Last news in Fakti

2 Март, 2012 11:53 1 003 0

Подписаха новия фискален пакт

  • фискален пакт-
  • бойко борисов

Лидерите на 25 страни от ЕС днес подписаха новия договор за засилване на бюджетната дисциплина в Европа, предаде АФП. Подпис под документа сложи и българският премиер Бойко Борисов. Договорът не беше подписан от Великобритания и Чехия.

„Това е важен етап от укрепването на доверието в икономическия и валутния ни съюз”, заяви председателят на Европейския съвет, Херман ван Ромпой по време на церемонията по подписването на документа, което се извърши в рамките на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Бюджетният пакт изисква от страните, подписали документа, да внедрят в националните си законодателства „златното правило” за бюджетно равновесие, чието нарушаване ще води до полуавтоматични мерки от страна на ЕС. Договорът има за цел да се избегнат бъдещи финансови и икономически кризи, като ограничава публичния дефицит на страните до 3% от брутния вътрешен продукт.

България се присъединява към Договора при условията на последваща ратификация и с декларация, че ще го прилага преди членството на страната ни в Еврозоната, изключвайки Дял ІV, който се отнася до координацията на икономическите политики.

България ще прилага разпоредбите на Дял ІІІ, който препотвърждава Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, т. е. постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто.

Договорът за стабилност, координация и управление цели укрепване на икономическия стълб в ИВС. С него се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Той отразява и позицията на България за гарантиране на правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика, посочват от правителствената пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА