Last news in Fakti

7 Март, 2012 12:39 1 542 10

Доган се обяви против "Белене"

  • ахмед доган-
  • пленвелиев-
  • белене-
  • стратегия 2020
Доган се обяви против "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене" е грешка. Това заяви ръководството на движението на брифинг след среща с президента Росен Плевнелиев, който провежда месец на политически консултации. Според партията на Ахмед Доган трябва да има дебат и за шистовия газ.

Изказването бележи промяна в позицията на ДПС относно строителството на новата АЕЦ. „Решението за проекта АЕЦ „Белене“ е взето и централата ще бъде построена. По този начин ще защитим националните си интереси. Към всички аргументи, които ги има в договора обаче, ще трябва още да се наблегне на сигурността, предвид трагедията в Япония“, коментира миналата години депутатът от ДПС и член на Централното оперативно бюро на партията Рамадан Аталай.

Построяването на "Белене" е необходимо предвид световния недостиг на енергия, категоричен бе Аталай. "Всякакви други изказвания от типа на гьолове и други квалификации, които бяха използвани от премиера във връзка с този проект, в момента го затрудняват да изкаже на глас крайното си решение, но бъдете убедени, че то е взето и в близко време ще трябва да го обяви", каза още той.

Ахмед Доган, който си припомни, че от 2005г. не е идвал в президентството посочи, че това може и да прави визитата му днес знакова, "стига да декодираме смисъла, който е вложен в знака". С уговорката, че не прави комплименти, той обаче подчерта, че инициативата на държавния глава за политически консултации с различните политически партии е нетипична, иновативна инициатива на президентската институция.

"Това е нещо ново за мен от гледна точка на търсене на консенсус надпартиен по проблеми, които се отнасят за страната в една нова ситуация. Стратегия 2020 наистина поставя страната в една нова ситуация", каза Доган. Той смята, че политическият елит на страната трябва да намери изход и да понесе отговорност, за да не се изпуска шансът със Стратегията. Тя може да постави страната ни в средата, а не на опашката на ЕС.

А иначе лидерът на ДПС, който в нощта на първия тур на президентските избори каза, че "ДПС не приема Росен Плевнелиев като необходимия профил за държавен глава", днес освен, че го похвали за инициативата, бе и силно впечатлен от пунктуалното представяне на идеите на ДПС, които държавният глава направи пред журналистите. Ахмед Доган приветства действията на Росен Плевнелиев да създаде едно консенсусно надпартийно пространство на координация за Стратегия 2020.

Широк дебат по приоритетите на Стратегия 2020

България трябва да изкове своята стратегия за развитие в широк обществен дебат. Около това са се обединили държавният глава и ръководството на ДПС. Плевнелиев определи разговора като интересен. От движението са поставили въпроса за това да има набелязване не само на приоритети, но и на технология – как, кой, колко, за да бъдем максимално прагматични и ясни.

20 години след прехода, страната все още няма приоритети, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. „Акцентирам на зова на президента - да помислим много отговорно, защото това е шанс. Вече сме загубили две години. Европа по необходимост започна Стратегия 2020 като търсене на изход от кризата”, каза лидерът на ДПС, като допълни, че Стратегия 2020 трябва да е един консенсусен политически продукт.

„Ако сега се намираме в края на опашката на страните-членки на ЕС, в контекста на Стратегия 2020 имаме шанса да се позиционираме поне в средата. Ако този шанс се изпусне от управляващия елит на страната, нищо не може да ни помогне след това. И това е дълбокият смисъл на тези консултации на президентската институция”, заяви Доган.

„Ние сме впечатлени от самия факт, че президентът на страната влиза в една нова роля, която не е ясно дефинирана в самата Конституция. Президентската институция не трябва да се приема формално. Става въпрос за нещо изключително важно – президентът да създаде едно надпартийно, консенсусно пространство на съгласие и осмисляне на дългосрочните приоритети на страната”, каза лидерът на ДПС.
Той апелира към медиите да подемат и развиват идеите на президента в рамките на Стратегията за развитие България 2020 „не като шикозност, а в търсене на ефективност”.

Взимането на бонуси не е грях

В условия на бедност или обедняване, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод с оглед на търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране. Всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители, каза още Ахмед Доган.

Лидерът на ДСП бе помолен да отговори на днешния призив на премиера да се върнат бонусите и на предишната власт, както и неговия хонорар за Цанков камък. "Аз не съм бил министър и не съм взимал бонус, хонорарът не е бонус", каза Доган.

„Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има”, каза още той.

"Пазарната икономика предполага подобно стимулиране. Но държавата трябва да има доста ясен правен катахизис и все пак трябва да имаме морална представа да знаем кое е в рамките на моралното в дадено състояние на обществото, в даден етап на развитието му с оглед стимулирането на държавните служители", посочи Доган.

"Ние не казваме, че предишното правителство не е давало бонус, обаче ние от това не сме правили политика", отбеляза обаче Доган. Той заяви, че предишното правителство "беше в състояние на възход, сега ситуацията е друга. Сега сме в стагнация, търси се изходът от кризата и в тази ситуация раздаването на бонуси има съвсем друг ефект".

"Преди проблема е бил защо не са достатъчно високи, сега е защо изобщо ги има от гледна точна на противопоставянето на различни групи на населението. Ние сме против бонусите изобщо и ДМС въпросът е да има правила и да не служат за партийна, а за надпартийна политика", каза той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фдсг

    2 1 Отговор
    хахаха ени4ар се бърка къде не му е работата
  • 2 дпс

    2 1 Отговор
    тая карабина знае ли кои е този зад него, на портрета? знае ли за какво се е борил този човек? много им знае устата на тия но не ги видях на паметника на Левски февруари месец.
  • 3 DUKE NUKE'EM

    0 1 Отговор
    НЯМА ДА СМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА !!
    ЩЕ СИ ИМАМЕ АЕЦ !!!
    АКО ЩЕ АДА ДА ЗАМРЪЗНЕ ПАК ЩЕ СМЕ ЯДРЕНА ДЪРЖАВА !!

    WE WILL BUILD NUCLEAR PLANTS UNTIL HELL FREEZES OVER !!
    WE ARE A PROUD NUCLEAR NATION !

    ALL SPECIAL INTEREST GROUPS OPPOSING THE NUCLEAR PLANT ARE TRAITORS AND TERRORISTS MUST BE EXECUTED ON THE SPOT !!

    THIS IS OUR LAND !! THIS OUR PLANT !!
    FRACK OFF and never come back !!!
  • 4 ред

    0 1 Отговор
    без Белене северна България загива и без това там е най-бедния район в европейския съюз,40 000 работни места когато обекта беше размразен заплатите бяха над 1000 лева,няма фалирала аец потреблението нараства аец белене е нужен аец белене е тестван най безопасното място за аец в европа е в белене само глупаците са против ,или тия който имат интереси в тец вец вятърни централи и прочие има ли белене кабинета получава моя глас
  • 5 данъкоплатец

    1 1 Отговор
    ...разбира се, че др./г-н - Соколов/Доган ще е против АЕЦ"Белене" - нали неговия интерес е България не да продава ток на Турция, а да купува от Турция! А за бонусите е прав - не е получавал такива на каса, но косвено крадеше и продължава да краде използвайки политически лостове като за последно - да получиш милиони лева хонорар за нещо, от което нямаш абсолютно никаква представа, като "Цанков камък" не е ли кражба и вземане на подкуп едновременно? И тоя ми плещи за морал - що за наглост? А този сополанко-президент го кани на гости и му роболепничи - смешник!
  • 6 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    fesovete da spriat dase butat kadeto ne im e kapala charshia
  • 7 ал капоне

    1 0 Отговор
    до,дпс2 КОЙ Е НА СНИМКАТА ЗАД ДОГАН,ЛЕВСКИ Е СЪБИРАЛ ПАРИ ОТ БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ НАСИЛА ЗА ЖИВОТ ПО РУМЪНСКИТЕ КРЪЧМИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ НА ТАКИВА КАТО НЕГО ИМ КАЗВАМЕ МУТРИ И ЗНАЕМ ЧЕ ПОДОБНА ДЕЙНОСТ СЕ НАРИЧА РЕКЕТ,А СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОРАБА РАДЕЦКИ ДО ДЕН ДНЕШЕН НЯМАТ КОРАБ ЗАЩОТО БОТЕВ ГО Е ОТКРАДНАЛ ПО ВРЕМЕ НА РЕДОВЕН КУРС ПО ДВУНАВА,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ КОРАБА Е В БЪЛГАРИЯ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОРАБА НЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ ЗАСТРАХОВКАТА ТУК НА ТОВА МУ КАЗВАМЕ КРАЖБА
  • 8 ал капоне

    0 1 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИЦИ НА ,МАРГЕНИТЕ,ДОКТОРА,ЖОРО ИЛИЕВ,ТАКЕ,ТИМ ХОЛДИНГ,И ДРУГИ,ТЕ КАКТО ЗНАЕМ СЪЩО СЕ БОРЯТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ С ОРЪЖИЕ В РЪКА РАЗЛИКАТА Е ЧЕ НЕ КРАДАТ КОРАБИ ПО ДУНАВ А ПАРИ ОТ ЗАСТРАХОВКИ СЛЕД КАТО ИЗВОЮВАХА СТРАХ У НАРОДА
  • 9 соти

    0 1 Отговор
    А тия фе......ве вобще не-трябва да ги допускат да говорят-а те видиш ли имали мнение.Мнението си го дрьж за себеси--и несмей да говориш -меметчо. Много искам -АМА много--да те срещна по улицата-да ти вкарам малко акьл в главата. Ваща политика всички я знаем--да бьдем турска провинция--за такова нещо си мечтаете изр....и. Няма да стане--щото тогава няма да те чакам а сам ще те намеря-- да ти набия малко акьл в главата.
  • 10 Алкапоне Мафия

    0 0 Отговор
    Ф.са не знае не знае , ама явно и нашите политици не знаят кой са тези отзад на портретите!!! щом превърнаха България в това състояние за живеене !!! Тези портрети те не ги слагат за да се сетят кой се е борил за България,а ги слагат за красота.