Last news in Fakti

5 Юли, 2018 13:24 3 381 13

Бламираха Бойко Борисов за бездимните цигари?!

  • бездимна цигара-
  • акциз-
  • герб-
  • патриоти

Акцизът все пак ще се повишава, за да могат да се платят пенсиите

Цената на електронните цигари без повишение, а парите от акциза ще са за пенсии и социални дейности. Освен това управляващата коалиция е постигнала консенсус за плавно повишаване на акциза.

Това стана ясно от съвместната пресконференция на ГЕРБ и Обединени патриоти в Народното събрание днес.

На нея мандатоносителите обявиха, че са съгласни да преосмислят първоначалното си решение за скок на акциза на електронните цигари, което автоматично щеше да доведе до сериозно увеличение на цената на самия продукт. Освен това ГЕРБ няма да оттегли спорния законопроект за акциза върху бездимните цигари. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Предложението за акциза беше внесено от ГЕРБ с мотива, че така ще се съберат допълнителни приходи в бюджета - 12-13 млн. лв.

Ние, Патриотите от ВМРО, не бяхме съгласни с подобни действия, които ще ощетят потребителите. Това, както и липсата на предварително съгласуване на законопроекта на Коалиционен съвет, беше и нашият мотив да се възпротивим и да не го подпишем. Само ден по–късно ГЕРБ предизвикаха консултации с парламентарната група на Патриотите, на които ние представихме своето виждане, а именно поетапно и с не повече от 50% повишение на акциза, което да е в рамките на допустимото спрямо наложените практики в Европейския съюз.

Това трябва да стане за сметка на печалбата или поне на част нея, така че цената на изделието да остане на сегашните стойности, но и да бъде спазен пазарният принцип – да бъдат зачетени и защитени както правата на потребителите, така и на производителите, заявиха от воеводите.

Патриотите от ВМРО категорично настояваме и получихме уверението от партньорите от ГЕРБ, че парите, които ще постъпят в бюджета от новия данък, ще бъдат разпределени за пенсии, здравеопазване, социални дейности и за българските общности зад граница – друга голяма кауза на ВМРО.

Припомняме, че само преди ден ВМРО и „Атака” – две от партиите в Обединени патриоти, обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението за вдигането на облагането на бездимните цигари. Само третата партия в коалицията – НФСБ, подкрепи идеята за по-висок акциз.

Това поведение на коалиционния партньор разгневи премиера Бойко Борисов и от Солун вчера той обяви, че проектът ще бъде оттеглен. Борисов обвини коалиционните си партньори, че са обърнали ГЕРБ на тъпан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    25 3 Отговор
    Цветанов владее структурите на ГЕРБ. Скоро Бойко ще е само "почетен" председател - по примера на А. Доган. Тя и цялата партия се развива точно като ДПС. Чрез превръщане на политическата власт в икономическа. Партия - корпорация - с офшорки за пране на парите и неплащане на данъци.
  • 2 Голо

    26 2 Отговор
    Все пак Борисов и Пеевски владят тютюневия и нарко пазара
  • 3 бббббб

    21 1 Отговор
    Тия не спряха през годините им управление да се оправдават и реват ,че повишенията на акцизи ,данъци и т.н. го правят заради пенсии ,болници и за социални придобивки на хора с неравностойно положение.Ако държавата имаше икономика и растеж в бюджета щеше да има пари от данъци за тези неща.А,не да изтръскваш и без това празния бръшнян чуал.Чрез нови такси,данъци,акцизи ,глоби и др.защото държавата е фалирала.
  • 4 Гост

    29 0 Отговор
    Да,бе. Вдигате акцизи,данъци,ток,газ,цени,горива с по 10,15,20% а пенсиите с 3 лв. Помияри нещастни,крадливи.

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    7 1 Отговор
    100 млн. за източваното БДЖ без проблем се дават, 4млрд. за източеното КТБ пак така, никой не го вълнува къде са отишли, ама сега дайте да осъпим и без това скъпите, но по-здравословни тютюневи изделия. Идиоти.
  • 6 Баш Гост

    10 0 Отговор
    Бирническа държава!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 очевидно

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ами да спрем изведнъж всички да плащаме осигуровки, щом тия крадат парите и не дават отчет! А, къде са парите за пенсии, щом ги няма и налагат ГЕРБ нов рекет, за да плащат пенсии? Бойко, кой открадна парите за пенсии, или къде са те? коййййй????

    Коментиран от #13

  • 9 очевидно

    3 0 Отговор
    Ние хората от народа имаме правото и задължението да кскаме отчет от управляващите, дори за всяка стотинка, под тяхно разпореждане на общественни публични срефства. Те са длъжни да ни дадат отчет, защото ние Народа, Демо, трябва да знаем как ни представляват, щом сме им гласували доверието, което те с обещания искат на избори! И така: Молим ГЕРБ като управляващо мнозинство да ни даде подробен отчет за общественните пенсионни фондове и къде са парите от осигуровки за пенсии, щом са внесени като задължение, а ги няма?!!! Молим за отговор!
  • 10 Пешо

    6 0 Отговор
    "Патриотите" нали нямаше да допуснат повишаване на цената на тока?
  • 11 радев

    1 0 Отговор
    ЧЕНГЕДЖИЙСКИ БАЙ ТОШОВИ ИГРИ,ЛОВЪТ СЕ САМО ГЛУПАЦИ
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    50 милиарда дълг и нямаме пак пари..... Що ли става така? Да не би пенсионерите ни да взимат по 500 евро пенсия и аз да не съм разбрал?
  • 13 гост1

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "очевидно":

    Съгласен съм ....и не само осигуровките,да не плащаме никакви данъци и такси докато не разберем къде отиват парите ни,но това едва ли ще се случи,няма кой да ни поведе,народа си стои,говори си на маса и до там,просто си останахме роби и търпим,търпим.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове