Last news in Fakti

29 Февруари, 2012 11:57 750 1

Правителството одобри фискалния пакт на ЕС

  • фискален пакт-
  • ес
Правителството одобри фискалния пакт на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри проекта на договор за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз и упълномощи министър-председателя да подпише документа при условията на последваща ратификация, съобщиха от правителствената пресслужба. Новият договор ще бъде подписан на 2 март 2012 г. в рамките на заседанието на Европейския съвет на 1-2 март 2012 г.

При подписването България ще предостави политическа декларация за прилагането на договора преди членството на страната ни в Еврозоната, изключвайки Дял ІV, който се отнася до координация на икономическите политики.

Договорът има за цел укрепване на икономическия стълб в Икономическия и валутен съюз, за да съответства на развитието на валутния стълб, посредством пакет от мерки, насочени към насърчаване на бюджетната дисциплина чрез създаване на фискален пакт, засилване координацията на икономическите политики и укрепено управление на еврозоната.

С предложения проект се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Същевременно, при дискусиите в Европейския съвет България последователно отстоява своята позиция, че в процеса на засилване на икономическата и фискална координация от изключително значение е да се гарантира правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика.

С решение №964 на Министерския съвет от 30 декември 2011 г. правителството потвърди изразеното пред Европейския съвет от министър-председателя намерение за участие на България в процеса на изработване на проект на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз след консултация с Народното събрание. Правителството упълномощи министъра на финансите и министъра на външните работи да участват съвместно в провеждането на преговорите по проекта и за евентуално участие на България в договора.

На 27 януари 2012 г. Народното събрание прие Решение за участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз. На 30 януари 2012 г. в рамките на извънредния Европейският съвет беше постигнато съгласие ad referendum на политическо ниво по текста на проекта на Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони-София

    0 0 Отговор
    ----Ами стабилност в БГ. ако искате управляващи и ако не ни предавате пак ,моля заплата от 1000 евро на месец ! Иначе какви документи за стабилност подписвате ,като народът в страната ни е на ръба на просешка тояга и колабс от мизерниат доход като месечна заплата! Вижда се само дестабилизация ,а вие ми говорите за стабилизация!