Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 12:24 2 529 17

Мръзнем без парно заради съседи

  • парно-
  • студ-
  • зима

До момента около 50-60 сгради само в „Люлин“ са надхвърлили 50% такса сградна инсталация

Редовни клиенти на парното може да мръзнат тази зима. Причината е, че повече от половината домакинства в блока, където живеят, са махнали или затапили радиаторите си и общият отоплителен товар е паднал под 50% от проектния, съобщава в. „Телеграф“.

„Топлофикация София“, обаче, ще продължи да подава топлина към входа, ако етажната собственост изрично декларира, че остава потребител на парното, дори впоследствие сметката за сградна инсталация да е огромна. Това става ясно от съобщения на дружеството, разлепени в някои жилищни сгради на София.

Домакинствата в блока трябва до 20 декември с протокол от общото събрание да заявят, че остават потребители на парното при посочените влошени характеристики на отоплението – 54,03% такса „сградна инсталация“. Ако това не стане, топлофикацията може да прекрати топлоснабдяването на сградата.

„Наредбата за топлоснабдяване ни дава такова право, но това не значи, че наистина ще спрем парното“, коментира инж. Димитър Койчев от топлорайон „Люлин“. Досега все още не е изключвано отопление заради намален товар.

„До момента около 50-60 сгради само в „Люлин“ са надхвърлили 50% такса „сградна инсталация“, обясни експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    26 1 Отговор
    ВСИЧКИ НА ТОК!!! ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СИ Е......М.......!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    21 0 Отговор
    Не искам и да чуя за топлофикация !
  • 3 мда

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    На ток но само ако си постройм Беляне

    Коментиран от #10

  • 4 Софиянец

    6 11 Отговор
    В градски условия няма по-добро отопление от парно. Където живея никой не се е отказал от парното. Блокът е стандартен 8 етажен. Нямаме топломери, плащаме на кубатура. Крановете на радиаторите са на макс и ходим по къси ръкави. За 70 кв. апартамент миналата зима най-голямата фактура беше 180 лв. Обаче никой в блока не иска топла вода. Абонатната станция има капацитет, но всички си държим бойлерите. Най-големите измами стават с топлата вода. Никога не можеш да хванеш края как се изчислява. Та четиричленно семейство не даваме повече от 60-80 лв. за ток при нонстоп включен 100 л. бойлер.

    Коментиран от #6

  • 5 това е истината

    14 0 Отговор
    Не са съседите причината а непосилно високите сметки от ОПГ- топлофикация София.
  • 6 Софиянеца

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Да да добре!!! Знаеш ли кога сигурно си ги пускаш и 3те радиатора на 2 и си въобразяваш че плзваш! Изграят си на включ изключ цяла зима и накрая на сезона 1500 лв. спонсорство на Топлофикация - София!
  • 7 Guest

    8 1 Отговор
    Няма по-голяма идиотия в 21 в. от това, да топлиш и пренасяш вряла вода на десетки км. Изнудвайки "клиентите"! При това с любезното съдействие на държавата. Преди 40 год. е било сигурно изгодно, но сега? И защо толкова брутално трябва да се друсат хората, щото имали тръби в имота?! Ползвал, не ползвал - плащаш!!! Къде е демокрацията и правото на избор, питам аз?! Топлофикациите днес са ефективни само за нас. места, като Козлодуй, където топлата вода е "отпадъчен" продукт при производството в АЕЦ. Срещу мин. заплащане за поддръжка на съоръжения, може да се подава на населението за отопление. Има много по-съвременни методи за отопление (а и охлаждане на етажни собствености.

    Коментиран от #9, #12, #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    По-умните могат да сметнат: При калоричност на природния газ – 9,28 kWh/m3 и цена до сега от 736,16 лв./хил. м3, колко струваше газа в 1 kWh топлинна енергия от Топлофикация. Цената на „парното” бе смешно ниска-8,5 ст. с ДДС за 1 kWh . Това е все едно, от топящ се сняг да се подгрее една кофа с вряла вода, само за 8,5 ст. При това тази енергия е докарана вътре в отоплителната инсталация на сградата. Това е около 4 евро-цента за 1 kWh. Дори след сегашното увеличние от 8% ниската цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. Тази цена дава и отговор на въпроса, защо всички журналисти и политици мълчат за фактическата себестойност. Те много добре знаят , че в Европата „парното” е между 40-80 евро-цента за 1 kWh, при по-ниски цени на газа. Тази информация обаче се крие, защото "Топлофикация София" се тика от мафията умишлено към разпродаване, т. е. приватизация. След като не можаха да я сринат нито технологично, нито организационно, сега използуват натрупалото се недоволство от трудния живот за да я атакуват в медийното пространство.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "мда":

