23 Август, 2018 17:52 3 128 36

От 5 страни чакаме оферти за нов изтребител

  • изтребител

България няма как да повлияе на предложенията за нов тип боен самолет

Процедурата за придобиване на нов тип боен самолет се намира на етап - изпратени искания за предложения до Швеция, САЩ, Франция, Италия, Израел. От някои държави очакваме предложения за един тип авиационна техника, като „Рафал“, „Грипен“ или „Юрофайтър“, а от други държави като САЩ - за F-16 и F-18. В момента, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложения. На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след тържеството по повод 70-ата годишнина от създаването на военнотранспортната авиация днес, 23 август, в отговор на журналистически въпрос относно предстоящо посещение на българска делегация в САЩ.

Заместник-министър Запрянов разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации. „Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата“, каза той и поясни, че определеният срок за изготвянето и подаването на офертите е само три месеца, поради обстоятелството, че планираните финансови средства трябва да бъдат усвоени в рамките на тази година. „Смятаме, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас. Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г.“ - посочи Атанас Запрянов.

„Министърът на отбраната реши, че ние трябва позитивно да отговорим на отправената покана от САЩ. В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси“, каза той и допълни: „Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава – държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nilo

    9 13 Отговор
    Браво
  • 2 Ваньо

    31 8 Отговор
    За България ще са" нови" разбира се, докато в нормалните държави са бракувани.
  • 3 Иванов

    29 9 Отговор
    То армия нямате, за какво са ни самолети и то бракувани?

    Коментиран от #32

  • 4 Философ

    23 3 Отговор
    Абе само един изтребител ли ще купуваме?
  • 5 Николай

    27 7 Отговор
    За какво е на държава без никаква армия, да купува самолети и то поне да бяха нови..
  • 6 someone

    35 10 Отговор
    и цялата работа е да заменим Миг-29 с таралясницте Ф-16 от времената преди 90-те , тъй като Цветанов е виден евроатлантик и се дупи на САЩ.Русия въобще даже не е поканена да даде оферта , защото ние за разлика от Турция си плюем постоянно на националния интерес и си купуваме каквото ни наредят атлантиците от Вашингтон, понеже е хубаво и натовско( съответно и скъпо за нашите условия).
  • 7 Румен Радев

    24 10 Отговор
    А до Русия за Су- 57 и новия Миг-41 защо не питат?

    Коментиран от #10, #26

  • 8 Без име

    12 12 Отговор
    България да поръча от САЩ 100 броя изтребители Ф-35, както комшията си.

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Бесен пес

    26 5 Отговор
    за 1 милиард Евро ( мисля че толкова се отпускаха за нов/демек втора-трета ръка изтребител) ако погледнем на изток може да си закупим около 30 чисто нови Миг-29 СМТ / Миг-35 .. или 20 Су-35 но уви .. требе да са НАТО-вски
  • 10 отговор

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Радев":

    Защото и двата все още ги има само на анимационни филмчета.
  • 11 У лево е Крим

    18 0 Отговор
    Абсолютно ясно е, че ГЕРБ и Борисов искат да се подмажат и каквото и да говорят прозира да купят американските консерви. Само че аз питам не влизаме ли пак в същата схема, както преди 70 години? Пак избрахме един голям и купувахме от него всичко. Сега ще ходим да купуваме пак от такъв... - Каква е разликата? - Все в същата поза се поставяме! Моето лично мнение, че производителят трябва да е европейски. На ли уж се обединяваме! Зависимостта от Америка не е докарала на никой нищо добро. Има европейски производители и европейското оръжие трябва да е тук, а не американско или руско- макар там да имаме много опит.

    Коментиран от #13

  • 12 хаха

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Без име":

    Комшията и 1000 да поръча, нещо май не му ги дават :)

    Коментиран от #33

  • 13 гост

    7 18 Отговор

    До коментар #11 от "У лево е Крим":

    Словакия и Хърватия също разкараха Миговете и взеха Ф-16...и те ли са на хранилка? И аз искам да вземем Ф-35, ама няма пари, затова по-стари.

    Коментиран от #14, #35

  • 14 У лево е Крим

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Може би не разбра! - Не трябва да е американско а европейско! Няма нужда да ставаш още по- зависим от колкото си в момента и то от такава страна. А иначе Ф 35 според мен не е нищо особено освен парите. Не за пръв път пишем по темата и не ми се води разговор пак, колко е невидим и колко е добър... - Не е нито едно от двете! Но въпросът е друг! Не ти трябва американско оборудване за да не изпаднеш в още по- голяма зависимост. Има европейско оборудване, което на това отгоре е първокласно. И хеликоптерите и самолетите на ЕС са ТОП. Да не говорим, че от ЕС можеш да ползваш структурни фондове за това.

    Коментиран от #21

  • 15 Наско

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Без име":

    Какви 100 изтребителя България няма да напада кюрдите че да се въоръжава с толкова много самолети.
    Ние трябва да купим около 30 самолета и много ракетни комплекси Като Пейтриът, Ц400 системи за залпов огън Смерч и HIMARS,трябва да се наблегне на преносими комплекси като javelin stinger или нашите аналози стрела и фагот например.
    Нашата стратегиятрябва да е мобилност и защита.В Сирия се видя колко безполезна е турската армия срещу шепа партизани с леко въоръжение.

    Коментиран от #22

  • 16 СеСеСере

    3 16 Отговор
    А защо не купят от най-новия ултра космически, невидим, реактивен руски самальот? Нямат хващане, русофилистиците да се подмокрят!

    Коментиран от #17, #23

  • 17 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "СеСеСере":

    бе ..то мое ли да си толкова глъм????

    Коментиран от #20

  • 18 ТОЧКАТА

    10 3 Отговор
    Ще ,купуваме,, ЕДИН изтребител...нормално --имаме си ЕДИН ВОЙНИК,трябва ни и ЕДИН изтребител...Само не е ясно -какво ще изтребва...но това по-късно ще ни каже посланика.....Засега е уредил само ,,екскурзията,,.
  • 19 1122

    19 3 Отговор
    Не лъжете няма други. Ще купите стари бракми от САЩ и за много пари.
  • 20 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧКАТА":

    Може и по-глъм да бъде, уникално глъм е.
  • 21 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "У лево е Крим":

    Армията ни е въоражена основно със стари съветски железа...къде видя зависимост от САЩ?
  • 22 Кюрда

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Наско":

    Ганьо тези шепа кюрди за 15 дена ще превземат територията която обитаваш
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1111

    15 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а от други държави като САЩ - за F-16 и F-18. На сто процента че това ще са избраните катафалки защото заради тях провалиха сделката за грипен който е нов. И цъф цъф който е най великия консултант го каза.
  • 25 Аеропланов

    9 0 Отговор
    Всичко е решено - самолетите ще бъдат стари от Израел - защо мислите Тиквата бе там
  • 26 645

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Радев":

    Първо защото и двете ги има само на компютърни анимации и второ ,защото никой не иска да купува руски таралясници.Те имат пазар само в разни дупки като Таджикистан,Афганистан,Сирия и тем подобни.Другото което е ,трябва ни самолет който ще има контакт със системата на НАТО ,а с руските летящи ламарини това няма как да стане.
  • 27 Шарлатанче

    8 3 Отговор
    Тези изтребители станаха изторически. Нашите докато се наумуват, пето,и шесто поколение ще станат демоде. И после ще сменяема двигателите на старите мигове.
  • 28 Свой

    11 3 Отговор
    На екскурзия до САЩ за американски скраб?
    Ами търговското ембарго със САЩ?
    Е гати Правителството е гати България!
    Ние европейци ли сме или дупедавци на краварите?
    Да купуваме скраб под търговско ембарго от САЩ за да гинат нашите войничета под американски флаг при настоящите и бъдещи американски световни интервенции по света???
    Това ли е целта? Да сложим флаг на САЩ вместо Български и да се присъединим към единствената страна на този свят използвала атомни бомби срещу мирни градова за да избиват жени деца и възрастни хора. Да се продадем на тези дето Списаревски с цената на живота си СПРЯ и свали над София, а ПРОДАЖНА българия построи паметник на загиналите кравари хвърляли детски играчки над София с взривни механизми от ЛЮБОВ към Българските двца!
    Това правителство е вредно за страната! Вредно е за България!
    Какви европейци сме ние, дето една елитна държавна американска пронститутка Виктория Нюман ФЪКАШЕ всички в ЕС наред!
    Нямаме работа в САЩ! Продажници!
    Правителството на България гледа ЕС през крив Шенгенски макарон и все гледа да извърти задник към САЩ? Да го опъне Виктория?
  • 29 Шоо

    3 0 Отговор
    Споко ве, нищо няма да купим. Локумът се разтяга безкрайно и те така.
  • 30 Оня с магарето

    3 0 Отговор
    Да купят 10 хамерикански гарги по хубаво пеят
  • 31 Мъка,мъка....

    4 1 Отговор
    Бях още в предучилищна когато се започна купуването на самолетите,сега вече съм пенсионер,а те още се канят да купуват ли или да изчакат....Сигурно няма да доживея да видя новите-стари самолети на България....
  • 32 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Как за какво? При всеки алъш вериш има кяр. Ся ще разтакават конкурса, докато кандидат продавачите се бръкнат по- дълбоко в джоба за рушвет. А това, че ще купят някой издъхнали таралясници, които при лошо време няма да могат да летят, кой го интересува това. Нашите "дръжавници" и руски самолети биха купили, но Жужи ги мрази и не им предлага рушвет, а че нато щяло да реагира, боли ги фара! Важно е пара да влиза в техните дълбоки джобове!
  • 33 xoxoxo

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "хаха":

    и много правилно, тъй като той е в несъстоятелност
  • 34 Gripen F

    4 0 Отговор
    Един летателен час е 4700$ за Грипен, а за Ф-16 е 7200$.
    Самолетът си е бомба това ни требва, доказани са качествата му на учението RED FLAG
  • 35 У лево е Крим

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Не ми се повтаря пак едно и също! - Върни се назад и прочети! Как да ти го обясня с прости думи! До скоро имахме Руска зависимост от въоръжението и произвеждахме по руски стандарти. Сега искаш Американска зависимост? Нима няма да се повтори същото? - Ако мислиш че няма, то повече по- добре да не общуваме. Пресният пример са ти турците! Икскат да си купят чуждо производство ракети ... - Тотално натиснати от САЩ през Борсите, оръжейните доставки... - Всичко! Не ти трябва такъв партньор! - Той не е партньор, а мутра с бухалка! - Това е! - Ако и това обяснение не разбереш, не знам как по друг начин да ти го предложа за разбиране
  • 36 F 18

    0 0 Отговор
    Защо всички премълчават възможността да се купи F 18?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове