.............в" и тои е са6тия траги4но правителство и управление само тупане в гардите