8 Март, 2012 12:28 1 078 2

До 30% по-ниски заплати взимат жените у нас

  • жени-
  • равенство на половете-
  • бизнес-
  • заплати

Има сектори в България, където разликата между заплатите на мъжете и жените е над 30 процента – отделно е факт заетостта на жените в т.нар. „розови сектори", които са ниско платени. Това каза в интервю за „Дарик"Станимира Хаджимитова – директор на „Джендър проект в България", организация, която работи за равнопоставеност между двата пола.

Преди дни Европейската комисия за втори път отбеляза деня на равното заплащане на жените, като според изчисленията жените трябваше да работят три месеца повече - до 2 март тази година, за да заработят толкова, колкото са взели мъжете през 2011 година. Данните сочат и че 14 процента е била разликата между заплащането на час за нежния и за силния пол в България, което е близо до средното за Европа.

По темата Станимира Хаджимитова каза още: „Много спокойно казвам, че във вашето студио е дошла феминистка. За мен това е човек (казвам човек, не само жена, защото има и мъже феминисти), който се бори за права, който има чувствителност, наблюдава обществените и социалните процеси и когато вижда, че например жените изостават в някоя област, си задава въпроса „Добре ли е това" и ако отговорът е „Не", тръгва да търси причините".

Попитана каква е жената в активна възраст, която работи и има семейни ангажименти днес в България, тя обясни: „Все още тази жена е много натоварена. Много несправедливо натоварена. Все още има много дини под мишницата, което й пречи и да почива както трябва и да напредва в службата както трябва или пък да се отдаде без да се чувства виновна изцяло на майчинството".

Твърдението, че често жените са по-образовани и квалифицирани, а получават по-ниско възнаграждение, сравнено с мъжа, Хаджимитова коментира: „Нека да видим по-дълбоко, има сектори, в които над 30% е разликата в средното заплащане, което получават двата пола. Тази хоризонтална сегрегация, така го наричаме, на пазара на труда, тоест заетостта на жени в едни все още „розови сектори", които са ниско платени".

Попитана дали „Джендър проект в България" обръщат внимание и на мъжкия пол и дали там има притеснителни тенденции от гледна точка на равнопоставеността, тя отговори: „В бащинството смятам, че бащите са много дискриминирани. Все още много съдии, дали защото са жени или защото нямат чувствителност, считат, че априори майката е по-добрият родител и при развод дават децата на нея. Практиката показва, че не винаги е така".

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Киров

    0 0 Отговор
    Честит празник на жените.И не съм напълно съгласен, има професии като например "розовият сектор"където жените са изцяло с предимство както в позициите при запълване на щата,така и в заплащането .А също така и при заемането на секретарски позиции,едва ли някой мъж началник ще си наеме друг мъж за секретарка,там освен че са с предимство, жените са и с по-високо заплащане е разбира се това зависи и от външният вид и уменията.
  • 2 pencho

    0 0 Отговор
    естествено че ще взимат по-малко, първо работят по-лесни професии, второ са по-глупави. ФАКТ