Last news in Fakti

13 Март, 2012 13:42 1 716 3

Глобиха Юлиян Вучков за хомофобия в ефир

  • глоба-
  • хомофоб-
  • юлиян вучков

Телевизионният водещ и публицист Юлиан Вучков, често наричан "професор Вучков", макар да не притежава това звание, беше глобен с 250 лева за хомофобски изказвания в ефир, съобщиха от Български хелзинкски комитет (БХК).

Административното наказание идва от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината — хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия "Канал 3" от 8 февруари 2011 година. Тогава гост в студиото на "Времена и нрави" беше министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, Юлиян Вучков обобщи групата на нехетеросексуалните и трансполовите хора с понятието "извратености" и обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин". Последва отговор от премиера Бойко Борисов: "В наш`та партия си… сме си нормални и си… [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

След предаването, което само в сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ. Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който като контролен орган по прилагане на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) е длъжен да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги по спазването на изискванията така, че те да не засягат човешкото достойнство и да не допускат разпространяването на съобщения, които нарушават обществения ред и общоприетите морални норми, част от които е и забраната за дискриминация по признак сексуална ориентация. Оглавяваният от доц. Георги Лозанов орган обаче си измива ръцете, отричайки да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите, въпреки че в международното и националното законодателство пише тъкмо така. Пред КЗД Юлиан Вучков посочва, че е "против гнусните /публично афиширани по неблагопристоен начин/ манифестации, на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни и лицеви".

В решението си КЗД пише: "Не е случаен фактът, че всички норми, уреждащи основни човешки права и свободи произтичат от основния принцип на Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи, че "всички хора се раждат равни по достойнство и права". Следователно, принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род, ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото. Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания. Затова, както едните могат да намират за "гадно" излагането на показ чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така "гадно" за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол.

Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така й в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност". Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд — София град.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    0 0 Отговор
    Винаги съм се чудил този господин телевизиите за какво го взимат,и май май стигнах до отговора,не за водещ,ами за палячо.Неговите предавания се гледат от много хора(включително и мен) не заради смисъла,ами заради глупостта и простотията на горкия човечец повярвал в себе си и свиоте умения на самопровъзгласил се професор-горкия човек,само той още не осъзна че всички му се подиграват :)))
  • 2 НАЦИОНАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Вучков може да е изпаткал, но в случая за хомосексуалисите е прав! БХК е една ционистка организация и защитава малцинствата, гейовете и всичката из..т, с цел опростачването и развращаването на българският народ. Ще дам пример чрез виц:

    ЕМИГРАНТ
    - Господине, защо окончателно напускате България?
    - При цар Крум са убивали п...лите, при социализма хомосексуализмът се наказваше със затвор, след това с принудително лечение, скоро започнаха да го смятат за нормален, а преди месец имаше шумен рекламен гей-парад. Ще се махна преди да е станал задължителен!

    Така, че ако обичате глобете вучков, че защитава САЩ понякога и изкарва че трябвало да зимаме пример за някой неща от тях, а не затова, че е казал еахь уьэхь истинь за извратените в поробеното ни общество. Жалки предатели.
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ НЕМОЖЕ ДА ВЪЗПРИЕМЕ,ЧЕ МЪЖ
    МОЖЕ ДА СЛАГА ЧЛЕНА СИ В АНУСА НА ДРУГ МЪЖ/културно казано/
    Да връви ............. м....на каквато ще комиси я!