9 Август, 2018 09:36 1 833 9

Каракачанов: Външно да реагира на Заев

  • красимир каракачанов-
  • зоран заев-
  • илинденско

Най-чистият вариант беше той да каже истината - че Илинденско-Преображенското въстание е общо за двете държави, казва вицепремиерът

Каракачанов: Външно да реагира на Заев - 1

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов остро осъди думите на македонския министър – председател Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско. В интервю за ПИК, Каракачанов призовава Министерство на външните работи да се задейства незабавно. „Защото така се получават двойни страндарти. Ние говорим за общо честване на общи дати от общатата ни история. Затова случаят не трябва да се отминава“, казва той.

Вицепремиерът обясни поведението на Зоран Заев с така: „Явно това е типично балканска черта в политиката - мненията да се променят на 180 градуса. В Благоевград той дори каза "Илинденско-Преображенското въстание". Ако Заев наистина вярва в това, което в последствие е казал, че въстанието е македонско, му препоръчвам да прочете история“.

И продължава: "Ако книгата на "македонеца" Христо Силянов, който е деец на ВМРО и непосредствен участник във въстанието, му е много дебела за четене, може да вземе писмото на Даме Груев. То е писано от главния щаб на въстанието по време на въстанието като призив към българското правителство и там пише, че ако иска да се запази българското население в Македония, то трябва да се притече на помощ на своите братя българи в Македония с оръжие. Това е официален документ, който му беше подарен от кмета на Благоевград, но явно не го е прочел.

Може да прочете и световно известния археолог Артър Еванс, който в 1903 г. пише, че няма македонско, а българско въстание, защото в Македония има малко гърци, турци, албанци и власи, но мнозинството от населението е българско“.

Според Красимир Каракачанов, македонският премиер е атакуван остро в страната азаради подписания договор за добросъседство и по този начин се опитва да се измъкне от критиките. „Това обаче не може да е оправдание, защото истината стои над дребните политически игри. Най-чистият вариант беше той да каже истината – че Илинденско-Преображенското въстание е общо за двете държави“, казва лидерът на ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 17 Отговор
    Българската история,както винаги е ИЗФАБРИКУВАНА!!!
    ПатрЕотите се насилват да изградят някакъв родолюбски имидж ама Не става.България е създадена от ХАЙДУТИ и края на България ще е от ХАЙДУТИ!

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Tribal

    22 2 Отговор
    Нема какво да казва.Отежете ги тия македонци и затворете границата с тях.То бива да се опитваме да им се помага по един или друг начин.А те ди знаят едно и също: това е наше ,мразим Българите ,мразим България.Я си връйте там от където сте дошли паплач македонска.
  • 3 нотички мотички лигавщини

    14 0 Отговор
    Ми ти си военен министър, реагирай ти !!!
  • 4 читател

    7 0 Отговор
    Няма го Божидар Димитров да защитава България.
  • 5 Асен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ами да, то и Аспарух е бил македонец, ама баща му - Кубрат, е с арменска кръв и открил първия МОЛ. Обаче трети страни, засегнати от бизнес влиянието на концерна "Дуло", решили чрез подкупни данъчни и митничари да разбият успешния бизнес модел, който бил принесен на балканите през 681 година. Затова мобилните групи на горепосочените агенции (наречени по-късно "Хайдути") започнали масирани "проверки" на мандри и дилижанси. В следствие на това, конфликта се задълбочил бизнеса позападнал около 1018-та година и контролния пакет над концерна, бил поет от византийски управител. След доклад от сметната палата обаче след около 170 години на капитанския пост застанали двамата македонски братя Асен и Петър. Дълги години техният бизнес модел успешно бил прилаган, докато през 1396-та не се не била наложена коренна промяна на бизнес климата по нашите земи. С доктринерски патос новият османски собственик методично сменил всички управленски кадри и недвусмислено дал да се разбере кой ще кара влака, пък дори и с генетични вмешателства (съгласието не е наложително). И така - нищо работа, само 500 години, ама кой ти ги брои. В края, обаче, на въпросния период отново се нароили мобилните групи на данъчни и минтница, които чрез спорадъчни проверки на сигурността в концерна, системно разстройвали ритъма на рутината. Не без помощта на бизнес интереси от Русия през 1878 г. Същите тия групи изземат контролния пакет от ръцете на османската управа и преобразуват концерна в Акционерн
  • 6 Превод на нашенски

    4 0 Отговор
    Това, което е казал шефа на вътрешно македонска революционна организация (вмро ), който е и шеф на министерството на отбраната на РБ и дори зампремиер, може да се преведе така: "я им скочете на ония, че на мен ми е малко неудобно"..
  • 7 Белчо

    5 0 Отговор
    Какъв воевода си ти бе, келеш?
    Как не те е срам, да се криеш зад полата на "външната" министърка?
    Какъв патриот си,ако те е страх от шепа малоумници, за които дори и Луната е тяхна?
    "Ой луно луноо, земя Македоска, и за теб ли ке се тепаме? "
    Ти не си патриот драги, ти си обикновен крадец.
    Скоро ще дойде и твоето време - нали знаеш, от Оня съд, няма отърване!!! Б.Б. ще си измие ръцете с теб, и ще те хвърли на кучетата!
  • 8 историк

    8 0 Отговор
    Историци от цял свят казват: ВМРО е българско, Илинденското въстание е българско, няма македонска нация, няма македонски език....само сърбоманите в Скопие се правят на ударени! А шкембе войвода да не ми говори за "обща" история, няма "обща" история, това е чисто българска история!
  • 9 Истината боли много

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Тя и Турция е създадена от ГяурИТЕ,ама ние нищо не казваме!!Историята е доказала че от турчин нищо не става ако не го командват ГЯУРИ... Коефициента на ИНТЕЛИГЕНТНОСТ на Козарското племе става само за да гони и оправя КОЗИТЕ по,, дерета и баири".......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове