25 Февруари, 2012 12:33 20 044 74

Ритуалът "Тричане" се проведе все пак

  • тричане-
  • странджа-
  • обичай-
  • кучета-
  • бродилово
Ритуалът "Тричане" се проведе все пак - 1
Снимката е от предишна година

 

Въпреки общественото заклеймяване на ритуала Тричане на кучета и днес той се проведе в страджанското село Бродилово. Всяка година на Кукеров ден местните жители го изпълняват, за да прогонят злите духове, предаде БНР.

След намесата на екозащитниците обаче местните хора се отказаха да въртят кучетата с въже.

С шествие, съпроводено с музика, жителите на Бродилово тръгнаха към реката тази сутрин. Местните хора вярват, че ритуалът "Тричане" на кучета носи здраве и берекет. Те са убедени, че обичаят е спасил селото от болестта шап миналата година. Този ритуал се изпълнява традицията от коледета се казва от години. Винаги се е изпълнявало, хората идват с желание. Ние го имаме тричането като берекет. Куче до ден днешен не е умряло на този ритуал. Завързва се над рекичката, отвързва се и изпада във водата. Изкъпва се и го пускаме, каза участничка в ритуала и допълни, че местните няма да се откажат от ритуала, защото само той ги е спасил от шапа.

Половин час местните хора хвърляха кучета в реката. След намесата на екозащитници те се отказаха да връзват с въже животните над реката.

В районът на Странджа обичаят се нарича „церилка“ или „тричене (лекуване)“ и е разпространен в селата на тронките и рупците. Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Двата кола са приведени един към друг и допрени в горния си край; при рязкото им изправяне, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода (или в речен вир). Понякога на опашките на кучетата се завързват тенекии, а децата гонят животните до края на селището, за да „изгонят бяса от тях".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дон пепино

    3 1 Отговор
    да ги тричат м...фи да ги тричат дано
  • 2 Паган

    3 1 Отговор
    Горките кученца и горките хора, че не се усещат че извършват тези дяволско-шамански работи.
  • 3 asd

    4 2 Отговор
    сектанти ! Да се вържат те самите по тоя метод да ги видим колко им е хубаво.
  • 4 5 лева!

    3 2 Отговор
    Злите духове са самите тези хора в селото! Трябва им лечение в лудницата!
  • 5 5 с'тинки

    4 1 Отговор
    В Испания се събират хиляди да гледат убийствата на бикове,но варварите пак сме ние!!!!!!!!
  • 6 .........

    1 2 Отговор
    На кученцето от снимката сякаш му е весело.
    Догодина ще отида да гледам на живо.
    Голяма веселба.

    Коментиран от #8

  • 7 иванчо

    3 2 Отговор
    Който вярва на такива ритуали не е добре с главата.Това са изостанали хора вредни за обществото които правят ритуали с животни или хора,като в амазонка.Този ритуал в селото сигурно го е измислил някакъф изкуфял луд! И простите хора в селото са му повярвали!
  • 8 чикибоец

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от ".........":

    @6 Личи се колко е весело на кучето,това е лицето на ужаса.

    Коментиран от #11

  • 9 Dangerman

    1 2 Отговор
    ИЗР.ДИ СТЕ !
  • 10 21-ви век

    4 1 Отговор
    Жалко, че у нас все още има населени места, които са замръзнали в развитието си на 8-ми век. - още преди Покръстването. Въртене на куче.... зае.и...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 PIDBUL

    1 1 Отговор
    М..... ВИ ДА Е-А СЕЛСКА ДА Е-А
  • 13 коко

    0 1 Отговор
    Болни мозъци!!! Това си е измъчване на животинката!
  • 14 чикибоец

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "...........":

    @11 Научи се да уважаваш животните! За жалост болни мозъци не могат да се лекуват
  • 15 злостър

    0 2 Отговор
    е те тия заслужават да им се скъса стената на язовира да ги изтрича едно хубаво
  • 16 Петър Сидеров

    0 0 Отговор
    Психопати
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МАРТИН КАТЕВ

    1 0 Отговор
    da vi e.. m..... ne6tasna ako va nabaram 6te varja polovinata selo nad mosta,6te mi vrazvat ku4eta ...............
  • 19 тулуп

    1 1 Отговор
    Е кво голяма работа все пак е готин ритуал а на кучето нищо му няма след това . Аз имам един приател такива мастии ги хваща и ги пуска на неговите кучета да стават зли убийци - има кучета за борба . В Елхово почти няма мастии по улиците с годините е изтрепал стотици кучета
  • 20 дон пепино

    0 2 Отговор
    тези селяндури вместо глави имат г...ве а вместо мозък имат л..на
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Jesika

    4 0 Отговор
    до тулуп №19, ти верно си тулуп...... ако такива кучета-убийци нахапят някой твой роднина или дете ще казваш после "е кво голяма работа"! Не кучетата са виновни, а хората, че ги правят злобни. Щом е готин ритуала ти предлагат ти да се вържеш и се върти колкото душа ти иска.....
  • 23 Странджа

    2 2 Отговор
    Ей,това софиянци сте много пр..ти,не зачитате обичай,нищо ,иначе улиците са ви пълни с изпражнения и мастии.Бил съм на такъв ритуал и за кучето риска е никакъв,все едно да те завърти виенско колело,българина много лесно се манипулира,каже някой нещо и той разбрал-неразбрал,почва мнение да дава!
  • 24 чмв

    3 1 Отговор
    Самият ритуал е безсмислен,а хората които правят такива ритуали са душевно болни откъснати от съвременното мислене!
  • 25 Странджа

    2 2 Отговор
    И какво е съвременното мислене,да слушате чалга и да гледате мазният г..на Азиз,да си кръщавате децата Макс,Алекс и т.н.За морала какво ще кажете,насилие в подрастващите,крадливи политици
  • 26 Карина

    3 2 Отговор
    Абе, седнали сте да ритате срещу един ритуал, който явно е важен за хората и при който изобщо не се наранява животното. И същевременно с това колите животни за да ги изядете, варвари! Заради вас, месоядните, ежедневно се колят животни, отглеждат се с хиляди натъпкани в тясни клетки само за да ги изядете, за да си задоволите кръвожадната лакомия и на фона на този абсурд сте седнали да ми ревете, че врътнали някво куче на въже! Екозащитниците като толкова ритат , каква е разликата дали ще убиеш куче или крава, а? Де..а и сбъркания свят!
  • 27 николай топалов

    2 2 Отговор
    това си е традиция бе хора, разберете го.Защо не протестирате срещу коридата в Испания, дори там убиват животните по националната им телевизия. Значи вартенето на кучета е издевателство, а убийството на биковете е велика традиция. Нека си ги тричат, щом вярват че им носи късмет и берекет.
  • 28 злостър

    2 1 Отговор
    относно 25 - за тебе реалноста е чалга или тричане, така ли? Ако е така май си доста ограничен, немаш мисъл. Относно имената е доста дълга темата, но по добре Алекс отколкото Груйо /убаво българско именце/.
    относно 26 - дали нечии живот зависи от въртенето на кучета???
    май не! нужно ли е тогава? - не. И въобще каква потребност може да има някой нормален от тричането? най-вероятно 80% от тия си немат и хабер от смисъла на този "ритуал", ама го почитали, нема що. А що се отнася до това дали ги нараняват или не - да взема да ти навръ една дръжка от лопата в г..а и да те питам тогава дали си наранен или не.
  • 29 злостър

    0 2 Отговор
    относно 27 - кой ти каза че не протестираме срещу коридата? Сега не става въпрос за това, а за тричането. И ако там си правят корида и убиват животни дай и ние да не сме по-назад, а? И ако погледнем по този начин на всичките извращения да вземем да си признаем за традиция и блъскането на пешеходци от пияни шофьори, а? И тогава ако някой ти блъсне детето, да не дава Господ, някой излиза и ти казва - "това си е традиция бе хора, разберете го."
  • 30 Странджа

    0 0 Отговор
    Г-н Злостър,научи какво е традиция,обичай,ритуал.В днешна България се подменят ценности,древни традиции,умишлено вървим към заличаване с всякакви средства.Нещата са много по дълбоки,има животни които водят много по тежък живот то кучетата,виждал съм кон как умира теглейки тежка каруца,това му е бил целият живот!

    Коментиран от #37

  • 31 николай топалов

    0 0 Отговор
    Злостър, за теб ако е традиция да пиеш и блъскаш пешеходци, или си мислиш че това е традиция, не говори добре за теб. Пропоръката ми е към теб е да научиш значението на думичките "Традиции" "Обичаи" "Нрави".
  • 32 злостър

    1 0 Отговор
    ЗА 30 - Традицията представлява онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество и които то съхранява във времето, предавайки ги от поколение на поколение. Традицията включва обичаите, езика, церемониите, вярванията и институциите, които или са утвърдени в живота на съответното общество, или на тях се придава особена стойност в настоящето – морална, религиозна, образователна или политическа.

    Та сега на въпроса, да вземеш да ми обясниш кое е религиозното, моралното, образователното или политическото в тази "традиция". Във всички нормални държави традициите в малка или голяма степен се променят или видоизменят, така че не може да се твърди че се случва само в България.
    Относно коня - ти сам си компрометираш коментара, а именно - за вбъдеще ще виждаш все по-малко коне да теглят каруци, камоли да умират теглейки каруца. Това произлиза от факта, че човечеството се развива и технологиите също. Преди и в Лондон си е било традиция да се возят с каляски ама сега май няма и помен от това, тогава това означава ли че не си уважават традициите. Традициите трябва да отговарят на времето в което живеем. Това трябва всички, които претендират че са що годе цивилизовани, да го проумеят.
  • 33 соти

    0 0 Отговор
    ДО ЧМВ---ЕЙ кой си ти че да осьждаш хората бе--душевно болни сте вие с своето СЬВРЕМЕНО МИСЛЕНЕ!!!!! Такива ритуали макар и жестоки са сьхранявали човечеството хиляди години!!!!! И кой си ти че да ги сьдиш,А???????
  • 34 злостър

    0 0 Отговор
    За 31 - Тук не става въпрос за мен персонално, а за нацията ни, ценностите и привичките които има. И ако за мен НЕ е традиция да пия и да блъскам пешаходци /не пия/, то за доста е /отново цитирам: "практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество и които то съхранява във времето, предавайки ги от поколение на поколение. "/
  • 35 гост

    0 0 Отговор
    Тази традиция в миналото се е изпълнявала с хора, а не с животни.....Така, че тези които държат толкова много на традицията, трябва да я спазват и изпълняват както са я изпълнявали техните деди....Но явно не е никак приятно за хората затова са ги заменили с животни, но и на животните не им е приятно....Още повече, че след като сте заменили хората с животни това означава, че вие първи сте нарушили традицията и вървите срещу природата, за което ще си получите заслуженото от нея.....Това ще се случи в последствие.....Или на кратко казано, щом сте "заклети " традиционалисти....тричайте себе си, мисля, че на примати ще им се отрази добре.....

    Коментиран от #74

  • 36 НАФАРФОРИ

    0 0 Отговор
    АНАТЕМА ПРОСТАЦИ
  • 37 ббб

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Странджа":

    @30 Това са безсмислени традиции бе човек пълна глупост е защо да тормозят кучетата да тормозиш куче е най големия грях виарвай ми нишо добро няма да им се случи на тези хора
  • 38 999

    1 1 Отговор
    тия "еколози " да вземат по едно куче от пътя и да си го гледат-колко кучета са изпохапали хората и колко хора са хапали куче,и кучето не се връзва за врата и нито едно животно не е умряло от този ритуал.като толкова много жалите за помиярите бягайте в китай,кореа и виетнам където ги ядът.... "еколози" от догодина няма да празнувате и хелуин защото е варварщина да се правите на вещици,призраци и умрели хора....защо се подигравате с мъртвите тогава....
  • 39 ...........

    2 1 Отговор
    Браво.Много ме кефи.
    Могат да включат селото в туристически маршрути и тричането да стане атракция.
  • 40 хаха

    0 0 Отговор
    Браво на тези индианци боговете ще им дадат здраве и берекет хаха но трабва да ядат и пенисите на кучетата за да имат плодовитост като китайците
  • 41 wise

    1 0 Отговор
    варвари - ако искат плодородие да хванат мотиките
  • 42 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Хахахх голям базик! След хората които малтретират животните, мразя най-много еколозите!
  • 43 seloto

    3 0 Отговор
    Що не се намери някой психопат,като онзи норвежец,който изби десетки хора,да ви почне и вас всичките там на моста.Традиции !!! Какви традиции спазвате,като нищо около вас вече не е същото,както едно време.Аз съм сигурен,че селските ви моми още от 15 годишни владеят всички пози и не се знае с колко човека са си лягали.И ще ми говорите да съхраним традициите ! Това е просто едно развлечение за вас - нищо друго ! Повод да излезете да се позабавлявате,за сметка на невинните животни.Не е ли по-лесно да се напийте и да се сбийте по-между си,по селски обичай ! И оставете кучетата да си гледат тяхната работа,а тя е доста отговорна-да ви пазят домовете и да си ви верни. Загубеняци такива !!!
  • 44 кучето

    2 0 Отговор
    Кучето е най добрия и верен приятел на човека,ти го биеш той пак те обича и ти клати опашка!
  • 45 yellow

    2 0 Отговор
    няма ли и там един язовир да ги издави тия диваци
  • 46 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    abe tia selianduri dokoga shte se gavriat s kuchetata beznakazano.zaslujavat iak boi deba selianite kompleksirani.jivotinkite kakvo sa im vinovni.
  • 47 smok

    1 1 Отговор
    si4kite da umirat koito go pravat tva !
  • 48 ducati

    1 1 Отговор
    Тия стават все по прости и по брутални,.Нека ви се върне това, ,дано в следващия си живот сте кучета от това село!!!!!!))===о
  • 49 klintan66

    1 0 Отговор
    Беден ,глупав , жалък,прост,див народ !!!
    Няма кой да му помогне.
  • 50 хейхопчо

    1 0 Отговор
    тия са за тричане , а не животните.....................е с такава дивотия не ми е никак гордо българското потекло...............
  • 51 seloto

    0 1 Отговор
    Хей тулул ! Заради такива,като твоя авер от Елхово,с такива действия с цел озверяване на питбули ще има още много нахапани деца и възрастни,защото кучетата се озлобяват,както уличните,така и тези питбули.Но на вас това ви е пределно ясно и няма смисъл да ви обяснявам.Но едно не ви е ясно ! А то е,че всичко се връща рано или късно,не се притеснявайте ! Аз лично ви пожелавам на теб и твоя приятел да ви хванат няколко корави цигани и да ви поступат здраво ! Това заслужавате !!!
  • 52 бау бау

    0 2 Отговор
    Коридата също е традиция,къде са природозащитниците!Сурови бичи м.ди ядат уж по-цивилизовани нации!Стига се е..вайте с обичаите! За псетата ревете,а за хората...
  • 53 ...................................

    0 1 Отговор
    Това е възловия момент в който БОЙКО изгуби власта!от тук нататък
    народа го намразва и никой няма да гласува за него,ако ще каквото да направи!!

    Коментиран от #64

  • 54 hristo

    1 0 Отговор
    se pak e bulgarski ritual naposledak vsi4ki bulgarski rituali sa zamesteni ot evreiski i dr 4ujdi praznici i obi4ai v bulgaria neka pone da zapazim bulgarskoto : ))
  • 55 македонец

    0 1 Отговор
    това е татарски обичай наследен от азия.Да беше жив цар Борис македонски да ви даде езически обичай
  • 56 логобот

    0 0 Отговор
    да си прави всеки квото 6те хората милиони делат в бонуси вие за 5 мастии се дранкате 4е сигорно това е последния проблем в даржавата палнят само новините а не дават реалните и важни не6та всяка година едно и са6то са тия помияри
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Niko

    1 1 Отговор
    Големи гражданчета в коментарите,голямо нещо.Цар Борис преди да стане християнин какъв е бил? Гражданите от София колко български обичаи почитат? На петлъов ден празнуват деня на п.....асите .Или пък Хелоуйн.Само български обичаи.Хората по селата са по-българи от всяко гражданче с претенции за ,че е по-горе в "стълбицата на еволюцията". Природозащитниците въпрос към тях: като те нападне куче и те захапе , какво ще направите вие ? Ще го потупате по сладката муцунка?
  • 59 бездомен

    3 0 Отговор
    Мили прости читатели и аз искам да допълня нещо- за бездомните кучета са виновни хората!
  • 60 българин

    1 1 Отговор
    Мога ли да им е.. п..... м.... на тези абсолютни нещастници ?
  • 61 МАНИПУЛАЦИИ

    1 0 Отговор
    МАЛОУМНА ДЪРЖАВА

    НЕ ВИЖДАТ КУЧЕТАТА ПО УЛИЦИТЕ ВИЖДАТ МЕДИИНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ
  • 62 бубсана

    0 0 Отговор
    НАРоДА ИТРЕщЯ,това е диво племе,което се намира в днешна съвременна България.Простотия до шия и това в 21 век.
  • 63 D-ra

    1 0 Отговор
    Тоя ритуал ни го правят нашите управници от зарана : данъци , такси , нафта по 3 лв ... да не изреждам , все пак хората си имат забавлиния при които никое куче не е пострадало , а те се нахвърлят върху тях..., ако има няко излишна енергия да ходи да рине сняг или да запълва дупки ...
  • 64 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "...................................":

    @53 toia pa sega Borisov mu vinoven.smeshen narod sme ei smeshen i prost.
  • 65 simeon

    1 0 Отговор
    да анатемосаме и кукерите - горките хорица и как скачат с толкова кила отгоре им а как мирише ми то и грозно на нищо не прилича даже плашещо . това си е обичай ама какво разбирате вие дато си хвърляте боклука от балкона и ви хапят бяни нетричани кучета на път за детската градина
  • 66 XXXXXXX

    0 1 Отговор
    Това са някакви диви селяндури които си търсят повод да се видят и напият ! ПЪЛНИ АБОРИГЕНИ
  • 67 Бате Хакер

    0 1 Отговор
    "На кученцето от снимката сякаш му е весело.
    Догодина ще отида да гледам на живо.
    Голяма веселба."
    Като е толкова голяма веселбата, що не се вържеш на вървите да те повъртат малко и после да пльоснеш в ледената кал отдолу? Заедно с другите д...ли-организатори на това безумие, което няма нищо българско, ами е привнесено от дезертьори-еничери (б...ците на Европа и Азия от 16 в), основатели на тези три селца...
  • 68 ХАН КУБРАТ

    1 2 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ДА СИ НАПРАВЯТ " ТРИЧИНЕ НА ВНУЧЕТА " ТЕЗИ ПРАБЪЛГАРИ...
  • 69 тито

    0 2 Отговор
    лелееее и тази варварщина носела изцеление????къде е дтржавата да се намеси?представяте ли си това да е в швейцария америка, англия.....нибиру иде края на досега познатия ни свят също
  • 70 hienata

    0 0 Отговор
    Имам две кучета, ловното редовно го карам да изважда от водата разни неща (това тричане ли е) и винаги с най-голямо удоволствие изпълнява поставената задача (има награда). Не одобрявам такъв обичай, но чак да съжалявам кучето че е паднало във водата ми се струва пресилено. По ме нервира оня @55 с изказването "Да беше жив цар Борис македонски .." Какъв е тоя цар Борис македонски бре. Световната история познава княз Борис и цар Борис-БЪЛГАРСКИ .Има някаква бивша югославска република македония (с малки букви от неуважение), която няма НИЩО общо с Александър Македонски (той е грък), нито с последващите и владетели византийци и БЪЛГАРИ. На цял свят им е ясно,че държавата македония е съшита с бели конци.
  • 71 brrr

    0 0 Отговор
    B.B. si e prav samo losh material e ostanl.
  • 72 мартин акакка

    0 0 Отговор
    боли ме краставицата за кучетата боли ма и за тези индианци от странджа .Ако щат и да си правят харакири щото обичая го налага хахаха все ми е тая !!!
  • 73 нещо и от мене

    0 0 Отговор
    колко хора без работа имало като мене,четем и пишем и нищо не правим,що сме всички в това положение е най-важното другото е празни приказки
  • 74 Абвгдежзийклм

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Има го и това.