Last news in Fakti

26 Април, 2012 14:45 1 057 0

Оланд променя фискалния пакт на ЕС

  • франсоа оланд-
  • фискален пакт
Оланд променя фискалния пакт на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачът във френската кандидат-президентска надпревара Франсоа Оланд обеща да сложи край на фискалния пакт за затягане на бюджетната дисциплина в ЕС. Идеята за новия съюз, извън който останаха само Великобритания и Чехия, бе вдъхновена от тандема Меркел – Саркози.

Замислен като средство за справяне с кризата, пактът видя и много критики. Той предвижда нов данък върху транзакциите, санкции за страните, които нарушават строгите икономически параметри и слага таван от 0,5 на структурния дефицит.

Социалистът Оланд се закани да ревизира договора, ако бъде избран за президент.Той е на мнение, че подкрепеният от 25 страни договори всъщност ще вкара съюза в още по-голяма рецесия, предаде „Евронюз“.

Новият съюз ще разчита на по-строга интеграция, по-задълбочени икономически политики и по-стриктни бюджети. През юли се очаква да заработи и новият Европейския стабилизационен механизъм -  почти година по-рано от планираното. Той ще представлява спасителен фонд,  разполагащ с 500 млрд. евро. 

Оланд води с няколко процента пред Никола Саркози преди втория тур на изборите на 6 май. И двамата имат нужда от нови гласове, като Саркози протяга ръце към избирателите на крайнодясната Марин Льо Пен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА