Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 08:43 707 1

Сребърният фонд да не се пипа

  • стефан мавродиев-
  • кфн-
  • сребъден фонд
Сребърният фонд да не се пипа - 1
Снимка: БГНЕС

Лично за мен Сребърният фонд не би трябвало да бъде пипан по никакъв начин. Това е гаранция за бъдещите пенсионери, която трябва да бъде умножавана постепенно. Това е позицията на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Според него Сребърният фонд е създаден, за да гарантира пенсионните доходи, но в никакъв случай да ги подсигури на 100%. 

Мавродиев обаче подчерта, че КФН не е орган, който регулира ползването или неползването на Сребърния фонд. Той се управлява от специален съвет, начело с финансовия министър, посочи той пред бТВ.

В България до 97-ма година е имало задължително застраховане за всички видове имущества – частни и държавни. Въпрос на финансова култура е днес тази практика да бъде възстановена, заяви Мавродиев.

Според него, съществуват и смесени модели на застраховане, където и държавата участва – под формата на създадени катастрофични пулове. Такава практика има в Испания. По този начин се гарантира изплащането на значителни суми при евентуални катастрофични събития. В Швейцария пък има задължителна застраховка за пожар.

В момента дори при доброволните застраховки застрахователната сума не е толкова голяма. Движи се между 0,2 до 0,4%. Ето защо е въпрос на застрахователна култура да се отделят тези суми и да се застрахова имуществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.