Last news in Fakti

26 Юни, 2012 11:45 1 299 3

5 млрд. лв. достигна фискалният резерв през май

  • фискален резерв-
  • българия-
  • министерство на финансите

Бюджетното салдо за месец май 2012 г. за втори пореден месец е положително и е в размер на 284,4 млн. лева, съобщиха от Министерството на финансите.

По този начин бюджетната позиция с натрупване за петте месеца на 2012 г. вече е положителна и към края на май по консолидирания бюджет се отчита минимално превишение на приходите над разходите в размер на 67,4 млн. лв., което се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334,5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 267,0 млн. лева.

Съпоставена със същия период на предходната година бюджетната позиция по КФП се подобрява с 665,0 млн. лв. (0,8 % от БВП), което основно е за сметка на подобрението на салдото по националния бюджет с 802,5 млн. лв. (1,0 % от БВП), докато дефицитът по европейските средства нараства със 137,6 млн. лв. (0,2 % от БВП).

Подобрението в бюджетната позиция спрямо предходната година е изцяло за сметка на по-доброто представяне в приходната част на бюджета. При разходите се отчита номинален ръст от 3,3 %, който е свързан с нарастването на разходите по европейските програми, докато разходите по националния бюджет се свиват с 39,9 млн. лв. (0,04 %).

Фискалният резерв към 31.05.2012 г. е в размер на 5,0 млрд. лева.

За последен път фискалният резерв беше на тези нива през ноември миналата 2011 г. , а в следващите месеци падна до рекордните 3,8 млрд. лв. през февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
  • 2 Неутрален 2

    0 0 Отговор
    Евала
  • 3 георги

    0 0 Отговор
    Количественото натрупване води до качествено изменение - примерно в заплатите на Българският работник.....