Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 16:32 796 0

16 критични участъка на речните корита в София са почистени

  • фандъкова-
  • речни корита-
  • лесновска

16 от 40-те критични участъка на речните корита в София вече са почистени. Това  заяви кметът Йорданка Фандъкова, която заедно със  земеделския министър Мирослав Найденов инспектира укрепването на дигата на река Лесновска на Чепинско шосе. Продължава да се следи нивото на реките и язовирите на територията на столицата преди очакваното снеготопене. Отделени са 2 млн. 300 хил. лева за плановото почистване на речните корита.

„Има няколко критични точки и това е една от тях, затова сме тук, за да видим на място как протича работата", каза министър Найденов. При почистването на реките се вади какво ли не, откривани са изхвърлени хладилници, печки и друга битова техника, това допълнително затруднява работата по почистване, каза още министърът

Осем хиляди чувала с пясък ще бъдат отпуснати за укрепване на дигите в район Нови Искър, съобщиха от МЗХ. До този момент са поставени 6000 чувала в Долни Богров, а от гражданска защита ще бъдат отпуснати още 8000 чувала, за да се даде допълнителна сигурност на хората, каза още той.

„Помолих министър Найденов като принципал на "Напоителни системи" да вземат същите мерки и за реките, които се стопанисват от "Напоителни системи", така че няколко дни вече в кв. Кремиковци и кв. Нови Искър работят и „Напоителни и системи“. Комисията към министъра на вътрешните работи също работи интензивно, за да осигури финансиране за аварийни ремонти“, заяви Фандъкова. 

Комисията за защита от бедствия и аварии е отпуснала предварително 500 хил. лв. за аварийно почистване на р. Лесновска и за ремонтни дейности на дигата на реката, информира земеделският министър Мирослав Найденов.

„В кв. Нови Искър, е създадена организация и с кметството, доброволци от населението, "Напоителни системи", сложени са 6000 чувала вече, ще бъдат сложени още 8000, но аз поисках резервни, за да могат да бъдат спокойни хората. Въпросът, и ние го поставихме на Комисията за защита от бедствия и аварии, е като цяло финансирането, защото тази Комисия по същество дава средства за постфактум. За първи път всъщност ние в момента вземаме пари предварително, за да не се наложи да се дават повече след това за възстановяване на нарушени диги“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА