8 Март, 2012 10:20 827 2

Жените продължават да са с по-малки заплати от мъжете

  • жени-
  • мъже-
  • заплащане

Разликата в заплащането между мъжете и жените в България расте през последните няколко години, твърди проучване на Българския хелзинкски комитет за дискриминацията на жените на пазара на труда. Най-дискриминирани в това отношение са жените между 35 и 44 г. Изследването се базира на данни от Националния статистически институт и Евростат (последните обработени данни са от 2010 г.).

Разликата в заплащането между мъже и жени в България се увеличава в последните няколко години (13.6% през 2008 г., 15.3% през 2009 г., 15.7% през 2010 г.). По-голяма е разликата в заплащането на пълен работен ден – 16.1% в полза на мъжете. Дискриминацията се усеща най-силно при възрастовата група 35-44 г. – там жените получават средно с 21.8% по-малко от мъжете.

Средно 40 дни повече годишно трябва да работи една жена в България, за да получи същото заплащане като един мъж. Ако жената е между 35 и 44 години, тя трябва да работи средно 55 дни повече годишно, за да получи същите пари като мъж на същата възраст.

Изненадващо, най-голямо е несъответствието в държавния сектор (където се включват държавното управление, но и всички държавни предприятия и др.) – в него жените взимат средно с 22.1% по-ниски заплати от мъжете.

Всяка година значително повече жени в България завършват висше образование – 6 от всеки 10 завършили университет са жени. Това обаче не се изразява в по-висока заетост или в изравняване на разликата в заплащането между мъже и жени. През 2010 г. 63% от мъжете са били заети на пазара на труда, срещу 56.4% от жените.

В България 56% от икономическите дейности имат съществена разлика в заплащането от над 15%. Най-ощетени в заплащането са жените, работещи в секторите „Култура, спорт и развлечения“ (те получават 34.6% по-малко от мъжете), „Здравеопазване и социални дейности“ (32.7% по-малко) и „Финансово посредничество“ (32.1% по-малко).

Най-малката е разликата в заплащането в секторите „Държавно управление; задължително обществено осигуряване“ (там жените получават с 3.3% по-ниско възнаграждение от мъжете) и „Професионални дейности и научни изследвания“ (4.3% по-ниско възнаграждение).

Някои от причините, които обуславят разликата в заплащането на жените и мъжете, са различните сектори и професии; както и тенденцията жените да работят по-малко часове или на непълно работно време и вследствие на това имат по-малък доход (тъй като често те носят тежестта на грижите за децата). В много случаи обаче жените просто не получават същото възнаграждение като мъжете, въпреки че извършват една и съща работа или полагат труд с еднаква стойност.

Това е незаконно, посочват от БХК. Европейската Директива 2006/54/EO забранява дискриминацията на основата на пол по отношение на всички аспекти и условия, свързани със заплащането. Всеки, който чувства, че е обект на дискриминация в заплащането, може да се обърне към Комисията за защита от дискриминация.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кода от картинката

    0 0 Отговор
    това е ЛЪЖА и има медии ОСЪДЕНИ ЗА заблуждаване на населението !!

    http://www.youtube.com/watch?v=EwogDPh-Sow