    Топлофикация София заседна като кост в гърлото на олигарсите, не можаха да я здъвчат.Топлофикация е гадна защото не умря като БАЛКАНКАР, ЗТМ РАДОМИР, БГА БАЛКАН, КРЕМИКОВЦИ, БТК. Не изхвърли стотици специалисти на улицата. Запази въздуха на София чист. Не даде своя принос за увеличаване на раково болните. И т. н. и т. н.
    ТС отдавна няма нищо общо със соца. В момента е напълно автоматизирано и компютеризирано предприятие. В последните 20 г. в него се извършва мащабна модернизация.Докато някои стачкуваха, скачаха по митинги и преливаха от пусто в празно, в ТС се градеше ежедневно, въпреки стопанската разруха на прехода. Изпратеното ченге за директор на ТС, Валентин Димитров, чиято задача беше да съсипе ТС и подготви за приватизация, не изпълни задачата си. Последствията за него ги виждате. Напълно се премълчава екологичната ефективност на ТС. Кога за последно сте видяли пушещ комин на централа в София /не става въпрос за бялата пара над комините в студени дни/.
    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана този воденичен камък ще ни тежи.
  • 11 брег

    0 1 Отговор
    какво парно вижте градусите май почнахте всякакви глупости да говорите.
  • 12 Вулгарстан

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    Обратно на село! Там прави квото щеш в къщата на дядо ти! Щом си купил апартамент в блок, ще се подчиняваш на закона. Парно-парно! Като не ти харесва продаваш и мъ̀на. Когато закона не се прилага в Булгаристан, баш чукундурите започват да вилнеят.
  • 13 Вили

    4 0 Отговор
    Цената на парното се определя така, че да покрива сметките на неплащащите. Иначе Топлофикация ще фалира. Длъжници дължат по 5-6 хиляди лева, и никой нищо не може да им направи. До преди 3 години клиентите на Топлофикация София дължаха 200 милиона, но вече данни данни не се обявяват.
  • 14 Енергетик

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    Първо по тръбите не върви топла вода а пара в абонатната станция чистата студена вода се смесва с парата и се преобразува в топла вода.
    Второ при нормално потребление няма по ефективен начин за отопление на сграда от парното. Трето ТЕЦовете освен, че те топлят произвеждат и електроенергия. Четвърто когато в поголямата част от блоковете живеят аборигени няма как останалите да живеят цивилизовано.
  • 15 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Преди три четири години бяхме на път да решим този проблем с тарикатите които не си плащат сметките, а ползват безплатно предоставената им топлина. И отново се намеси БСП в лицето на Мая Манолова да развали всичко постигнато. Лошият имидж на топлофикация е изграден точно през годините когато в управлението и бяха червени активисти.
    Да не забравяме в първите десетилетия на демокрацията кои не си плащаха сметките (същите тарикати) и накрая приеха закони с оставени врати за опрощаване на дълга. Тъпите комуняги не искат да разберат, че няма безплатен обяд от там идват всички беди в държавата.
  • 16 Австрия

    6 0 Отговор
    Ще ви кажа как глупавите австрийци са си решили въпроса с отоплението. Ако си собственик на двустаен апартамент във Виена, който е на парно, газ и електричество плащаш 80 евро такса. В тази такса влиза минимум отпление изчислено за нормално живеене на един човек, толкова ток, газ и вода. Всичко се отчита с прецизни уреди за измерване. Ако надхвърлиш този минимум си заплащаш допълнителното потребление. За 4 души живещи в двустаен апартамент за парно ток, вода и газ се заплаща най много 160-180 евро зимните месеци. При доход 3-4 хил евро сами разбирате, че при тях отоплението не стои на дневен ред. Определения минимум гарантира нормалното функциониране на цялата енергийна система просто и ефикасно.
  • 17 ред

    0 0 Отговор
    С Сградна инсталация натрупаха стотици милиони.Това е най голямата измама.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове